Generația filologisme

Fondator: Alina Roiniță
Cofondator: Alina Partenie

Filologisme.ro (Online) = ISSN 2601 – 5269

ISSN-L 26015269

Autori:
Alina Roiniță
Alina Partenie
Corina Hagiu
Beniamin B.
Alina Ioana Stan
Geena Scarpete Walters
Ștefan-Marius Deaconu
Mihaela-Roxana Munteanu
Livia Drobotă

Secretariat
Ioana Andrei

 

 Despre…

Alina Roiniță este doctorandă în lingvistică în cadrul Universității din București, Facultatea de Litere. A reprezentat România la Conferința Rectorilor ASEF și Forumul Studenților ARC7, care a avut ca participanți 150 de reprezentanți ai universităților și lideri în Educație din 51 de țări asiatice și europene. A absolvit facultatea și masterul în domeniul Literelor, concentrându-se, în mare măsură, asupra lingvisticii și poeticii. Alina consideră că limba reprezintă atât o formă de identitate, cât și un mod de a trăi, fie că îi conștientizezi sau nu importanța. Pentru ea, poetica și lingvistica mereu vor fi o formă de artă, astfel încât îmbinarea limbajului curent cu cel poetic constituie nici mai mult, nici mai puțin decât deplinătatea posibilităților de a crea.

 

Alina Partenie este doctorandă în lingvistică în cadrul Universității din București, Facultatea de Litere. A absolvit Facultatea de Litere și masterul de Teoria și practica editării în cadrul aceleiași facultăți. Alina crede că a fi filolog reprezintă o neîntreruptă căutare, o permanentă descoperire, o continuă mirare. Cuvântul –sub toate formele lui–, imaginea, cultura, sunetul ar trebui să se completeze, răspunzând multora dintre neliniștile lumii contemporane.

 

 

Corina Hagiu este absolventă a unui master de Teoria și practica textului și a unei specializări de Limbă și literatură română – Limbă și literatură franceză din cadrul Literelor Gălățene. Corina este pasionată de literatură și de critică literară și crede că a fi filolog înseamnă a vedea dincolo de text; în opinia sa, interpretarea lectorului avizat poate ridica sau coborî o creație artistică, indiferent de tipul ei. Pentru Corina, literatura înseamnă atât creație profesională, cât și personală, care poate da naștere conceptului „belle arte”.

 

 

Beniamin B. este doctor în Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din București, dar și absolvent al unei specializări în Drept. Beniamin este pasionat de contrastul cultural, fiind interesat, în principal, de teme (și probleme) sociale majore, precum educația, discriminarea și excluziunea socială, integrarea pe piața muncii etc. El crede că individul schimbă lumea, mai întâi, prin conștientizare și, mai apoi, prin implicare.

Alina Ioana Stan este doctorandă în lingvistică în cadrul Facultății de Litere a Universității din București, unde a absolvit și studiile de licență și de masterat. Ea consideră că raportarea permanentă la tradiție și susținerea educației și a artelor reprezintă pilonii de rezistență ai unei culturi. Pentru Alina, „a vorbi despre limba română este ca o duminică” (Nichita Stănescu).

 

 

Geena Scarpete Walters este doctorandă în cadrul universității Arizona State University, SUA, unde studiază International Letters and Cultures. Geena este, totodată, absolventă a unui master de Studii avansate în lingvistică și a altuia de Studii de Traducere şi interpretare în Greaca modernă. Geena a finalizat și două facultăți, specializându-se în limbile română-neogreacă și engleză-arabă. Pasiunea sa rămâne lingvistica comparată şi istorică, motiv pentru care a studiat mai multe limbi străine, atât actuale, cât şi vechi (latina, greaca veche, sanskrita), dorindu-şi să descopere cât mai multe puncte comune între atunci şi acum. Pentru Geena, o limbă nu poate fi înţeleasă pe deplin dacă alegi să faci abstracţie de trecutul acesteia.

Ștefan-Marius Deaconu este doctorand în istorie, în cadrul Universității din București. Absolvent al specializării de Istorie (licență) și Istoria Vestului Românesc (master), Marius a fost bursier al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și a făcut un stagiu de practică la Open Society Archives în Budapesta, Ungaria. El crede că experiențele din trecut reprezintă șansa noastră de a avea o tranziție mai lină spre viitor.

 

 

 

Mihaela-Roxana Munteanu este doctorandă în lingvistică în cadrul Școlii Doctorale a Facultății de Litere a Universității din București. A absolvit Facultatea de Litere, urmând, apoi, un masterat în lingvistică. Ea este pasionată de pragma-stilistică, sociolingvistică, psiholingvistică și de comunicarea interculturală, anume de acea zonă de graniță în care științele umaniste (de multe ori boeme, visătoare) și realitatea își dau mâna.

 

 

Livia Drobotă este absolventă a Universității Babeș-Bolyai, specializarea Managementul Instituțiilor publice și nonprofit. A obținut o bursă de performanță științifică, una de studiu în Coreea de Sud și a fost implicată în internshipuri la Parlamentul European și în Guvernul României. În prezent, este om de comunicare în mediul ONG, unde simte că munca ei ajută oamenii în mod direct. Este interesată de teme care vizează drepturile omului, combaterea formelor de discriminare și incluziunea grupurilor vulnerabile, printre pasiuni numărându-se literatura și călătoritul. „Poveștile au puterea de a-i face pe oameni să creadă în ei și în visurile lor”, spune Livia.

 

Ioana Andrei este doctorandă la Facultatea de Litere a Universității  din  București, absolventă a masteratului de Teoria și practica editării și este profesor în învățământul preșcolar. Este pasionată de educatie,  tradiție, cultură și călătorii, implicându-se în numeroase activități extracurriculare menite să aducă un plus în activitatea didactică. A fi profesor este o provocare continuă,  înseamnă să educi și, totodată, să te autoeduci, să fii într-o permanentă căutare a celor mai bune metode și abilități de viață, spune Ioana.