Despre ce a însemnat scrisul pentru Charles Bukowski

Livia DROBOTĂ

Charles Bukowski, 2022, „Căpitanul e dus cu pluta și marinarii au fugit cu vasul”, traducere din limba engleză și note de Cristian Neagoe, Iași, Polirom, 176 p.

Charles Bukowski nu are nevoie de nicio prezentare, scriitorul american fiind cunoscut și îndrăgit de milioane de cititori din întreaga lume. Ca „fun fact”, fiind o prezență atât de populară, diverse afirmații îi sunt atribuite lui, când, în realitate, ele aparțin altcuiva. „Find what you love and let it kill you” este un exemplu ilustrativ în acest sens, acest citat aparținând, de fapt, compozitorului Richard Samet Friedman, și nu lui Charles Bukowski, așa cum multe persoane ar fi tentate să creadă. Chiar pe website-ul dedicat vieții și operei lui Bukowski, găsim această clarificare, alături de alte informații despre activitatea sa literară.

Poet, nuvelist și romancier, Charles Bukowski a scris de-a lungul vieții peste 5000 de poezii și povestiri, unele dintre acestea fiind sursă de inspirație pentru adaptări cinematografice.

Volumul „Căpitanul e dus cu pluta și marinarii au fugit cu vasul”, apărut la editura Polirom, în anul 2022, în cadrul colecției Biblioteca Polirom – Esențial, colecție dedicată autorilor consacrați la nivel global, conține fragmente extrase din jurnalele lui Charles Bukowski, redactate pe parcursul anilor 1991-1993. La momentul scrierii acestor jurnale, Charles Bukowski avea vârsta de 71 și 72 de ani, autorul încetând din viață în anul 1994, la 73 de ani.

Pagini care îl apropie pe cititor de Charles Bukowski

August, 1991, 23:28

„Am ajuns acasă, am făcut o baie în piscină, apoi m-am dus la spa. Mi-e sufletul în pericol. A fost așa dintotdeauna.”

Octombrie, 1991, 00:18

„Totuși, am avut un an bun. În valiza din spatele meu sunt teancuri de pagini. Am început să scriu din 18 ian. Sunt ca un nebun evadat în lume. Niciun om întreg la cap n-are scrie atâtea pagini. E o boală. Anul ăsta a fost bun și pentru că am ținut musafirii la distanță, mai mult decât de obicei.”

Vocea autentică a lui Charles Bukowski răsună încă din primele pagini ale cărții și continuă pe tot parcursul lecturii. Toate paginile de jurnal sunt captivante, scrise fluid, sincer, fiind nelipsite de remarci critice la adresa diverselor subiecte care îl preocupă pe Bukowski. Putem caracteriza stilul de scriere al lui Charles Bukowski ca fiind unul nonconformist, tranșant, brutal de sincer, cinic, autoironic și adesea critic la adresa societății și a celorlalți scriitori. Maniera sa directă de a-și pune gândurile pe hârtie nu este însă pe placul tuturor, operele sale fiind des calificate drept „sumbre”, în timp ce unii apreciază chiar această autenticitate.

Însemnările lui Bukowski ne poartă alături de el prin ultimii ani ai vieții sale și ne dezvăluie lucruri despre acesta la care poate nu ne-am fi gândit. Descoperim că muzica clasică face parte din creația lui Bukowski și că nopțile și le petrece scriind sau că și le rezervă pentru petreceri sau băutură.

Noiembrie, 1992, 00:08

„Nu scriu niciodată dacă nu am radioul deschis pe muzică clasică. Să ascult muzica asta în timp ce scriu a făcut mereu parte din munca mea.”

Interesant e să aflăm și despre dependența pe care o are pentru pentru cursele de cai, dar și despre motivele care îl determină să fie în mijlocul acelui univers.

Octombrie, 1991, 00:27

„Am încercat să mă țin departe de curse, dar încep să devin foarte neliniștit și deprimat, iar în nopțile respective nu am nimic de împărtășit cu calculatorul. Mersul la curse mă forțează să privesc Umanitatea în ochi, iar când te uiți la Umanitate TREBUIE să reacționezi. E prea mult! Un spectacol de groază fără sfârșit. Mda, mă plictisesc, sunt terorizat acolo, dar sunt și un fel de învățăcel. Un învățăcel al infernului.”

Scrisul ca salvare?

Februarie, 1992, 1:16

„Ce fac scriitorii când nu scriu? Eu, de pildă, merg la curse. În trecut, ori făceam foamea, ori îmi rupeam spinarea cu munci inumane.”

Viața de adult a lui Charles Bukowski nu a fost una ușoară, cum la fel nu a fost nici copilăria sau adolescența sa, acesta confruntându-se cu diverse probleme în familie și cu dependența de alcool. Așa cum afirmă chiar el, a muncit ca muncitor necalificat până la vârsta de 50 de ani, însă în tot acest timp a continuat să scrie. Ce rămâne după lectura acestui volum, poate mai mult decât orice altceva, este legătura puternică dintre scriitorul Charles Bukowski și omul Charles Bukowski. Fiindcă Charles Bukowski a scris din adâncul fibrelor sale, indiferent de context, și poate că aceasta l-a transformat într-un autor cu zeci de creații impresionante.

 

Cartea poate fi comandată aici: Editura Polirom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *