Dorica Boltașu Nicolae (coord.), 2019, Prof de română. Confesiuni și pretexte, București, Casa de pariuri literare, 165 p.

de Alina PARTENIE

În contextul general actual, în care sistemul de învățământ pare să fi devenit un subiect permanent de discuție și de dispută (mai ales „de pe margine”), antologiile din seria Prof de română reprezintă o inițiativă cel puțin surprinzătoare, care merită atenția tuturor. Ele pot arăta oamenii adevărați din spatele sistemului, oamenii care construiesc și ajută sistemul, și nu generalizări, de cele mai multe ori, pripite și nu bine intenționate. Volumul de față cuprinde 19 mărturisiri ale unor profesori, cu vârste și cu experiențe diferite și din colțuri diferite de țară, reuniți parcă de un fir nevăzut: dragostea, asumarea responsabilă și demnitatea propriei vocații.

Mărturiile propriu-zise sunt precedate de un Argument editorial care ar putea să răspundă unei posibile întrebări: „De ce o carte cu profi de română?”. Editorul Un Cristian precizează hotărât că, în 2019, Anul Cărții, ar trebui să îi putem apropia pe profesori de carte și să nu urmărim doar completarea unor rapoarte. De asemenea, demersul este unul profund uman, „pentru că poveștile profesorilor dau sens nu doar unei experiențe personale, dar și unor epoci” (p. 7). Una dintre mizele cele mai importante este și „să demonstreze respectul firesc pentru o categorie profesională lăsată în bășcălie” (p. 9). Coordonatoarea volumului, Dorica Boltașu Nicolae, este cea care introduce „vocile profilor” pe care îi apreciază, mai ales, pentru talentul lor literar, dar și pentru „etica profesională”, subliniind și temele principale ale antologiei: comunicarea cu elevii, formarea filologică sau (anti)modelele din școală. Ea concluzionează că „există multă emoție, multă amărăciune și multă luciditate în aceste eseuri. Vocile profilor, care nu s-au auzit în spațiul public de ceva vreme, merită ascultate” (p. 14).

Cele 19 confesiuni pot fi citite și ca mostre de literatură din care străbate, mai ales, dragostea pentru școală, pentru limbă și literatură, în pofida dificultăților. Sunt rânduri senine, unele dure, altele lejere, scrise de cei ce ne apropie, dincolo de vremuri, de farmecul literelor. Bineînțeles, drumul oricărui profesor nu este ușor, profesoara Mihaela Bal prezentând instantanee ale repartiției la un post din Valea Jiului, provocările școlii care ar trebui să știe să depășească spațiile culturale închise și să ajungă spre o lume civilizată. De asemenea, recunoaște cu onestitate că se evaluează cel mai bine în oglinda generațiilor trecute, un reper al vieții de profesor fiind acela că nu și-a mințit niciodată elevii.

Există mărturii ale profesorilor care lucrează sau care au lucrat în sistemul privat, un alt „mit” al școlii actuale (Ana Maria Boiangiu, Ioana Nanu, Marinela Șerban). Altele reunesc stereotipuri despre elevi, profesori, părinți (Mioara Colțea), dar și mărturii ascunse în spatele unor convenții literare (Ohara Donovetsky). Irina-Roxana Georgescu aduce în vedere un titlu surprinzător: „Ziua în care am dat prima notă de 1 sau apocalipsa după Irina”, prezentând în câteva pagini un adevărat ghid ingenios de copiat la teste. De asemenea, Dana Ghițescu vorbește despre „Miracolul lucrului făcut cu suflet” alături de elevi cu puține cunoștințe sau provenind din medii defavorizate, unde, cel mai frecvent, copiii trebuie învățați ce înseamnă speranța. Naomi Ionică, la rândul ei, se raportează atât la elevii care te formează ca profesor, cât și la profesorii fără de care „nu aș fi profesorul care sunt”.

Unele dintre situațiile cele mai realiste, mai amuzante, dar și mai înspăimântătoare sunt interacțiunile cu părinții. De pildă, ședințele cu părinții devin uneori tensionate și conțin, așa cum prezintă și profesoara Cristina Issa, multe întrebări pentru profesorul de română. Unele întrebări ale părinților întrec multe cutii de rezonanță, dar toată lumea vrea, într-un fel sau altul, să interacționeze cu „profa de română”. Aceeași relație sinuoasă cu părinții este prezentată și de Nicoleta Kuttesch.

Profesoara Elena Roată rememorează traseul dinspre alegerea unui drum până la cotiturile acestuia cu „O singură certitudine. Mai multe îndoieli…”. Certitudinea a fost că și-a dorit să fie profesoară, dar a întâmpinat destule „răspântii de drum” pe parcursul anilor dinspre liceul pe care l-a absolvit și pe care (ce completare mai frumoasă?) l-a slujit ca dascăl de-a lungul timpului: „după aproape 35 de ani de experiențe trăite din plin, cred că am ales bine, că nu m-am mințit și, mai ales, că nu i-am mințit pe ceilalți” (p. 123).

Oameni fiind, profesorii empatizează cu trăirile elevului prezentate de Nicoleta Simionescu în „Aș vrea ca profesorul meu să știe…”. Oana Ursache prezintă provocările predării limbii romîne în străinătate, mai precis în Spania. O relatare emoționantă este a lui Mihail Vakulovski care vorbește despre „Dom Profesor Tata!”, cel care i-a fost profesor și model, deopotrivă. Ultima relatare, dar, poate, o sinteză pentru alte și alte confesiuni încă nescrise, este cea a profesorului Eugen Velican care a predat limba și literatura română pentru mai bine de 40 de ani. Admițând că a fi profesor este o „grea misie…”, prezintă o adevărată mărturisire de credință: „cred din toată inima că profesia de dascăl, pentru cine se respectă, nu se poate face printre altele”, rămânând și după trecerea timpului „un suferind de durerile învățământului”
(p. 163).

În puțin peste 150 de pagini, volumul surprinde, de fapt, oamenii din spatele cuvintelor, oameni pe care sistemul îi uită de multe ori. El poate constitui un răspuns celor ce se întreabă și ne întreabă de ce am ales să devenim profesori, dar și un răspuns la propriile căutări, când totul ni se pare anapoda. În 2019, Anul Cărții, proiectul antologiilor Prof de română este un pariu câștigat și o pledoarie pentru un drum asumat cu toată bucuria!

 

sursă foto: www.cdpl.ro
Cartea poate fi comandată aici: www.libris.ro

2 thoughts on “Dorica Boltașu Nicolae (coord.), 2019, Prof de română. Confesiuni și pretexte, București, Casa de pariuri literare, 165 p.

  1. Buna ziua!

    Cum/de unde as putea comanda aceste antologii…?

    Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *