Mircea Stanciu, 2021, Cartea omuleților, Editura Frontiera, 48 p.
de Alina Ioana STAN
Vă era dor de Mircea Stanciu, de cărțile sale, de frumusețea scrisului său? Pentru cine nu îl cunoaște încă, Mircea Stanciu (1978-2019) a studiat istoria și științele sociale, fiind un pasionat de istoria orală și de felul în care poveștile personale reflectă o poveste mai mare și comună a omenirii. Prin cărțile și activitățile sale, Mircea Stanciu a încercat să sădească în sufletele copiilor dragostea pentru lectură, pentru cuvinte, pentru Cuvânt și pentru Viață.
MIRCEA STANCIU ȘI CITITORII LUI
Primele două cărți scrise de Mircea Stanciu, care au apărut tot la Editura Frontiera, sunt Cartea cuvintelor dispărute (2017) și Cartea meseriilor dispărute (2019). La începutul lunii aprilie, Editura Frontiera le-a oferit cititorilor săi o lansare-surpriză: o nouă (și ultimă, din păcate) carte semnată de autor, numită Cartea omuleților.
În Cartea omuleților, autorul își privește cititorul în ochi și îi recunoaște că scrie o carte pentru el, doar pentru el: pentru fetița conștiincioasă, dar cam timidă, pentru băiețelul care râde-ntruna, pentru băiatul care și-a uitat pantalonii acasă, pentru fetița blândă, care îi ascultă pe toți pentru fetița care ajută în casă… chiar și pentru băiatul care preferă să tacă. Adică pentru toți omuleții, pe care ar vrea să îi cunoască și cu care ar vrea să stea de vorbă despre însemnătatea cuvintelor pe care le folosesc, despre meseria pe care și-o pot alege pe măsura sufletului lor sau despre locul lor în lume și despre povestea pe care o scriu în devenirea de la omuleți la oameni.
„SUNTEM CHEMAȚI SĂ FIM TOȚI OAMENI”
Mircea Stanciu nu ne prezintă o simplă colecție de portrete ale posibililor cititori, pe care și-i imaginează și pe care se pare că îi cunoaște foarte bine; nu ne invită doar să ne jucăm și să ne recunoaștem într-unul dintre personaje; Mircea Stanciu ne invită SĂ NE CUNOAȘTEM (iar aceasta nu e lucru deloc ușor!) și să fim OAMENI. La finalul prezentării celor 14 portrete, autorul ne propune un chestionar cu patru întrebări pentru a descoperi ce tip de omuleț suntem și, mai ales, care este puterea noastră (da, autorul crede că fiecare om are puterea lui). Cartea omuleților este o carte (aparent) simplă, (aparent) destinată (doar) omuleților. Rămâne ca fiecare cititor să descopere semnificațiile adânci pe care le poartă.
ÎNDEMN: Tu cine ești? Băiețelul care râde-ntruna? Fetița călătoare? Băiatul care înflorește tot ce povestește? Sau poate fetița care mereu cântă și dansează? Care e numele tău, omulețule? Numele tău de joacă, numele tău de cod dintr-un roman polițist încă nescris, numele tău de om încă mic, dar care are toată bogăția omului mare. Deschide cartea omuleților și uimește-te de lumea în care trăiești: suntem atât de diferiți unii de alții, dar suntem chemați să fim toți OAMENI.