Despre lumea aceasta și despre alte lumi

Alina PARTENIE

C.S. Lewis, 2020, Despre lumea aceasta și despre alte lumi, traducere din engleză și note de Bianca Rizolli, Humanitas, 224 p.

„Despre lumea aceasta și despre alte lumi” este un titlu captivant pentru orice cititor, mai ales când autorul este C. S. Lewis, cunoscut și pentru universul din Narnia, „o altă lume”, pentru scrierile sale științifico-fantastice, dar și pentru celelalte lumi din scrierile creștine, nu de puține ori pline de un umor savuros ca în „Sfaturile unui diavol mai bătrân către unul tânăr” (titlu apărut în limba română, tot la editura Humanitas). Pline de sens, de umanitate și de multă imaginație sunt toate scrierile lui C. S. Lewis, iar volumul de față, tradus de Bianca Rizolli, este, de fapt, un volum de eseuri, un omagiu adus literaturii, ficțiunii, dar și nevoii de poveste pe care nu o au doar copiii, așa cum greșit am putea crede.

Despre lumea copiilor și a poveștilor…

O bună parte dintre eseuri pune în prim-plan copiii: literatura pentru copii, gusturile copiilor și raportarea celorlalți la modul în care se scrie această literatură. De fapt, Lewis îți exprimă în mai multe rânduri un punct de vedere tranșant, diferit poate de acela al altor critici: „Nu mi-am tratat niciodată cititorii de sus; și, indiferent dacă această părere îmi condamnă ori îmi achită propria operă, părerea mea este, fără îndoială, că o carte care merită citită doar în copilărie nu merită, de fapt, să fie citită nici măcar atunci” (p. 84). Astfel, C. S. Lewis se oprește asupra Poveștii „în sine”, asupra Basmului, asupra nevoii umane, în genere, de a crea universuri ficționale care să redea emoții „dacă nu cumva emoția este un element care se opune imaginației la un nivel mai profund” (p.36), iar rolul Poveștii este acela de a oferi „și un alt fel de plăcere în afară de emoție” (p. 43). Și, de multe ori, rolul primordial al Poveștii este acela de terapie. Mai departe, ca într-o călătorie fascinantă, plină de exemple, C. S. Lewis prezintă „trei moduri de a scrie pentru copii”: fie că sunt căi sigure spre a ajunge la acești cititori, chiar dacă te transformă și pe tine, autorul, fie că povestea pentru copii poate fi, la un moment dat, forma cea mai potrivită pentru ceea ce autorul are de spus.

Și despre alte lumi

Eseurile despre copii sunt extrem de interesante, scrise rafinat, pline de exemple, dar și cu un spirit ironic față de înțelegerea limitată a literaturii pentru copii și pot constitui în sine piese dintr-un puzzle uriaș numit fie viață, fie imaginație, fie literatură. Totuși, C. S. Lewis nu se oprește aici și prezintă idei despre literatura științifico-fantastică, despre Hobbit sau despre Stăpânul inelelor, cărți scrise de bunul său prieten, J. R. R. Tolkien. Deloc întâmplător, poate, ajunge de la scrierile lui George Orwell până la tot ce presupune gustul în literatură sau la diferitele forme de critică actuală, dar și la limitele sau greșelile făcute de critica literară.

Cuvinte despre fascinația artei „bune”, a modului în care literatura implică cititorul și emoțiile sale, imagini din care se naște Povestea, dar și furii și fobii: toate sunt reunite bine argumentat și structurat, cu exemple care, de multe ori, par să ne depășească, dar cu o dibăcie a condeiului care îi menține permanent curiozitatea cititorului, chiar dacă nu poate înțelege toate referințele oferite de C. S. Lewis. O lectură după care te îmbogățești, devenind mai pregătit să găsești Povestea de aici, din lumea aceasta, dar și din celelalte lumi în care cu toții vom păși cumva, cândva.

 

Cartea poate fi comandată aici: Libris

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *