The Royal Ontario Museum, diamantul Canadei

de Alina ROINIȚĂ

Muzeul Regal din Toronto, Ontario, reprezintă o enciclopedie a lumii vechi și contemporane laolaltă, fiind deschisă publicului larg încă din 1914. Având o arhitectură cel puțin diferită față de majoritatea muzeelor cunoscute, Royal Museum impresionează nu doar prin sectoarele de arheologie, paleontologie, zoologie, geologie etc., ci și prin forma de cristal pe care o are, în construirea acesteia, arhitectul Daniel Libeskind fiind inspirat de colecțiile de minerale pe care muzeul le are. Denumirea pe care o poartă designul exterior este Michael Lee-Chin Crystal, Michael Lee-Chin fiind cel care a contribuit, printr-o donație importantă, la renovarea muzeului, în anul 2007. În ciuda formei sticloase care se poate vedea de afară, holul central al muzeului este realizat sub forma unui dom aurit din mozaic, asemenea multor construcții europene, care cuprinde simboluri și desene din mitologiile egiptene, grecești, romane, asiriene, indiene etc. Împărțite pe patru etaje, galeriile din Muzeul Regal ne prezintă culturile lumii și o serie de elemente de istorie naturală, precum și unele exponate textile ori temple de artă. Muzeul cuprinde o colecție de peste șase milioane de exponate și reprezintă cel mai mare muzeu, dar și centru de cercetare din Canada. Printre domeniile de cercetare se numără paleontologia, botanica și zoologia.

La parterul muzeului (sau la primul etaj, așa cum îl numesc americanii) se pot găsi câteva exponate depre primii oameni ai planetei și fosilele unuia dintre cei mai mari dinozauri ai planetei, o specie de titanozaur, care are o lungime de peste 33 de metri. De asemenea, pe partea dreaptă a parterului sunt prezentate câteva galerii de arhitectură și sculptură din China și Coreea, în timp ce pe partea stângă sunt prezentate exponate specifice culturii canadiene.

La primul etaj al muzeului, vizitatorul intră într-o lume în care homo sapiens nu exista, cu peste 100 de milioane de ani în urmă. Astfel, expoziția de dinozauri este una dintre cele mai interesante de departe. De la colecțiile de triceratops la cele de centrosaurus ori la cele de stegosaurus și, mai aproape de realitate, se află unul dintre cei mai populari dinozauri din lume, și anume Tyrannosaurus Rex, cunoscut sub denumirea de T-Rex, un dinozaur care a trăit în America de Nord acum peste 7o de milioane de ani și care reprezintă, după denumire, regele șopârlelor, dat fiind că a fost unul dintre cei mai puternici carnivori bipezi. Ca într-un muzeu al științei, informațiile sunt din plin, iar, mai mult de atât, în acest sector pot fi atinse și câteva bucăți din pielea unora dintre exponate. Revenind mai aproape de lumea actuală, alte câteva sectoare ale muzeului de la primul etaj fac referire la Viața în criză, așa cum este denumită o galerie, unde se pot găsi diverse elemente ale faunei și florei care astăzi nu mai există. De la păsări la insecte, ori de reptile la alte tipuri de mamifere, biodiversitatea aduce în vedere tocmai faptul că, de foarte multe ori, acțiunile ființei umane au condus la rezultate dezastruoase în acest sens. O altă galerie cel puțin fascinantă este cea a comorilor Terrei, denumită expresiv Earth’s treasures. În această încăpere se vor găsi sute de tipuri de minerale și pietre prezentate și detaliate după specificul unui centru de cercetare. Frumusețea acestei galerii e dată, încă de la intrare, de spectacolul culorilor și al reflecțiilor zecilor de nuanțe.

La următorul etaj al muzeului, pot fi văzute culturile vechi, iar vizitatorul poate trece prin Asia de Sud, prin Coreea și Japonia, prin China și prin Orientul Mijlociu până ajunge la Marea Egee. De acolo, nu pot fi omise Sudanul și Egiptul și, mult mai spre nord, nici culturile europene, precum cele grecești ori romane. Impresionante și mai puțin întâlnite în alte muzee sunt tipurile de sculptură specifice templelor chinezești și coreene, dar și diferite obiecte cu privire la meșteșugurile Orientului Mijlociu. De asemenea, frapante sunt și măștile și costumele destinate ritualurilor care provin din Nigeria. Este dificil să îndrăgești un exponat mai mult decât altul deoarece toate reprezintă culturi diferite care sunt la fel de impresionante tocmai prin diferențele care apar între ele. Totuși, o secțiune distinctă a culturilor vechi este cea a Bizanțului, Visualizing Divinity, unde sunt prezentate diverse obiecte considerate portaluri spre energia divină. De exemplu, sunt prezentate obiecte din piatră care sunt considerate a avea forțe divine și pe care apar sculptate imagini cu referire la cele mai importante momente din viața lui Iisus Hristos.

De asemenea, secțiunea Imagining the Buddha cuprinde mai multe sculpturi și picturi ale lui Buddha în diverse ipostaze, aducând laolaltă atât exponatele vechi, cât și arta contemporană ca într-o evoluție a limbilor, religiilor, ritualurilor și a formelor vizuale. Din muzeu nu poate fi omisă și secțiunea destinată evoluției Canadei, de la primii oameni până la arta contemporană nativă. Astfel, în acest departament, vom putea admira primele canoe folosite de nativii canadieni, primele instrumente ale lumii antice vestice, dar și multe alte obiecte care prezintă viața socială și economică a indigenilor canadieni.

În final, muzeul cuprinde și o latură interactivă prin care vizitatorii și, în special, copiii, pot încerca să descopere diverse fosile în anumite vase cu nisip, de exemplu, pot atinge meteoriți sau pot vizualiza prin intermediul efectelor 3D viața pe pământ de acum câteva milioane de ani în urmă. Muzeul Regal Ontario din Toronto aduce în prim-plan o evoluție a culturilor lumii, dar reprezintă și un important centru de cercetare, cuprinzând colecții vaste de istorie naturală și de civilizații. În acest sens global și cultural, muzeul este un must do al tuturor celor care vizitează Canada.

sursă foto: Alina Roiniță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *