Între martie – decembrie 2023, asociația noastră alături de alte șase organizații de tineret din șase țări partenere derulează proiectul EQUAL-LIT: Communicating equality in new social-media platforms. La finalul lunii mai 2023, parteneriatul va derula un curs de formare ce are ca temă discursul instigator la ură în mediul online, acesta reprezentând activitatea principală din proiect.
Multe organizații de tineret se confruntă, astăzi, cu provocări în ceea ce privește adaptarea la noutățile care apar odată cu diverse rețele de socializare. Este esențial ca lucrătorii de tineret să își actualizeze cunoștințele despre cele mai populare platforme de socializare, deoarece beneficiarii lor, tinerii, le utilizează în mod constant. Deși există o serie de motive pentru care ar trebui să ținem pasul cu ceea ce se întâmplă în mediul online, ne preocupă faptul că, de multe ori, ceea ce se întâmplă pe aceste platforme duce la discurs instigator la ură în toate formele sale, iar evenimentele recente – politice, sociale – au accelerat acest proces.
Prin intermediul acestui proiect, ne dorim să sporim capacitatea lucrătorilor de tineret de a răspunde la discursul instigator la ură în mediul online – „care include toate formele de expresie care răspândesc, incită, promovează sau justifică ura bazată pe intoleranță, rasism, xenofobie, antisemitism sau alte forme de ură ”, conform Recomandării Nr. R (97) 20 a Comitetului Miniștrilor privind discursul instigator la ură (CoE). Ne dorim ca lucrătorii de tineret să poată preveni diverse comportamente sau activități ce pot incita la ură în rândul tinerilor cu care lucrează.
În acest curs de formare, planificăm să utilizăm o metodologie care combină instrumente digitale cu narațiunile alternative menite să stimuleze empatia, stima de sine și compasiunea. Ne propunem să sprijinim lucrătorii de tineret în a putea să-i ajute mai bine pe tinerii cu care lucrează să recunoască și să respingă diferite forme de discurs instigator la ură online, fără a deveni victime ale acestuia. O parte dintre metodele folosite vor fi integrate și publicate într-un Handbook, pe site-ul asociației noastre.
Durata cursului de formare este de șapte zile, iar în cadrul acestuia vor participa 27 de lucrători de tineret, care își propun să exploreze metode eficiente bazate pe învățarea nonformală (NFL) menite să combată discursul instigator la ură online.
Revenim în curând cu vești despre acest proiect!
Sursă imagine: Pexels