Hallstatt, inima Europei dintre munți

de Alina ROINIȚĂ

Austria este cunoscută drept una dintre cele mai frumoase țări din Europa și pe bună dreptate. Mergând spre partea de nord-vest a țării, la aproximativ 75 de kilometri de Salzburg, un orășel cu mai puțin de 1000 de locuitori atrage anual peste un milion de vizitatori. În acest loc, masivul muntos Dachstein și lacul Halstattersee au creat o priveliște în care natura atinge perfecțiunea din nou! După o lungă călătorie cu trenul, din gară a trebuit să luăm feribotul pentru  a ajunge pe partea cealaltă a lacului, în miezul unuia dintre cele mai vârstnice locuri ale Austriei, o așezare de sare care, din cele mai vechi timpuri ale epocii de bronz, a avut ca funcție primară mineritul de sare. Salina din Hallstatt, una dintre cele mai vechi din lume, poate fi vizitată după o urcare cu funicularul de câteva minute. În plus, în apropiere de mină se găsește expus un schelet al unui miner care a fost conservat în sare și care a fost găsit în anul 1734.

De sus, priveliștea deasupra lacului este atât de încântătoare încât nu ai vrea să te mai dezlipești de ea! Peisajul alpin neîmblânzit face parte din patrimoniul UNESCO, iar reflecția munților în lac e mai mult decât o vedere pe care vrem să o trimitem bunicilor! Plimbarea la înălțime poate dura și câteva ore, dat fiind că se pot explora împrejurimile până la ultimul funicular care va coborî și este imposibil să te plictisești de priveliștea conturată atât de  pitoresc.

Revenind în micul orășel, este de remarcat construcția unitară a locuințelor  și a oricăror altor unități comerciale, acest lucru contribuind în mare măsură la conservarea uniformă a arhitecturii orașului. Mergând de pe principala stradă a orașului, Seestrase, spre străduțele înguste, unde mașinile nu sunt permise, se pot observa vitrinele magazinelor care sunt împodobite ca de Crăciun, deși este mjlocul verii. Casele sunt strânse toate laolaltă de parcă vor să se înghită una pe cealaltă, iar culorile calde alese pentru fiecare-n parte sunt parte a decorului vesel. Luând la picior orașul dintr-un capăt în altul, nu trebuie să fie omise câteva obiective importante de vizitat. Primul este dat de Biserica Parohială al cărei turn datează încă din secolul al XII-lea și al cărei stil neogotic o plasează printre cele mai frumoase capele din Austria. Mai mult, lângă biserică se găsește cimitirul, dar și capela care conține cea mai mare colecție de cranii din lume. Poveștile craniilor ne întorc în anul 1720 când, din cauza lipsei de spațiu, cadavrele erau exhumate, păstrându-se în cele din urmă doar craniul decedatului. Mai departe, acesta a fost pictat cu numele persoanei purtătoare, data decesului și data nașterii. Toate craniile sunt așezate cronologic pe mai multe rânduri în funcție de legătura de sânge existentă între persoanele decedate. Al doilea obiectiv important este Muzeul de Patrimoniu Cultural al orașului, un centru cultural care te poartă prin toate epocile, pornind de la cea preistorică până la cea contemporană. Interesante de urmărit sunt stadiile de evoluție a orașului Hallstatt, exponatele specifice fiecărei perioade în parte, dar și informațiile generale cu privire la dezvoltarea sa. De reținut este că în anul 1750 un incendiu a mistuit tot orașul aproape din temelii, priveliștea de astăzi reprezentând, astfel, o reconstrucție masivă de după acel incendiu. În spatele muzeului, o cascadă a răzbit peste timpuri și încântă priveliștea alpină.

De pe malul stâng al lacului, panorama asupra orașului este de poezie! De la casele urcate unele peste altele pe munte până la coloritul florilor care le însoțesc ori a acoperișurilor de-o seamă fac din Hallstatt un loc de poveste! Pe malul drept, la fel de feeric, lebedele se plimbă pe lacul cumva neîmblânzit de puterea omului. În centrul orașului, piața centrală, un dreptunghi într-un conglomerat de așezări, adăpostește zeci de turiști, care mai de care uimit de frumusețea locului…

 

sursă foto: Alina Roiniță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *