Atinge o bucată de lună la Muzeul Aerospațial

de Alina ROINIȚĂ

Muzeul Aerospațial din Washington D.C. este un spațiu destinat științei și reprezintă un must do pentru fiecare dintre noi. Locul în care s-au adunat laolaltă avioane, și nu orice avioane, cele din Al Doilea Război Mondial și alte modele unice, nave spațiale, module selenare, printre care și Modulul de comandă Apollo 11, sateliți, rachete etc. trebuie să fie nici mai mult, nici mai puțin decât însăși istoria aeronautică a lumii! Într-adevăr, Statele Unite ale Americii este cunoscută drept o lume a viitorului și pe bună dreptate.

Muzeul cuprinde douăzeci și două de săli tematice și este construit din patru cuburi imense de marmură, fiind asemănător din acest punct de vedere cu diamantul muzeal din Toronto, Canada. Suprafața muzeului se întinde pe aproximativ 15000 de metri pătrați și cuprinde cea mai mare colecție de avioane din lume, având peste 30000 de exponate aviatice și peste 9000 de exponate spațiale. Încă de la intrarea în muzeu, la parter, se află expusă o bucată de lună din expediția Apollo 17, ultima misiune pe lună, din decembrie 1972. Deși, la atingere, bucata de lună nu se simte mult diferit față de o piatră fină, gândul că este adusă din afara planetei noastre îți amplifică senzația.

Spre deosebire de multe alte muzee, Smithsonian National Air and Space Museum reprezintă și un centru de cercetare și este cel mai mare din SUA în privința aviației și a zborului spațial. Latura interactivă nu lipsește nici la acest muzeu, aproape ca în orice alt muzeu american, unde există diverse lucruri pe care le poți încerca cu scopul de a afla cât mai multe informații și de a trăi cât mai multe senzații aferente obiectivului tău acolo. În Muzeul Aerospațial din D.C., poți să vezi cum arată un avion transatlantic din interior, să te pierzi printre zecile de întrebări care-ți vin în gând odată cu fiecare comutator electric sau să iei parte la o aterizare aproape reală.

Trebuie menționat că aici se găsește și avionul fraților Wright, Orville și Wilbur, cei care sunt considerați inventatorii și pionierii aviației, cei care au reușit să construiască și să piloteze primul avion propulsat din lume, efectuând primul zbor controlat în data de 17 decembrie 1903, în Carolina de Nord. De asemenea, aici se găsește și primul model de avion modern, Boeing 247-D, cel care a revoluționat transportul aerian în 1933. Dat fiind faptul că era construit într-un mod mult mai rafinat și mai subtil, având motoarele ascunse sub capote, sub aripi, fiind învelit într-o construcție metalică, Boeing 247-D a fost o revelație pentru ceea ce exista pe piață în acele vremuri. În 1934, Roscoe Turner și Clyde Pangborn au zburat din Regatul Unit al Marii Britanii până în Australia cu acest avion. Boeing 247-D a realizat 18180 kilometri în mai puțin de 93 de ore.

Smithsonian Air and Space Museum ne prezintă și un Fairchild FC-2, un avion conceput în 1920, având un singur motor și destinat fotografierii aeriene. Fairchild FC-2 a fost urmașul versiunii anterioare a lui Sherman Fairchild, FC-1. Avionul a fost unul stabil, putând zbura pe distanțe lungi și la înălțimi mari. La scurt timp, FC-2 s-a transformat într-un avion de transport aerian de până la cinci persoane cu pilotul inclus, având primul zbor programat în Peru, din Lima în Talara, în 13 septembrie 1928.

Pe lângă aceste avioane în modele unicate, de la cele mai vechi la cel mai moderne, intrăm, mai apoi, în sala destinată avioanelor participante la Al Doilea Război Mondial. Ca în orice alt spațiu care pune în prim-plan un război sângeros, impresia pe care ți-o poate lăsa aceste instrumente de luptă nu poate fi decât una deprimantă. Mergând mai departe, ajungem la navele spațiale și machetele lor. Capsulele expuse te duc spre Modulul de comandă Apollo 11, prima misiune prin care omul a reușit să pună piciorul pe Lună. Pe data de 20 iulie 1969, Neil Armstrong și Edwin Aldrin au fost primii oameni care au pășit pe lună, în timp ce comandatul lor, Michael Collins, orbita deasupra lor. Pentru toate exponatele există indicații și explicații care te ajută să înțelegi rolul și obiectivul lor.

Una dintre cele mai interesante încăperi din muzeu se numește Planetariul lui Einstein și reprezintă o încăpere în formă de cupolă care îți arată nu doar bolta cerească și constelațiile, ci te duce într-o călătorie în aflarea teoriilor care stau la baza creării Universului, în special a Big Bang-ului. Deplasarea stelelor și a constelațiilor nu pare deloc aparentă, iar astfel nu îți lasă doar o simplă impresie pe care poți să o ai la orice planetariu, ci efectele pe care le are sunt mult mai intense și mai estetice, astfel încât tu însuți devii parte a boltei cerești, alături de Soare, Lună, stele, planete, constelații etc. În acest fel, poți călători de-a dreptul în spațiu preț de câteva minute-n șir!

Smithsonian National Air and Space Museum din Washington D.C. reprezintă un centru cultural al dezvoltării aviatice și spațiale. Având în incinta sa o serie de avioane și nave importante nu doar pentru unele evenimente istorice, ci, mai degrabă, pentru întreaga evoluție umană, muzeul constituie un spațiu de cercetare, de informare și un loc interactiv necesar secolului în care trăim.

 

sursă foto: Alina Roiniță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *