Anne Girard, 2019, Madame Picasso, București, Nemira, 408 p.

Corina HAGIU

 „Povestea nespusă a fermecătoarei femei care i-a furat inima celui mai mare artist al secolului XX”, așa este prezentantă ceea ce va fi Madame Picasso. Cartea, scrisă de Anne Girard, în 2014, a apărut în limba română, în traducerea Ionelei Chirilă, în 2019.

Madame Picasso este una dintre cele mai emoționante și pasionale cărți citite în ultima perioadă, o carte despre autodepășire, perseverență, visuri împlinite, momente de glorie și agonie. Așa cum ar spune unii, un roman de dragoste și social, care prezintă viața pariziană atât de dinaintea Primului Război Mondial, cât și din timpul războiului, astfel încât Parisul ajunge să fie „un vis demult pierdut” (p. 396). Anne Girard urmărește redarea unei mici părți a vieții marelui artist Pablo Picasso, urmărind-o cronologic, pornind de la anii copilăriei la tinerețea sa, scoțând mereu la iveală sărăcia și gloria, deopotrivă. De asemenea, autoarea urmărește să redea viața pariziană în toată splendoarea de la începutul anilor 1900, plimbând cititorul prin locuri și pe la reuniuni celebre, alături de nenumărate personalități.

Romanul cuprinde trei mari părți: „Ambiție, artă, pasiune”, „Faimă, dragoste, strălucire” și „Război, boală, mântuire”, fiind prezentate obiectiv, alternând între perspectiva lui Pablo Picasso și a Evei Gouel, eroina poveștii. Pe scurt, prima parte prezintă venirea Evei la Paris, angajarea la Moulin Rouge și incipitul poveștii ei cu Pablo. Partea a doua se axează pe relația împlinită a celor doi, autoeducarea Evei, dornică de a învăța cât mai multe despre artă și despre lumea lui, pentru a-l putea ajuta pe Picasso să capete succes. Iar cea de-a treia, denumită sugestiv Război, boală, mântuire, prezintă situația pariziană din Primul Război Mondial, boala Evei și decesul acesteia, mântuirea lui Picasso prin învingerea temerii de moarte și boală și împăcarea lui cu Dumnezeu.

Anne Girard construiește un subiect simplu la o primă vedere. Cine nu cunoaște numeroasele escapade amoroase ale lui Pablo Picasso? Eva să fie una dintre ele? Ei bine, Eva este o tânără simplă din provincie, care își dorește să se autodepășească și fuge de acasă în splendidul Paris, pentru a-și face un drum în viață, prin propriile ei puteri. Este singură și plină de visuri, speranțe. În același timp este tenace, hotărâtă și inteligentă, capacități care îl atrag pe Pablo și care nu pierde nicio ocazie de a-i aminti atât ei, cât și prietenilor lor, ajungând să o numească talismanul lui. În acest fel, autoarea construiește o poveste de tipul unui ideal de dragoste.

Elementele-cheie ale cărții sunt prezentate minuțios; de pildă, întâlnirile absolut întâmplătoare dintre Pablo și Eva, pe când Eva lucra cusătoreasă la Moulin Rouge ori reîntâlnirea din cadrul unei expoziții, în timp ce amândoi admirau același tablou. Mai târziu avea să afle că bărbatul enigmatic este chiar Pablo Picasso, un pictor renumit în Paris, care este la început de drum și care deja revoluționează arta prin stilul său. Pablo și Eva se atrag de la prima privire și fără să știe s-au căutat unul pe celălat, s-au așteptat, iar când s-au întâlnit nu a putut să fie nimic altceva decât pasiune. În scurt timp, dragostea lor se transforma într-un dans pasional între omul Picasso și iubirea vieții sale, Eva, între artistul Picasso și muza sa, între celebritate și anonimat.

Interesant sunt prezentate emoțiile care susțin tot romanul. Eva este fericită și speriată, fiindcă pentru ea totul este nou. Pablo, cunoscut ca fiind îndrăgostit de tot ce strălucește și este frumos, un artist dur, exuberant, volubil, un cuceritor, „un geniu complex, capabil să-și transforme furia în pasiune”, ajunge a fi subjugat unei iubiri dincolo de pathos, fermecat, îndrăgostindu-se de ea în fiecare zi, până la obsesie, ajungând să considere această iubire sacră, de neatins. Pentru prima dată, se simte complet fericit, fiindcă Eva îl învață să trăiască, să simtă: „vreau să surprind pasiunea care există între noi doi și s-o păstrez veșnic” (p. 289). Aceasta este componenta cărții care frapează, atrage și place, dincolo de fresca socială expusă în fundal. Madame Picasso este o carte care exemplifică puterea iubirii prin sacrificiu, un exemplu al iubirii schimbătoare de caractere, despre evoluție și prietenie.

Cartea urmărește firul cronologic al întâmplărilor, astfel încât fiecare cititor ajunge să se identifice cu povestea celor doi, să cunoască omul Picasso dincolo de cortină, să-i înțeleagă durerile, să înțeleagă că adevărata iubire este doar una și, în cele din urmă, să iubească povestea lor. Spre final, Anne Girard nu ezită să amintească o scenă petrecută două treimi de secol mai târziu, în cadrul unui interviu cu Pablo, când este provocat să vorbească despre Eva și i se înlăcrimează ochii cu repeziciune. Madame Picasso este cartea care te aduce mai aproape de Parisul de altădată, de personalitățile începutului de secol, dar, cel mai mult, de Pablo Picasso și de adevărata lui muză: dragostea.

Cartea poate fi comandată aici: Libris

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *