Băile Neptun, „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, în lupta pentru restaurare

Alina ROINIȚĂ

Astăzi, 24 iunie 2022, sărbătorim 5 ani de la înființarea Herculane Project. Am stat de vorbă cu Oana Chirilă, fondatoarea proiectului, despre întreg parcursul acestei călătorii care ne arată cum o echipă de specialiști care s-a oferit să lucreze în mod voluntar pentru salvarea clădirii Băilor Neptun – numite de către fostul împărat al Austriei, Franz Joseph, și de împărăteasa Sisi, soția lui, „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”.

„Pe când eram studentă, la final de sesiune, am plecat la Dunăre cu un grup de prieteni. Într-o zi, am rămas fără curent electric și atunci ne-am hotărât să plecăm la Băile Herculane. Vizitând clădirea Băilor Neptun, aflată într-o stare de degradare accentuată, și tot auzind în jur De ce nu face nimeni nimic de atâția ani?, ne-a venit ideea să începem noi un proiect de restaurare a clădirii, fără să-mi dau seama exact pe atunci de amploarea situației în care aveam să intru”.

Cam așa începe povestea Herculane Project, un adevărat periplu existențial pentru protagoniștii ei. Poveste care ne arată că o mână de oameni cu o voință până la cer și-napoi a reușit să aducă visul în planul concretului, să-și aloce timpul, entuziasmul și creativitatea pentru a opri degradarea totală a clădirii. Însă povestea este abia la început și semințele din care crește abia au cunoscut lumina realității, deseori potrivnice.

Oana ne-a relatat că primul lucru la care s-a gândit pe atunci a fost să dezvolte o campanie de conștientizare cu privire la situația critică a Băilor Neptun. În scurt timp, un articol scris de ea a devenit viral. Văzând reacțiile și încurajările celor din jur, în jurul Oanei s-a coagulat o echipă de entuziaști profesioniști, iar o parte din acea echipă s-a cristalizat în Asociația Locus, pentru a se putea implica în mod oficial în ceea ce și-a pus în gând.

Au urmat numeroase întâlniri cu reprezentanții Primăriei Băile Herculane, precum și cu diferiți specialiști: juriști, ingineri, arhitecți etc. Strategia a început să prindă contur. Încurajările au început să fie din ce în ce mai multe, iar cele venite din partea comunității locale le-au dat și mai mult avânt către fapta cea bună.

Care au fost pașii până în prezent? O bună parte din timp s-a consumat pe chestiuni de ordin tehnic, pe conceptualizare și implementare de proiect, pe discuțiile cu Primăria pentru ca proiectul să fie autorizat, pe elucidarea situației juridice a imobilului – care se află într-o situație critică, dat fiind că există un litigiu între Primărie și proprietarii terenului aferent clădirii. Timpul a fost necruțător și, în perioada aceasta, câteva ziduri nu au mai putut fi salvate și s-au prăbușit.

Dat fiind că situația juridică îi împiedică să acceseze finanțări naționale sau europene pentru a executa lucrări de punere în siguranță și conservare a Băilor Neptun, echipa Oanei Chirilă a început o campanie de fundraising prin platforma Herculane Project și prin social media. Au reușit să strângă suma de 58.000 de euro doar din donații și sponsorizări. Deși așteptările au fost mari, această sumă de bani nu putea acoperi decât o parte din lucrările de punere în siguranță a clădirii. Astfel, s-au reabilitat 13 segmente din acoperiș, s-a degajat molozul și s-a consolidat zidăria în câteva sectoare. Dar o sumă estimată pentru o restaurare totală și pentru a aduce Băile Neptun la un nivel internațional este de peste 10 milioane de euro. Însă până acolo trebuie oprită degradarea clădirii întru totul.

„Nici până aici drumul nu a fost lin, ba dimpotrivă, a fost unul chiar anevoios, date fiind piedicile juridice și lipsa din ce în ce mai mare a timpului, deoarece se terminase facultatea și mai toți începuserăm să lucrăm full-time”, ne spune Oana.

Odată cu venirea pandemiei, lucrările au intrat pe un făgaș și mai lent. Din 2021, s-a reluat strângerea de fonduri pentru a putea continua salvarea unor zone care sunt în pericol de prăbușire. Este vorba despre trei sectoare ale Băilor Neptun, costul pentru refacerea acoperișurilor și consolidarea zidăriei ridicându-se la 15 – 20.000 euro/acoperiș. În ciuda tuturor eforturilor depuse de Oana și echipa ei, există totuși aceste riscuri. Însă munca lor nu este nicidecum în zadar, fiindcă din ce în ce mai mulți oameni reacționează la activitatea lor.

Herculane Project este un proiect de țară. Țara a lăsat în paragină o stațiune emblematică ani la rândul până la degradare aproape totală. O stațiune care a fost luată în mâini de un grup de tineri care au  puțin peste 20 de ani. Iar campania pe care ei au pornit-o este una mult peste ce putem defini prin lăudabil: este complexă, transparentă, inteligentă, frumoasă.

Cu ocazia împlinirii a 5 ani, le dorim tuturor celor implicați în proiectul Herculane multă putere de muncă, răbdare și noroc! Noroc peste a da peste oameni la fel de buni și frumoși ca ei, care să-i ajute să ducă la bun sfârșit ceea ce și-au propus!

P.S. Ieri, echipa Herculane Project a înaintat o scrisoare deschisă Guvernului României, semnată de peste 50 specialiști în domeniu, printre care arhitecți, colaboratori, sponsori, personalități culturale și voluntari, pentru a solicita sprijin în salvarea monumentului de interes național, inclus de către Europa Nostra și Banca Europeană pentru Investiții pe lista celor 7 Cele Mai Periclitate Situri de patrimoniu din Europa în anul 2022.

Îi puteți sprijini și dumneavoastră, astfel:

🎟 Cumpărați un Bilet virtual la Băi în valoare de 5 euro/25 lei.
💸Prin Paypal: https://www.paypal.me/asociatialocus
✉️ Trimiteți SMS la 8845 cu textul HERCULANE și donați 2 euro lunar.
💳 În Cont Asociația LOCUS, CUI 38615380: RO87BTRLRONCRT0421032702 / RO64BTRLEURCRT0421032701

Mai multe detalii găsiți pe site-ul Herculane Project, aici: https://herculaneproject.ro!

  Surse foto:

 Alex Muntean, parte a filmului Eu Sunt Herculane #2
Martin Neagoe, pagina de Facebook
Herculane Project, pagina de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *