Întâlnire cu Armand Goșu și Lucian Popescu la Librăria Cărturești Modul: „Rusia, o ecuaţie complicată”

Marți, 6 iulie, ora 19.00, în Grădina Librăriei Cărturești Modul (Str. Academiei, 18-20, la parterul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul Rusia, o ecuaţie complicată. Convorbiri cu Lucian Popescu, recent publicat la editura Polirom.

Invitați, alături de Armand Goșu și Lucian Popescu:
Teodor Baconschi, Cristian Preda, Sever Voinescu

 

Despre carte

„Indiferent de (re)sentimentele noastre faţă de Rusia, această uriaşă entitate statală ne însoţeşte istoria modernă, ca o inexorabilă umbră geopolitică. Avem deci toate motivele pentru a căuta să descifrăm ce se petrece cu adevărat pe marea scenă euroasiatică din vecinătatea României euroatlantice. Profesorul Armand Goşu se dovedeşte cel mai competent ghid spre «complicata ecuaţie» a Federaţiei Ruse din secolul XXI. El nu este un expert improvizat, ci un istoric profesionist şi un intelectual public format în şcoala jurnalistică de la BBC, aşadar impregnat de valorile libertăţii. Volumul de faţă include interviurile acordate de Armand Goşu după anexarea peninsulei Crimeea şi declanşarea conflictului hibrid din estul Ucrainei, urmate de tensiunile tot mai acute dintre Kremlin şi puterile occidentale.

Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

 Carte recomandată de

 

Din cuprins:

Fereastra către Răsărit deschisă de basarabeni • Istoria scurtă, dar agitată a studiilor româneşti privitoare la Rusia • Cum s-a strecurat propaganda rusească la Forumul Mondial al Holocaustului. Şi de ce vrea Putin să rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial • Criza petrolului. Acordul ruso-saudit nu a reuşit să oprească incredibila coborîre a preţului petrolului

Armand Goșu predă din 2004 istoria politică a Rusiei și a URSS, istoria politicii externe și a diplomației sovietice, evoluții în fostul spațiu sovietic și introducere în istoria serviciilor secrete sovietice. Are un doctorat în istoria Rusiei, cu o teză despre politica externă a Imperiului Rus (Moscova, 1998). A avansat pînă la gradul de cercetător științific principal II la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, unde a lucrat între 1991 și 2001. A fost coordonator de programe la Institutul Român de Istorie Recentă (2002-2004). Din 2004 este conferențiar la Universitatea din București. A fost corespondent la Moscova pentru radio BBC, în anii 1995-1998 și 1999-2000. Între 2005 și 2010 a fost redactor-șef adjunct, iar în perioada 2013-2014 redactor-șef al revistei 22, editată de Grupul pentru Dialog Social.

Semnează numeroase articole științifice, cele mai recente fiind The Time of the Oligarch. Relations between Romania and the Republic of Moldova (2009-2018) și Invalidating the rightfully elected mayor of Chișinău threatens the regime of oligarch Vladimir Plahotniuc (ambele în Studia politica. Romanian Political Science Review, 2018), volume, printre care: Euro-falia. Turbulențe și involuții în fostul spațiu sovietic (Curtea Veche Publishing, 2016), Democrația sub asediu. România în context regional (coordonator împreună cu Alexandru Gussi, Editura Corint, 2019), Istoria comunismului din România.
Vol. III. Documente. Nicolae Ceau
șescu (1972-1975) (coeditor, Editura Polirom, 2016), precum și analize și comentarii despre fostul spațiu sovietic în publicațiile unor institute și centre de cercetare cunoscute (Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik, Middle East Institute, Oxford Analytica), în presa internațională și în cea din România (The Insider, revista 22, Contributors).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *