O călătorie prin Univers – de la religie la neuroștiințe

Cristian Presură, 2020, Care e diferența dintre un copil și un laptop? O călătorie personală prin religie, fizică, neuroștiințe, București, Humanitas, 284 p.

Corina HAGIU

Apărută la editura Humanitas în 2020, cartea a venit ca un răspuns mai larg adus unei replici a autorului scoase din context în 2018, într-un interviu publicat de către HotNews. În acel moment, Cristian Presură a devenit ținta unei știri false, conform căreia autorul ar fi susținut că nu există nicio diferență între un copil și un laptop. De aici până la scandalizarea opiniei publice a fost doar un pas. În fapt, situația era cu totul alta, contextul era mult mai cuprinzător, autorul susținând, în fapt, că nu este de acord cu această perspectivă strict materialistă. De data aceasta, Cristian Presură oferă drept răspuns nu un interviu, ci o carte a cărei miză  îi este evidențiată încă din titlu, accentuând totuși și interpretarea personală, dar și delimitarea de alte răspunsuri contradictorii: Care e diferența dintre un copil și un laptop? O călătorie personală prin religie, fizică și neuroștiințe. Pentru cei care nu îl cunosc, Cristian Presură e fizician. A studiat fizica și electrotehnica, și-a obținut doctoratul în Olanda  și a inventat, printre altele, primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor pe baza senzorilor optici. Este și autorul cărților Fizica povestită și O călătorie prin Univers.

Cartea este scrisă sub semnul întrebărilor existențiale despre univers, lume, materie, Dumnezeu. Ce este universul? Cum a apărut? Cine este Dumnezeu? Cristian Presură se poartă ca un adevărat cercetător, investighează și caută posibile răspunsuri pentru marile întrebări. În încercarea de a le găsi, începe o călătorie personală prin cărțile bisericești, copilărie, mentalități, superstiții și le pune în paralelă cu știința, cu ideile lui Newton sau Einstein. Căutările nu-și găsesc întotdeauna răspunsuri clare, însă aceasta fiindcă răspunsurile pentru unele întrebări nu există pe deplin, iar și dacă ar exista, nu ar satisface pe mulți. Citind cartea, răspunsurile stau în mâinile cititorului, în modul său de a le interpreta și prelua în funcție de propriile circumstanțe. Care e diferența dintre un copil și un laptop? este cuprinsă în trei părți care delimitează trei puncte de reper în răspunsurile pe care încearcă să le ofere religia, fizica și neuroștiințele.

În prima parte, scriitorul „călătorește” prin Vechiul Testament, prin învățăturile transmise de către propria bunică și, odată cu aceasta, prin superstiții și prin mentalități. Ajunge astfel să realizeze o paralelă între învățămintele religioase despre Iisus și întâmplările biblice descoperite în copilărie, punându-le în corelație cu răspunsurile științifice oferite prin intermediul fizicii și descoperite de către adultul fizician.

În cea de a doua parte a cărții, fizica, scriitorul pledează pentru importanța fizicii și a cunoașterii teoriilor acesteia pentru a putea înțelege marea enigmă existențială, mai precis, Universul, existența sau viața. Totuși, chiar în domeniul științei apar alte îndoieli care par să continue îndemnul cartezian „Mă îndoiesc, deci cuget. Cuget, deci exist”. Totuși, care sunt limitele științei? Fizicianul Presură nu ezită să răspundă simplu, să ne demonstreze anumite limite intrinseci ale fizicii, care nu sunt încă cunoscute. „Poate fi ceva peste care nu s-a trecut încă, dar peste care nu este exclus să se treacă? Și atunci, unde va găsi răspunsurile?” sunt alte întrebări pe care i le ridică fizica, domeniu ce, aparent, ar trebui să faciliteze clarificările.

În cea de a treia parte, Cristian Presură își îndreaptă „călătoria” spre neuroștiințe în încercarea de a găsi răspunsul din perspectiva biologiei și a anatomiei. Nu încetează să-și adreseze întrebări și să caute răspunsuri asupra celor mai vechi întrebări despre om și lume: Cine suntem? și Care e rolul existenței noastre?. Neuroștiințele ne clarifică multe lucruri despre modul în care funcționăm, având o abordare integrată și interdisciplinară, însă și aici există limite. În „Cuvinte de încheiere”, autorul vine cu un răspuns amplu: „a spune că suntem ființe create de Divinitate înseamnă o întoarcere la miturile de început ale civilizației. A spune că suntem doar ființe biologice (așa cum ar susține materialiștii) înseamnă că am ajuns la celălalt capăt al cunoașterii, unde nu mai e nimic fundamental de aflat despre noi” (p. 277). Spre final, autorul punctează, în mod evident, propria opinie, revenind într-un mod ușor ironic la polemica stârnită de știrile false, și anume există o diferență fundamentală între un copil și un laptop, nu vă faceți griji.

Care e diferența dintre un copil și un laptop? este o carte menită să ofere câteva clarificări unor întrebări existențiale, autorul asigurându-se că-i va lăsa și cititorului destul de multe idei pentru reflecție. Personal, nu neg că lectura cărții este una complexă, dar odată pornit la drum, e savuros să te regăsești în anumite ipostaze, să-ți regăsești propriile întrebări sau gânduri care te-au măcinat de-a lungul vremii și pe a căror enigmă nu ai avut curaj să o rezolvi. Lectura va fi fascinantă, iar la final nu neapărat veți găsi răspunsuri, dar cu siguranță veți avea mai multe întrebări, recunoscându-vă/ne astfel limitele.

 

Cartea poate fi comandată aici: Libris

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *