Mirel Bănică despre volumul „Între două lumi. Monahismul ortodox şi modernitatea” la Cluj

Luni, 1 aprilie, ora 18.00, la Book Corner Librarium (Bulevardul Eroilor 15, Cluj-Napoca), va avea loc o întâlnire cu Mirel Bănică, cu prilejul lansării volumului Între două lumi. Monahismul ortodox şi modernitatea, apărut în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:
Aurel Codoban
Vasile Cătălin Bobb
Paul Siladi

Lansarea se va încheia cu o sesiune de autografe.

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.

Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile. Prin observație, participare directă și interviuri, el redă scene elocvente din viața monastică actuală, utile pentru înțelegerea evoluției relațiilor dintre societate și religie în lumina tendințelor bio-eco în materie de alimentație și a căutării unui mod de viață mai simplu, mai sănătos și mai apropiat de cel tradițional.

Lucrarea este completată de un studiu consacrat condiției aparte a mănăstirilor, de microsocietăți alternative situate simultan în lume și în afara ei.

 

Mirel BĂNICĂ (n. 1971) este doctor în ştiinţe politice al Universităţii din Geneva (2004). Între anii 2004 şi 2007 a efectuat stagii de cercetare şi practică profesională la Universitatea Laval (Canada) şi la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris, ca bursier postdoctoral. În perioada 2008‑2012 a fost cadru didactic asociat la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi la Universitatea din Bucureşti (Facultatea de Litere). Din 2008 este cercetător ştiinţific (lector) la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române. Colaborator al Fundaţiei „Calea Victoriei” din Bucureşti. Membru al Asociaţiei Franceze de Ştiinţe Sociale ale Religiei (Paris). Domenii de cercetare şi specializare: socioantropologia religiei ortodoxe, sociologia memoriei, imagologie. Semnează capitole de cărţi şi articole publicate la edituri şi în reviste de prestigiu din Franţa, Canada, Statele Unite, Rusia, Germania. În România a publicat volumele: „Locul celuilalt”. Ortodoxia în modernitate (Paideia, 2007), Fals jurnal de căpşunar (Institutul European, 2007) şi Religia în fapt. Studii, schiţe şi momente (EIKON, Şcoala Ardeleană, 2015). De acelaşi autor, la Editura Polirom au mai apărut: Biserica Ortodoxă Română, stat şi societate în anii ’30 (2007), Enervări sau despre bucuria de a trăi în România (exerciţiu epistolar în colaborare cu Codruţ Constantinescu, 2007), Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană (2014; Premiul de Excelenţă al revistelor Dilema Veche şi Observator cultural, precum şi distincţia „Cea mai bună carte a anului”, secţiunea „Nonficţiune”, acordată de Asociaţia Editorilor din România şi Ministerul Culturii, toate în anul 2015), Bafta, Devla şi Haramul. Studii despre cultura şi religia romilor (2019) (tradus în germană în 2021, Frank&Timme GmbH) şi Prin România. Carnete de drum (cu ilustraţii de Dan Perjovschi, 2020).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *