Urmuz pe mai multe voci

Alina PARTENIE

Alexandru Vakulovski, 2021, Urmuz. Cei dintâi trăsniți, Iași, Polirom

 

Urmuz, strașnică provocare 

Urmuz, strașnică provocare! Așa mi-am zis când am auzit că o colecție atât de interesantă și de imprevizibilă ca „Biografii romanțate” de la Polirom va aduce în prim-plan și o carte despre Urmuz. Întâlnirea cu Urmuz a avut loc în timpul facultății, într-un curs despre avangarda de ieri, azi, și a fost una dintre marile descoperiri, dincolo de orice canon literar. Lectura textelor lui Urmuz nu este nici pe departe comodă, iar viața sa cu atât mai mult. Iată de ce, volumul de față ni-l prezintă pe Urmuz, cum altfel, decât în stilul lui Urmuz. Viața omului prin stilul său, ce idee trăsnită a avut și de această dată Alexandru Vakulovski, prin Urmuz. Cei dintâi trăsniți!

Subtitlul „Cei dintâi trăsniți”, preluat de la Vasile Voiculescu, ne poartă spre întrebări pe care, rând pe rând, critici și istorici literare și le-au pus deopotrivă: Cine e Urmuz? Ce știm despre el? De fapt, nu numai despre Urmuz, ci și despre oamenii timpului său.

Urmuz pe mai multe voci

Fără să urmeze o ordine cronologică, această biografie reprezintă, cu siguranță, o provocare pentru cititorul ce nu l-a cunoscut pe Urmuz dinainte sau mișcările de avangardă ale veacului său. O provocare de a intra fără așteptări într-o lume altfel, o lume care șochează, într-un spectacol à la Urmuz care conține și textele sale integrale. Ingeniozitatea scriiturii este, astfel, asigurată de către Alexandru Vakulovski care alege (cum altfel?) „dulcele stil…urmuzian”, pentru a discuta despre Urmuz.

Rând pe rând, ca într-un puzzle pe mai multe voci, se construiește dincolo de cronologie imaginea lui Urmuz, el însuși personaj atipic al timpului său. Alături de Urmuz apar și alte personaje  care ar merita și ele,  la rândul lor, alte biografii romanțate: Arghezi (căci de el se leagă primele apariții urmuziene, unele dintre cele mai cunoscute texte ale sale), Sașa Pană (cel care îi publică textele în volum), Vasile Voiculescu sau familia lui Mitică Buzău, adică Urmuz. „toți oamenii au fost închiși/toate păsările au ieșit din cap” (p. 63). Urmuz însuși este un personaj în viața sa: un om pasionat de literatură, muzică sau pictură, un scriitor care șochează, un om cu un destin șocant, la rândul său.

À rebours

Și acum, încotro? Capitolele biografiei „Urmuz. Cei dintâi trăsniți” propuse de către Alexandru Vakulovski se pot citi în sine ca forme de literatură. Căci da, autorul pornește de la o documentare interesantă, dar creează mici scene cotidiene, uneori apropiate absurde, pline de Kafka și de Eugen Ionescu:

„Merg pe stradă și în întâmpinare îmi vine un gândac.
Bună ziua, zice când se apropie de mine,
Bună ziua, îi răspund.
Bună ziua, ajunge în dreptul meu.
Bună ziua!
Bună ziua, trece de mine.
Bună ziua!
Să aveți o zi bună! (p. 111)

Lectura acestui volum presupune efort, cere răbdare, cere deschidere către o (re)lectură atentă a textelor urmuziene, cuprinse și ele între paginile acestei biografii. Este una dintre aparițiile sine qua non cu Urmuz și nu numai, o figură care nu putea să fie construită decât în tușele subtile ale unei biografii romanțate. Într-un interviu acordat, Alexandru Vakulovski afirmă că „ar fi fost o blasfemie să fi scris o carte despre Urmuz comod.” Tot o blasfemie ar fi să îl citim comod pe Urmuz. La fel, să îl introducem într-un canon literar. Să îi găsim predecesori sau discipoli. Nu, Urmuz trebuie văzut, citit și reconstruit în lumea sa. Prin opera sa fără dialoguri, dar plină de comunicare. Um om „à rebours” și o biografie intrigantă. Vă invit la lectură!

 

Cartea poate fi comandată aici: Libris.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *