Corect sau corespunzător?

de Alina ROINIȚĂ

Evenimentele recente care sunt prezentate, în mare parte, prin rețelele de socializare sunt catalogate ca fiind corecte și corespunzătoare.

Adjectivului corect, de pildă, care, conform DEX, înseamnă 1. „care respectă regulile, normele dintr-un domeniu dat” și 2. „(despre oameni) care are o ținută, o purtare, o atitudine ireproșabilă, cinstit, leal”, i se adaugă și un al treilea sens care este specific lucrurilor, evenimentelor și înseamnă pe măsură, pe cinste, de pomină, extraordinar.  Exemple de tipul „e o seară corectă”, „stau și pe fotoliul ăsta corect, cum ne place nouă” (www.a1.ro/ accesat la 3.12.2017), „cum arată o seară corectă pentru tine” (www.appline.ro/ accesat la 3.12.2017), „o petrecere corectă alături de voi”, „o masă corectă” (Facebook) au căpătat mare frecvență, cel puțin în rețelele de socializare, precum Facebook, dar nu numai. Este evident că sensul cuvântului a suferit modificări în cele mai multe dintre exemple fiind folosit ca un înlocuitor pentru ceva extraordinar. Acest tip de evaluare litotică, după cum este denumită în lingvistică, determină aprecierea succintă, redusă a unui obiect, fenomen care trebuia descris mai pe larg. Adăugarea unui nou sens și folosirea în fraze scurte, de regulă, chiar în sintagme, îndepărtează unitatea lexicală de la perechea antonimică corect-greșit. Deformarea sensului are și rolul de recunoaștere în interiorul unor grupuri de tineri, de tipul cuvintelor argotice.

În această categorie se încadrează și adjectivul corespunzător care are sensul de „care corespunde, care se potrivește, care este potrivit sau conform cu…, care se află în conformitate cu…, adecvat, potrivit, nimerit” conform DEX, dar care apare în sintagme precum „o seară corespunzătoare”, „o cină corespunzătoare”, „o ținută corespunzătoare”, „o petrecere corespunzătoare” (Facebook), „un colind corespunzător” (www.a1.ro/ accesat la 3.12.2017). Dat fiind faptul că nu există un context mai amplu de analiză, sensul lui corespunzător este redus la frumos, reușit, pe măsură etc., alterându-i-se sensul din dicționar. Astfel, seara va fi frumoasă și petrecerea reușită. Deplasarea sensului nu este atât de largă ca în cazul adjectivului corect, însă folosirea acestuia doar în cazul unor sintagme stricte, în anumite contexte și de anumite categorii de tineri tinde spre o deformare a sensului.

 

One thought on “Corect sau corespunzător?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *