O chestiune de viață și de moarte. Începutul și sfârșitul unei boli incurabile

Corina HAGIU

Irvin Yalom, 2021, O chestiune de viață și de moarte, Vellant, București.

O carte tulburătoare despre iubire, viață, moarte și agonie, o carte fără opreliști, pe care Irvin Yalom începe a o scrie asemenea unui dialog pe capitole, cu Marilyn, soția și partenera care i-a fost alături întreaga viață. Începutul cărții coincide cu începutul bolii incurabile a soției, un cancer de sânge destul de agresiv, care nu mai poate fi ținut în frâu. O chestiune de viață și de moarte a apărut la Editura Vellant, în 2021, în traducerea Petronelei Rotar și a lui Vifor Rotar, din limba engleză. Această carte este scrisă „la o vârstă la care cei mai mulți dintre cei de o seamă cu noi au murit, pentru a da un sens existenței, cu conștiința că timpul nostru împreună este limitat și extrem de prețios”. Prima parte a cărții este structurată asemenea unui dialog între cei doi soți, pe capitole, urmând ca partea a doua să îi revină doar reflecției lui Irvin asupra experiențelor trăite odată cu pierderea soției.

Boala și sfârșitul vieții fiind inevitabile, scriitorul ne prezintă atât perspectiva celui aflat la sfârșitului călătoriei prin această viață, cât și experiența și efectele chimioterapiei și ale radiațiilor; de altfel, este îndeosebi descrisă perspectiva celui care devine susținător și care privește neputincios pierderea luptei, resemnarea și agonia neputinței de a-și ajuta partenerul.

Odată cu acceptarea pierderii luptei cu boala, Marilyn privește moartea ca pe o ușurare, o portiță de scăpare și ajunge să-și pregătească marea trecere prin moarte asistată medical, ghidându-se după crezul lui Nietzsche – „să mori la momentul potrivit”. Întrebarea pe care mi-am adresat-o imediat este dacă există momentul potrivit; Marilyn pare că știa când a venit acest moment, dar încerca să dilate timpul-chin de dragul soțului. Este o carte covârșitoare, pe care am citit-o cu multe pauze. O carte care ne trimite în străfundul sufletului, ne răscolește în adâncurile întunecate și scoate la iveală temeri, dureri, amintiri sau oameni dragi.

Cartea oscilează între povestea de dragoste și susținerea necondiționată a celor doi soți și teama separării lor prin moarte. Întreaga poveste se află pe o muchie destul de sensibilă, existând o linie fragilă peste care Marilyn așteaptă trecerea ei cu nerăbdare, în timp ce Irvin încearcă să prelungească momentul de sosire, această linie aflându-se între viață și moarte, între vis și resemnare. Dragostea îi înalță spiritual și emotional, este act al conviețuirii pe cele mai înalte culmi emoționale și un abis care se apropie cu pași repezi prin moartea unuia dintre parteneri. Dacă pentru Marilyn propria moarte înseamnă nu doar resemnare, ci și eliberare, pentru Irvin moartea partenerei e mai degrabă percepută ca un chin, ca o fantasmă, ca o pedeapsă de neacceptat și pe care vrea să o evite.

Citind această carte, am cugetat intens la povestea celor doi, la tristețea și durerea provocate de boală, l-am însoțit pe Irvin în momentele bântuite de singurătate și de pierderea ființei iubite, căutând și regăsind o mică speranță în a merge mai departe. Aceasta fiindcă este un subiect care ne-ar putea atinge pe oricare dintre noi, oricând. Sfârșitul cărții redă, de fapt, începutul unei noi etape, al unei lumi îngrozite de un virus neînțeles, al unei noi ordini a vieții sociale și rămâne deschis către o direcție care părea necunoscută. O carte despre viață, despre celălalt și despre dragostea care mai poate și acum să salveze lumea întreagă aici și pretutindeni.

Cartea poate fi comandată aici: Libris.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *