Stop war in Ukraine!

În decursul acestei săptămâni, invazia Rusiei asupra Ucrainei a intrat într-o nouă etapă. După aproape un an de tensiune, în care trupele rusești și bieloruse au fost masate într-un număr tot mai mare la granițele Ucrainei, începând cu 24 februarie 2022, acestea s-au revărsat într-un conflict fără precedent în Europa postbelică.

Ne exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean și vom sprijin inițiativele care susțin orice persoană care se refugiază din calea conflictului. Lecturile ne ajută să înțelegem de ce am ajuns în acest punct, însă acum este momentul să acționăm și să îi ajutăm pe cei care fug din calea unui conflict sângeros și sălbatic.

Democrația trebuie apărată în fiecare clipă. Momente de acest fel ne fac să reflectăm mai mult asupra importanței construcțiilor politice europene și euro-atlantice, care sunt atât cheia bunăstării noastre, a mobilității fără precedent, dar și a unor garanții de securitate ce ne permit să ne culcăm mai liniștiți atunci când izbucnește un conflict de proporțiile celui care se desfășoară într-un stat cu care împărțim aproape 650 kilometri.

În acest moment de solidaritate este potrivit să evocăm personalitatea lui Ivan Stepanovici Mazepa. Acest erou legendar al ucrainenilor din secolul al XVII-lea a luptat pentru independența ucrainenilor împotriva rușilor, încrucișându-și eforturile cu cele ale domnitorului Constantin Brâncoveanu. Mazepa a fost înmormântat la Galați, într-o biserică ctitorită de Ștefan cel Mare, pe malul Dunării.

Sperăm să trecem și de această dată peste momentele cumplite care ne așteaptă. Nu în ultimul rând, transmitem un gând sincer către frații noștri ucraineni: Slava Ukraini! 🇺🇦

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *