Nevrozele, viciile și calitățile lui Homo medioeuropaeus

Ștefan-Marius DEACONU

Ovidiu Pecican, 2021, Românii și Europa mediană. Contribuții la tipologia culturală a Europei, Iași, Polirom, 398 p.

Contribuția lui Ovidiu Pecican la trasarea caracteristicilor omului medioeuropean, pornind de la tipologiile identificate în spațiul românesc, sunt însumate într-un volum cu totul aparte pentru ultimul deceniu. Autorul ne invită la o lectură așezată, dar consistentă, în care reușește să descifreze cititorului câteva dintre principalele tipologii culturale ale Europei centrale (și de est). Desigur, interpretarea geografică a punctului central al „Bătrânului continent” variază de la un autor la altul. Chiar și geografia ne indică mai multe puncte pornind de la sisteme de referință diferite. Merită precizat, în context, că două dintre locațiile care își contestă acest statut se află pe teritoriul Ucrainei, respectiv cel al Lituaniei, la granița cu Belarus. Dar și din punct de vedere cultural, trasarea unor linii clare este un exercițiu extrem de dificil.

Homo medioeuropaeus din „cealaltă Europă” are o serie de caracteristici determinate, indiferent de statul central-est european în care locuiește, care are ca izvor istoric apropierea de Rusia și incursiunile sângeroase pornite de la Moscova de-a lungul timpului. Sigur, nu este în intenția autorului de a blama imperiul răsăritean pentru toate necazurile populației din această regiune. Zodia provizoratului sub care se aștern deciziile „neinspirate” ale liderilor (și nu numai) homo medioeuropaeus a contribuit și încă contribuie la o inconsistență transmisă intergenerațional în ceea ce privește politicile de dezvoltare socială și/sau economică.

Fiind un scriitor recunoscut, membru al corpului profesoral din cadrul Facultății de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Pecican este și un exeget „cu ștaif” al unui număr impresionant de volume care au marcat spațiul cultural al Europei centrale și răsăritene. Încercarea sa de a contribui la tipologiile culturale europene este rodul acestui volum, cititorii urmând să se delecteze cu perspective mai puțin mainstream despre trecutul lor mai mult sau mai puțin recent. „Pașaportul transilvănean” al autorului îi permite, spre exemplu, să exploreze lumea imperială cu punctele focale situate la Viena sau Budapesta, ceea ce reprezintă un adevărat câștig pentru cititorii mai puțin avizați cu istoria Imperiului habsburgic sau austro-ungar. Aș remarca aici accentul asupra unor opere ca Omul fără însușiri, semnat de Robert Musil, respectiv Peripețiile bravului soldat Švejk scris de Jaroslav Hašek. Sunt volume emblematice pentru acest spațiu cultural, acestea fiind poate mai puțin cunoscute în rândul cititorilor din România.

Românii și Europa mediană reprezintă o lectură adecvată în orice context. Totuși, mai mult ca niciodată, este important să înțelegem originile noastre, ale homo medioeuropaeus, respectiv rolul nostru în istoria continentului european. Europa mai puțin cunoscută, Europa care a cunoscut mai puțin progresul social și economic este, totodată, Europa care excelează în anumite manifestări ale spiritului, etalate uneori prin umor și ironie, dar care nu pot fi penetrate superficial de către o vinitură. O lectură care nu vă va dezamăgi și care este, poate, mai de actualitate ca niciodată.

Cartea poate fi comandată aici: Editura Polirom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *