Empatie și poezie. De ce este importantă empatia?

Alina ROINIȚĂ

În perioada următoare, asociația noastră implementează primul proiect sub egida programului Erasmus+, denumit PATH-TRY: Empathy through poetry. Fiind un schimb de tineri, proiectul este dedicat adolescenților cu vârste între 14-18 ani, care provin din medii foarte diverse. Între 10-16 iulie, 27 de tineri o să se întâlnească în Adunații-Copăceni, într-un loc retras, în mijlocul naturii, pentru a cerceta moduri în care putem să explorăm empatia și emoțiile noastre față de cei din jur, printr-o metodologie bazată pe literatură, cu precădere pe poezie.

De ce este importantă empatia?

Pe scurt, empatia este un punct de legătură între noi și ceilalți. Empatia se referă la capacitatea individului de a simți emoțiile celor din jur și de a coopera cu aceștia în funcție de nevoile lor. Proiectul nostru are în spate mai multe studii, precum și o analiză de nevoi. Pe de o parte, analiza de nevoi cu grupul țintă și alți adolescenți, care ne-au indicat că au multe piedici în înțelegerea emoțiilor ori a stărilor de spirit ale celor din jur, iar pe de altă parte studii care ne indică o capacitate redusă de empatie față de ceilalți tocmai din cauza imposibilității conștientizării emoțiilor pe care le trăim sau pe care nu reușim să le observăm la ceilalți. Aceste studii (vezi Titchener 1909) indică faptul că nivelurile ridicate de empatie au condus la comportamente mai productive și sănătoase la diferite grupuri de persoane, fiind de bază pentru dezvoltarea personală, dezvoltarea organizațională, construirea de comunități etc., iar lipsa de empatie s-a dovedit a fi extrem de dăunătoare, fiind adesea corelată cu comportamentul violent și agresiunea (Baron-Cohen 2011, Jolliffe & Farrington 2006).

Care este legătura dintre poezie și empatie?

Ei bine, este bine-cunoscut că literatura poate avea un impact emoțional ridicat asupra noastră. Metodologia bazată pe literatură pentru a ne dezvolta empatia poate fi unul dintre cele mai utile moduri de învățare, prin crearea unui spațiu sigur, metaforic și analog, care nu dezavantajează pe nimeni (atunci când e vorba de grupuri), permițând participanților să aibă o înțelegere mai profundă a propriilor emoții, precum și a celor din jur.

Cum vom proceda în acest proiect?

Metodologia pe care o folosim este variată și acoperă alfabetizarea emoțională, conștientizarea grupului, scrierea creativă, cercetarea, jocul de rol, construirea încrederii etc. În fiecare zi vom avea patru sesiuni de lucru de câte 1,5h, cu pauze scurte între sesiuni. De asemenea, ne bazăm pe împărtășirea de idei, gânduri, rezultate ale învățării în sesiunea zilnică de reflectare.

Urmează o perioadă încărcată pentru noi, însă prin acest proiect ne dorim să oferim o experiență unică participanților și să îi încurajăm să se implice în nevoile semenilor lor și să-și dezvolte o atitudine incluzivă,  promovând empatia ca factor-cheie pentru construirea unei comunități sănătoase. Totodată, ne dorim să contribuim la dezvoltarea dorinței de apartenență la marea comunitate europeană din care facem parte cu toții, promovând incluziunea, solidaritatea și dialogul intercultural.

Revenim cu vești după proiect și sperăm că ne țineți pumnii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *