Cătălin Pavel, 2019, Arheologia iubirii, București, Humanitas, 322 p.

de Alina ROINIȚĂ

Arheologia iubirii, noua carte a lui Cătălin Pavel, reprezintă o incursiune în sentiment și, chiar mai mult, o prezentare detaliată a istoriei iubirii, cronologic, pornind de la începuturi până aproape în prezent, de la Epoca de piatră la contemporaneitate, dintr-o perspectivă ceva mai puțin întâlnită: cea arheologică. Cartea cuprinde 15 capitole, precedate de o prefață și de concluzii. Reprezentările fotografice susțin caracterul vivace al cărții.

„Se poate vorbi despre amor romantic în preistorie?” Aceasta este o întrebare de la care pornește autorul, dat fiind că, așa cum exemplifică prin numeroase trimiteri, dragostea romantică este construită cultural. Există, totuși, o serie de legături ce merită cercetate. De la schelete îmbrățișate din Preistorie la binecunoscute cupluri antice, la Freud și la artefactele din Războaiele Mondiale, arheologia a recuperat o bună parte din istoria entității umane. Cu un simț formidabil al umorului, într-o notă științifico-fictivă, pe deplin savuroasă, Cătălin Pavel reușește să cuprindă, în vreo 300 și ceva de pagini, o transformare a relațiilor dintre indivizi din punct de vedere sentimental.

Prima dragoste ne duce în urmă cu 45.000 de ani și are loc într-un cadru ceva mai neconvențional, între două categorii de oameni: homo neanderthalensis și homo sapiens. Întâlnirea dintre cei doi nu poate fi cercetată emoțional, așa cum ne prezintă autorul, însă faptul că o parte din ADN-ul unora se regăsește și la ceilalți indică o legătură între cei doi. Cu mult tact, Cătălin Pavel își propune o serie de ipoteze pe care le elimină treptat în timp ce explică relațiile posibile dintre neanderthalensis și sapiens. Combinațiile pe care autorul le scoate la suprafață sunt erotice și macabre deopotrivă, așa cum el însuși le denumește. De la cele mai vechi îmbrățișări din lume, ale cuplurilor înmormântate împreună, la reconstruiri ale stărilor și sentimentelor livrate de corpurile identificate, Cătălin Pavel prezintă o cercetare amplă, pas cu pas. Autorul pornește, în prezentarea sa, de la uneltele folosite până la refacerea unor imagini și mergând mult mai departe de atât, spre evocarea stărilor afective.

Scrisorile cicălitoare de iubire și figurinele voodoo din Egipt descriu comportamente neașteptate pentru acea perioadă, dar binecunoscute, mult mai târziu, în alte țări din Africa și America. Eroii din arta și mitologia greacă apar pe artefactele antice, în diverse ipostaze, nu întotdeauna cele mai fericite: deseori, au loc crime din dragoste sau înșelăciuni. Descrierile pe care le realizează autorul sunt vii și redau trecerile de la un moment la altul într-un mod aproape continuu.

Interesant de observat este tocmai binecunoscutul cuplu divin, Adam și Eva, care primește o oarecare atenție și câteva explicații aproape umoristice. Dată fiind ingeniozitatea artiștilor vremii, „cei doi ar trebui declarați sfinții patroni ai stângăciei sexuale, proprie adolescenților (eh! parcă numai lor…)” (p. 147). Acest subiect este pe deplin dezbătut în diverse culturi, dat fiind că este unul dintre cele mai răspândite simboluri din lume. Pe lângă alte episoade din carte, care sunt absolut savuroase, merită neapărat amintită istoria lui Freud și implicarea arheologiei în evoluția psihanalizei. Puse la îndoială, analiza psihanalizabilă a viselor și a inconștientului, dar și îngroparea arheologică și refularea primesc semnificații noi.

Arheologia iubirii nu tratează o singură temă, ci aduce împreună o serie de teme, plasându-le sub prototipul istoriei iubirii. Dar cum poate fi reconstruită, astfel, istoria acestui sentiment? În cartea lui Cătălin Pavel, dintr-o serie de oase, obiecte, scrisori, corpuri întregi, bucăți, tot felul de fragmente și inscripții. Toate, laolaltă, spun istoria iubirii. Detalii culturale savuroase, fie că este vorba despre plăcuțe cu descântece și blesteme, fie că este vorba despre locuri și eroi, toate sunt reprezentate într-o istorie ce, în arheologie, încă se lasă a fi descoperită.

 

Cartea poată fi comandată aici: Libris

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *