„Repetiție pentru o lume mai bună”, regia Radu Afrim, după romanul omonim al lui Mihai Radu, în premieră la TNB

Sâmbătă, 18 martie 2023, începând cu ora 19.30, în Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB), va avea loc premiera spectacolului „Repetiție pentru o lume mai bună”, în regia lui Radu Afrim, dramatizare de Mihai Radu și Ionuț Sociu după romanul omonim de Mihai Radu, apărut la editura Polirom (2022).

Avându-l pe Marius Manole în rolul principal, „Repetiție pentru o lume mai bună” – scenografie Irina Moscu – va avea a doua reprezentaţie duminică, 19 martie, ora 19.30. Cei care doresc să descopere romanul lui Mihai Radu vor putea achiziţiona exemplare la ambele reprezentaţii. Mihai Radu despre spectacolul regizat de Radu Afrim, pe siteul TNB:

Viața ca un loc de joacă

Un fiu își aduce acasă de la azil tatăl aflat pe moarte. Fosta soție îl roagă să-i recupereze cățelul luat ostatic de actualul ei iubit, iar peste toate acestea umbra unui secret din urmă cu mulți ani. Cred că e un spectacol despre multe despărțiri: despărțirea dintre soți și iubiți, dintre părinți și copii, dintre o generație și alta, despărțirea de trecut, de speranțe, și, de ce nu, despărțirea chiar de viitor. Toate acestea cu o supradoză de umor. Stând la masă cu Radu Afrim și cu actorii, fiecare apucând dialoguri, descrieri, monologuri din roman… probându-le parcă, așa cum ai proba haine într-un butic, am trăit pe viu această fantastică experiență: să vezi cum se transformă cuvintele tale în gesturi, priviri, râsete, lacrimi. Te simți cumva dumnezeu, dar un dumnezeu care face pe el de frică: „Fuck, dacă nu iese lumea așa cum vreau?” Ne-am putea imagina experiența acestui spectacol ca un loc de joacă unde sunt moartea, sexualitatea, nostalgiile adolescenței și ale tinereții, speranțele… un joc când candid și naiv, când crud, înspăimântător.

Mai multe detalii despre spectacol şi reprezentaţiile viitoare, pe site-ul TNB.

Un roman sinuos, ce urmărește complexitățile interioare ale omului care își simte viața trecând pe lângă el, cu efecte profunde asupra cititorului, Repetiție pentru o lume mai bună a apărut în colecţia „Ego. Proză” a editurii Polirom, în anul 2022. Mai multe detalii despre carte, pe site-ul editurii.

 

Mihai Radu (n. 1977) a absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este jurnalist la săptămânalul Cațavencii și scrie pentru emisiunea Starea Nației. După volumul de proză scurtă Hobby și alte povestiri, apărut în 2009, a publicat, împreună cu Simona Tache, Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut (2013) și Bărbații vin de pe Marte, femeile de la coafor (2015). De același autor, la Editura Polirom au mai apărut romanele Sebastian, ceilalți și-un câine (2014), Extraconjugal (2017, 2018) și Contaminare (2019).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *