Anne Ancelin Schützenberger, 2016, Psihogenealogia și rănile din familie, București, Philobia, 296 p.
Alina ROINIȚĂ
Orice lucru care poate părea inexplicabil la nivel de familie are, în fapt, o explicație amplă. Despre aceasta ne convinge cartea Psihogenealogia și rănile din familie, scrisă de Anne Ancelin Schützenberger. Conflictele nerezolvate, moștenirea traumelor ori a secretelor de familie sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le transmitem de la o generație la alta, care, dacă nu sunt conștientizate ori cunoscute, ne pot îngreuna viața, repetând greșelile străbunilor la nesfârșit.
Cartea cuprinde o serie de capitole ce descriu diferitele fațete ale interacțiunii transgeneraționale, de la genosociograma familială la loialități invizibile față de membrii familiei, la regulile de familie, la sindromul de aniversare etc., abordând multe dintre teoriile celebre cu privire la psihanaliză și nu numai. Scrisă cu mult tact, cu analize dintre cele mai inovatoare – Anne Ancelin Schützenberger a fost cea care a introdus conceptul de psihogenealogie –, cartea lămurește profunzimile relațiilor familiale în decurs de generații, scoțând la suprafață aspectele cele mai invizibile.
Contabilitatea familială este un concept care ne arată că lucrurile nu se reglează de la sine și că datoriile trebuie achitate în timp. Autoarea își susține teoria cu o serie de exemple care, cel puțin parțial, sunt familiare oricărui cititor. Într-un stil minuțios și compact în același timp, Anne Ancelin Schützenberger deschide ușa terapiei pentru fiecare cititor, creându-i celui din urmă un spațiu sigur de a-și cunoaște originile. Pentru un cititor care nu a pătruns până acum în tainele psihanalizei și ale genealogiei, cartea poate părea revelatorie, întrucât limbajul ei este unul accesibil, termenii specializați fiind explicați și descriși prin situații cotidiene, astfel încât lectura să fie una cursivă și plăcută.
Dacă v-ați întrebat cândva cine elaborează regulile din familie – copilul care urmează studiile, relația îngrijit-îngrijitor, primul fiu care păstrează casa etc. – sau cum au loc repetările familiale inconștiente, sindromul de aniversare, dar și evenimentele la nivel social care lasă o loialitate culturală, precum Holocaustul, Genocidul armean, comerțul cu sclavi, cruciadele etc., în cartea de față veți găsi un răspuns destul de clar formulat pentru toate acestea. Evenimentele prind cursivitate și, cu mult simț de răspundere și echilibru, autoarea indică posibile mijloace de transmitere a acestora, pornind de la verbalizare și trecând prin cele mai vechi teorii din psihanaliză, fantasma originară, romanul familial, saga familială etc.
Practica clinică în domeniul transgeneraționalului vine în întâmpinarea cititorului, așa cum poveștile unora trezesc amintiri altora, tot așa scurtele experiențe relatate aici pot determina cititorul să retrăiască anumite evenimente. Este interesant de observat cum grupurile mixte de indivizi au întotdeauna experiențe familiale comune, care sunt foarte bine structurate și descrise pe larg în multe dintre părțile cărții.
Cel mai relevant rol al cărții, din punctul meu de vedere, este cel interactiv, prin care cititorul este invitat să sape în propriul trecut și să construiască propria lui genosociogramă – arborele său genealogic –, pe care să o completeze cu cele mai importante evenimente din viață și să observe astfel modul de funcționare a familiei sale. Așadar, aș putea afirma că lucrarea de față are atât un rol teoretic, cât și unul practic. Teoretic, fiindcă este o sursă bogată de informații, reunind multe dintre teoriile școlilor de gândire de-a lungul vremii și având și o componentă inovativă, iar practic fiindcă poate lua puțin din rolul unui terapeut, ajutând cititorul să înțeleagă și, de ce nu, să rezolve anumite disfuncții relaționale.
Psihogenealogia și rănile din familie este un studiu ce vine să lămurească, să conducă cititorul printr-un travaliu clinic și să-l ajute să identifice ce anume s-a transmis în generațiile sale și cum pot fi depășite aceste repetări familiale. Căutările în cele mai adânci profunzimi ale arborelui nostru genealogic nu pot decât să scoată individul din acea supunere pasivă și să-l determine să-și găsească propria identitate. Scrisă cu mult tact, atent documentată și echilibrat organizată, îmbinând termenii de specialitate cu un limbaj uzual, accesibil, cartea este o referință pentru cei care vor să pătrundă în tainele psihogenealogiei.
Cartea poate fi comandată aici: Libris