de Alina ROINIȚĂ
Parcul național Yellowstone, situat pe teritoriul a trei state din S.U.A., Wyoming, Montana și Idaho, este cunoscut drept unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale din lume și primul parc recunoscut la nivel mondial, încă din 1872. Parcul ocupă o suprafață de aproximativ 9000 km2 și poate fi considerat un muzeu natural al Terrei. Bazinele de lavă care zac dedesubtul parcului aduc la suprafață numeroase gheizere care te încântă prin culorile spectaculoase, de la roșu aprins la albastru turcoaz. Izvoarele calde ale Yellowstone-ului pot atinge peste 900C. Căile de acces în parc sunt multiple din toate cele trei state, parcul având cinci căi de intrare diferite.
Urmând intrarea din vest, la scurt timp, urmează intersecția Madison de unde se pot urma două trasee, unul spre sud și celălalt spre nord. Mergând spre sud, spre Upper Geyser Basin, pentru aproximativ 10 km, ajungem la Grand Prismatic Spring, unul dintre cele mai impunătoare izvoare termale existente. Culorile se întrepătrund, iar aburul care domnește deasupra izvorului care atinge 90 de grade Celsius face din Grand Prismatic Spring un loc de fierbere care favorizează apariția diferitelor microorganisme și bacterii. Grandiosul izvor poate fi vizitat urmând traseele pentru turiști de jur împrejur care apropie călătorul de culorile vibrante ale izvoarelor fierbinți. Coborând alți câțiva kilometri, m-am oprit la un alt izvor binecunoscut al Yellowstone-ului, și anume Morning Glory Pool. De această dată, izvorul fierbinte impresionează prin culoarea apei, turcoaz înconjurat de portocaliu. Adâncimea izvorului de aproximativ șapte metri poate fi observată cu ochiul liber, datorită bacteriilor care oferă această culoare limpede.
După acest spectacol al naturii, de unde pleci cu impresia că nu există nimic mai minunat pe această planetă, urmând același traseu, ajungi la cel mai cunoscut gheizer din parc, denumit Old Faithful, un alt miracol al naturii. Dat fiind că gheizerul erupe frecvent, la fiecare 60 de minute, în medie, și poate atinge mai mult de 50 de metri înălțime, turiștii se adună în jurul său pentru a admira spectacolul naturii pentru cele aproximativ zece minute. Încă din anul 2000, Old Faithful erupe consecutiv, astfel încât, de-a lungul timpului, s-au înregistrat peste un milion de erupții. Mirajul gheizerului provine din unicitatea sa, din peisajul impresionant, din craterul pictat cu cenușă albă și din forța cu care apa clocotită este aruncată.
Traseul în Yellowstone continuă pe ruta 191 până la West Thumb. În acest loc, călătorul poate petrece o viață mergând de jur împrejurul gheizerelor, urmând potecile și instrucțiunile de călătorie, și admirând minunatul lac Yellowstone, unde gheizerele se întâlnesc cu stâncile. După ce ne-am trezit din mirajul gheizerelor, continuăm călătoria spre nord pentru Upper și Lower Falls of Yellowstone, unde vom întâlni două dintre cele mai frumoase cascade ale S.U.A. Ambele cascade se află în Marele Canion al Yellowstone-ului, un alt peisaj care te cuprinde cât vezi cu ochii, fiind o săpătură între roci și având o lungime de 32 de kilometri. Lower Falls of Yellowstone este fascinantă prin faptul că are o cădere de aproximativ 90 de metri, în timp ce Upper Falls are o cădere de 33 de metri.
Călătoria într-un parc de 9000 km2 nu se rezumă la câteva zile. În afara gheizerelor, a izvoarelor termale, a lacului, a cascadelor ori a canioanelor, nu trebuie pierdută din vedere și fauna parcului. De la căprioare la bizoni, de la elani la urși grizzly, animalele sălbatice își fac simțită prezența atunci când, de pildă, îți mănânci prânzul în apropierea unui loc destinat corturilor. Desigur, trebuie să menționez faptul că a petrece timpul într-un cort pentru câteva zile este una dintre cele mai fascinante experiențe pe care o poți trăi într-un asemenea parc. Toate locurile unde îți poți instala cortul au utilități minime care îți asigură o experiență unică.
Traseul în Yellowstone nu se încheie aici. Drumul de la Upper Geyser la Lower Geyser constituie doar partea centrală a parcului, în timp ce spre nord merită vizitate și Tower Roosevelt, și Mammoth Hot Spring. Astfel, călătoria se poate încheia prin ieșirea din nordul parcului și noi nu plecăm până nu admirăm peisajele încântătoare ale altor canioane ori, mai mult de atât, încântătoarele izvoare termale Travertine Terrace ori Orange Spring într-un mod cu totul neobișnuit, datorită depozitării mineralelor de-a lungul timpului. Pentru călătorul răbdător, ieșirea din parc poate avea loc prin sud, unde o altă priveliște te încântă, și anume cea a Parcului Național Grand Teton.
sursă foto: Alina Roiniță