„Klara și Soarele”, o carte despre speranță în toate formele ei

Livia DROBOTĂ

Kazuo Ishiguro, 2021, Klara și Soarele, traducere din limba engleză de Vali Florescu, Iași, Polirom, 320 p.

„Klara și Soarele” este cea mai recentă carte scrisă de Kazuo Ishiguro, după ce a fost distins cu premiul Nobel pentru Literatură în anul 2017. Autorul britanic, născut în Japonia, la Nagasaki, este cunoscut pentru titlurile „Să nu mă părăsești” (Polirom, 2006, 2011, 2017), „Rămășițele zilei” (Polirom, 2002, 2012, 2017), „Nemîngîiații” (Polirom, 2018) etc. Kazuo Ishiguro reușește și de această dată să adune în jurul romanului o mulțime de admiratori, însă, așa cum este firesc, există și critici care afirmă că volumul nu se ridică la înălțimea așteptărilor lor.

Empatia și curiozitatea unui robot

Structurat în șase părți, romanul o are în centru pe Klara, un Prieten Artificial (PAr), care posedă o curiozitate surprinzătoare pentru un robot, aspect care nu trece neobservat de către cei din jurul ei. Klara devine specială, totodată, și dintr-un anumit punct de vedere, anume ceea ce o diferențiază de ceilalți PAr-i: este empatică, emotivă și poate arăta compasiune.

Klara este empatică

PAr-ul Klara vrea să-i înțeleagă cât mai bine pe oameni, pentru a-i ajuta atunci când ei au nevoie de ea, este atentă la gesturile și sentimentele lor, la modul în care oamenii reacționează în anumite cercuri sociale. Are abilitatea de a sesiza tristețea din sufletul ființelor umane, deși acest lucru nu este întotdeauna ușor de remarcat, deoarece oamenii au tendința de a-și ascunde suferințele. Este ca un burete care absoarbe cât mai multă informație despre un mediu complet diferit de al ei. Face toate acestea pentru a fi pregătită să-și ducă la îndeplinire scopul, acela de a fi o prietenă bună pentru copilul care are nevoie de ea. Fetița care are nevoie de devotamenul unui PAr precum Klara este Josie, un copil care suferă de o boală despre care autorul nu oferă prea multe detalii.

În prima parte a cărții, acțiunea se petrece în magazinul de PAr-i, unde Klara și alți PAr-i sunt expuși vânzării. În vitrina acestui magazin, Josie o zărește pe Klara și decide să o achiziționeze. În următoarele 5 părți, cadrul narativ al cărții se mută acasă la Josie, unde se petrec diverse întâmplări.

Nucleul romanului îl reprezintă relația dintre Klara și Josie, o legătură presărată cu multe momente emoționante, triste și diverse situații prin care trece Josie, cu Klara alături de ea la fiecare pas. Cartea este ușor de parcurs, are un limbaj simplu și un stil care nu pune dificultăți cititorului. Firul narativ este bine construit, cu puține personaje, însă destul de complexe.

Sursa problemelor și Soarele vindecător

Klara consideră că Soarele vindecător o poate salva pe Josie de la moarte și, pornind de la acest crez, au loc o serie de întâmplări, nu foarte dinamice, dar pline de emoție. Atașamentul Klarei față de Josie o determină să încheie și un pact cu Soarele, element central în existența ei, pentru a o salva pe Josie, plan care se dovedește a nu fi deloc ușor pentru puterile Klarei.

Singurătatea societății moderne, poluarea ca sursă a răului și a bolilor, Soarele care poate vindeca problemele societății, dar care uneori este și sever, deoarece nu îi place poluarea cauzată de om, teama de moarte a oamenilor și speranța care nu moare niciodată se numără printre temele abordate în carte.

Bineînțeles, nu lipsesc pasaje despre rolul inteligenței artificiale în societate și relația om-robot. Toate aceste teme sunt abordate într-un mod unitar, însă nu lipsesc nici câteva pasaje intruzive despre dimensiunea filosofică a existenței umane și măsura în care sufletul și esența unui om pot fi înlocuite de o inteligență artificială care să continue viața unei ființe umane care s-a stins.

În această abordare deloc comună, Kazuo Ishiguro construiește un roman emoționant, mizând pe relația om-inteligență artificială. Și astfel putem observa calități și emoții pe care ne-am aștepta să le vedem în rândul oamenilor, însă, ironic, le vedem, în această carte, la roboți, fiindcă ei nu au uitat să mai fie buni.

Cartea poate fi comandată aici: Editura Polirom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *