Dezbatere despre volumul „Date în imagini puternice”, Raluca-Nicoleta Radu (coord.)

Vineri, 2 februarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere dedicată volumului Date în imagini puternice. Un manual pentru naraţiuni vizuale, coordonat de Raluca-Nicoleta Radu, publicat la Editura Polirom, în colecția Collegium. Media.

Vor vorbi:

Mihai Coman, Raluca Radu

autorii: Emilia Șercan, Bogdan Voicu, Anamaria Nicola, Marian Popovici, Manuela Preoteasa, Alexandra Bardan, Antonia Ioana Matei, Oscar Stănciulescu, Gheorghe Anghel, Constantin Barbu

și studentele: Raluca Cristea şi Alexia Chiriţescu

Detalii eveniment: https://www.facebook.com/events/695852105950264

Dezbaterea va fi transmisă live pe paginile de Facebook: Librăria Humanitas de la Cişmigiu și Editura Polirom.

Despre carte

Adesea spunem că „o imagine face cât o mie de cuvinte” și mulți dintre noi ne gândim cel mai probabil la jurnalism, în special la jurnalismul bazat pe date, unde imaginile completează textul propriu-zis pentru a transmite, cu mare ușurință și în mod credibil, informații esențiale. Ce se întâmplă însă când imaginile induc în eroare sau nu sunt suficient de clare? Informația greșită se rostogolește cu rapiditate și efectele pot fi dezinformarea sau chiar manipularea în masă. Nu mai departe de 2020, pandemia de coronavirus ne-a demonstrat cât de importantă este acuratețea datelor prezentate în mass-media. Pornind de la exemple mai vechi sau mai recente de analiză a datelor și reprezentări grafice ale datelor, de la harta nouă a istoriei a lui Joseph Priestley, diagrama cauzelor morții în armată realizată de Florence Nightingale sau diagrama evoluției epidemiei de holeră în New York, până la WikiLeaks sau Panama Papers, acest volum ne familiarizează cu jurnalismul bazat pe date și cu narațiunile vizuale. După o introducere în terminologia specifică, sunt prezentate instrumente pentru găsirea datelor publice, modalități de a face analiză statistică în programul Excel, precum și resurse online pentru vizualizarea datelor.

Din cuprins:

Ce sunt jurnalismul de date și vizualizarea datelor • Instrumente pentru găsirea datelor publice. De ce contează numerele. Cum evităm minciunile statistice • Statistica cu Excel. O scurtă introducere aplicată la situația vaccinării anti-COVID • Gândirea vizuală și logica științifică: acuratețe la dublu. De la diagrame la cronologii, hărți statice sau animate • Infografice și tablouri de bord • Cinci categorii de diagrame pentru povești vizuale • Pandemia de coronavirus în România văzută ca un set de date

Raluca‑Nicoleta RADU are licența în jurnalism (2000), masterat în științele comunicării (2001) și doctorat în științele comunicării (2009) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, unde este în prezent profesor de jurnalism și comunicare publică. La Polirom a publicat manualul de Economia mass‑media (2012, împreună cu Manuela Preoteasa), a coordonat Deontologia comunicării publice (2015) și a tradus Totul despre relațiile publice, de Doug Newsom, Judy VanSlyke Turk, Dean Kruckeberg (2003 și 2010, cu Mona Mitarcă, sub coordonarea Cristinei Coman) și Despre jurnalism la modul serios, de Barbie Zelizer (2007). A fost visiting fellow la Aarhus School of Business, Danemarca, Università della Svizzera Italiana, Elveția, European University Institute, Italia, și Center for Advanced Internet Studies, Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *