Andreea Răsuceanu (coord.), 2018, 16 prozatori de azi.lit, București, Humanitas, 248 p.

                                                                                                                                                de Alina ROINIȚĂ

Volumul 16 prozatori de azi.lit, coordonat de Andreea Răsuceanu și apărut la editura Humanitas, reprezintă o colecție variată de texte contemporane, proză scurtă și fragmente, autoarea precizând din Cuvânt înainte care a fost scopul cărții. Pe lângă diversitatea căutată la cei 16 prozatori, Andreea Răsuceanu a vrut să prezinte publicului prozatori cu merite literare evidente. Printre autorii aleși pentru acest volum, se numără Diana Bădica, Lavinia Braniște, Vitalie Ciobanu, Dan Coman, Bogdan Coșa, Augustin Cupșa, Tudor Ganea, Adela Greceanu, Mihai Mateiu, Ioana Nicolaie, Veronica D. Niculescu, Cosmin Perța, Bogdan Răileanu, Corina Sabău, Sebastian Sifft și Tatiana Țîbuleac.

16 prozatori de azi.lit nu reprezintă un volum singular, ci va fi, de fapt, începutul unei serii anuale care are să prezinte autori actuali din literatura română. Volumul reprezintă o antologie a lumii în care trăim sau, mai bine zis, a literaturii în care trăim. Andreea Răsuceanu a acordat mult interes volumului, alegând să selecteze și să prezinte proze scurte destul de diferite prin concepție și nu atât de accesibile publicului larg.

Toți autorii prezintă sau reprezintă părți ale vieții cotidiene, de la cele mai profunde probleme ale omului actual până la cele mai banale întâmplări de zi cu zi. De exemplu, Diana Bădică prezintă un episod încărcat cu elemente binecunoscute: mama care-și deschide un cont de Facebook și comentează la pozele copilului, certurile dintre părinți, răsfrângerea certurilor asupra copilului. Lavinia Braniște prezintă momente din viața femeii plecate la muncă în Italia și reîntoarse acasă doar în vizită, relaționarea cu vecinii și viața femeii al cărei bărbat e bețiv. Proza lui Dan Coman redă episoade din viața unui țigan, accentuând singurătatea copilului lipsit de orice fel de îndrumare, cu un tată bețiv. Viața la sat încă mai are o încărcătură puternică în viziunea lui Dan Coman: mătura se pune în ușă pentru a anunța că stăpânul nu-i acasă, laptele încă se mai adună în sat, oamenii-s plecați în mijlocul zilei la prășit. Drama personajului principal, a unui țigan priceput la fotbal, e relatată pe un background rural. Ioana Nicolae  prezintă momente din viața copilului care aude de tranziția de la socialism la comunism – ori de la vaca neagră la cea galbenă –, și care vrea să se lămurească asupra lor, căutând răspunsuri la mama sa. Fundalul este, de asemenea, unul rural. Vaca galbenă, asociată comunismului, a crescut la început și dădea mult lapte, însă, la un moment dat, a început să scadă din ce în ce mai mult până când totul a început să fie raționalizat. În acest fel, se derulează relatările din textele selectate în această carte.

Direcțiile urmate de cei 16 prozatori sunt pe jumătate comune, pe jumătate diferite. Cadrele alese coincid la unii dintre autori, însă experiențele sunt trăite diferit. Formulele propuse trec cititorul prin cele mai vaste deprinderi sociale și individuale și sunt, așa cum a precizat însăși Andreea Răsuceanu, adevărate surprize. Literatura de azi, în adevăratul sens al cuvântului, este surprinzătoare. Tratarea unor teme comune n-a fost niciodată mai interesantă, mai specializată, iar mecanismele folosite – inserția, intertextualitatea, umorul, ironia –, sunt exploatate la cel mai elitist nivel. Volumul reunește, astfel, eșantioane de proză surpriză, dar bine primită!

Cartea poate fi comandată aici: Libris

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *