La paradisul subteran din Page

Geena SCARPETE WALTERS

“I believe the world is incomprehensibly beautiful. An endless prospect of magic and wonder.” Ansel Adams (1902-1984, fotograf american, faimos pentru fotografiile sale alb-negru din Vestul american)

La început de an, vă scriu despre ultimul loc vizitat la sfârșitul anului trecut. O tentativă de a-l vizita mai existase în urmă cu trei ani, în toamna lui 2018, dar ajunși în Page atunci, a trebuit să ne reorientăm către alte obiective turistice din zonă pentru că biletele pentru faimosul canion trebuiau cumpărate cu cel puțin câteva săptămâni mai devreme. Pentru noi, locuind în Arizona, nu a fost o pierdere uriașă, ne puteam întoarce oricând, dar dacă veniți special pentru locul acela de prin alte părți ale lumii, încercați să aflați cât mai multe detalii despre modalitățile disponibile de acces la obiectivele pe care doriți să le vizitați. Arizona este celebră pentru canioanele pe care le adăpostește pe întregul său teritoriu. Dincolo de faimosul canion, cunoscut sub numele de Marele Canion (The Grand Canyon), numai în împrejurimile orașului din nordul Arizonei, Page (aflat la patru ore de Phoenix), există șaptesprezece canioane, unul dintre ele fiind cel despre care urmează să vă povestesc: Antelope Canyon.

Când vine vorba de Antelope Canyon, mulți își pun întrebarea dacă ar trebui să meargă la Lower Antelope Canyon sau la Upper Antelope Canyon. Fără îndoială, ambele merită, dar depinde ce buget aveți și ce anume așteptați de la o astfel de experiență. Costul biletului pentru primul este aproape jumătate din costul celuilalt. În plus, Lower Antelope Canyon este mai puțin populat, grupurile permise nu sunt mai mari de zece persoane, poate și pentru că spațille sunt mult mai strâmte (neindicat celor care suferă de claustrofobie sau care se tem de înălțime). Dacă doriți însă să experimentați faimoasele fascicule de lumină (light beams) reflectate printre pereții canionului, creând acele efecte superbe și pe care, sunt convinsă, le-ați văzut prin multe fotografii, atunci indicat ar fi să alegeți Upper Antelope Canyon. Atenție însă, pentru a surprinde acele efecte, canionul trebuie vizitat primăvara-vara, dar mai ales în iunie, iulie și august, în zilele însorite, în jurul orelor prânzului (11 a.m.-1:30 p.m). Dat fiind că pereții din Upper Antelope Canyon sunt mai strâmți spre suprafață, spre sfârșitul zilei, locul tinde să devină destul de întunecos.

Lower Antelope Canyon, acest labirint spectaculos de culori și lumină, ne-a întrecut așteptările și datorită unui ghid foarte devotat meseriei sale, aflând astfel multe informații noi. Știm astfel că Antelope Canyon s-a format prin eroziunea rocilor în urma inundațiilor succesive, dar și ca o consecință a unor procese de mișcare a curenților de aer în zonele subterane. Inundații încă se mai petrec și azi. Pe vremuri, au fost fatale pentru aceia care s-au aflat în canion în acel moment. Cantitățile uriașe de apă de ploaie nu pot fi absorbite rapid în pământ din pricina solului foarte nisipos. Un astfel de incident tragic, soldat cu pierderea a a unsprezece turiști, a avut loc în august 1997, chiar în Lower Antelope Canyon. Luați prin surprindere de furia apelor, turiștii nici nu au apucat să reacționeze. La vremea respectivă, accesul în aceste canioane nu se făcea autorizat. Fiecare se putea aventura pe cont propriu, în orice lună din an. Evenimentul tragic din 1997 a condus la accesul organizat de astăzi, de fiecare dată numai sub supravegherea unor ghizi autorizați, majoritatea dintre ei fiind chiar membri ai triburilor Navajo. De fapt, mult mai interesant este că întreaga zona este parte din teritoriile civilizației Navajo, iar, conform ghidului care ne-a însoțit, tocmai unul din membrii acestor triburi, Sallie Young, a descoperit cu mai mulți ani în urmă Lower Antelpe Canyon absolut întâmplător, când câteva dintre oile aflate în grijă au căzut în canion (din majoritatea articolelor însă, aflăm că nu s-ar cunoaște cu exactitate când Antelope a fost descoperit). În zona de recepție a agenției Dixie Ellis Tours, care operează vizitele către Lower Antelope Canyon, veți putea admira portretul lui Sallie Young. Astăzi, Dixie Ellis Tours este condusă chiar de urmașii acesteia, Ken și Dixie Ellis.

Așadar, în prezent, accesul în canion este permis numai după ce s-au luat toate măsurile de precauție. Interesant a fost să aflăm și că, după fiecare inundație, apa colectată în canion este împinsă manual, de oamenii locului, în pregătirea pentru generațiile viitoare de turiști, la fel de entuziasmați și nerăbdători să pășească pe pământurile sacre ale civilizației Navajo, cu o istorie îndelungată și o cultură bogată. Iar dacă nu știați, cele mai scumpe fotografii care s-au vândut vreodată au fost făcute în Antelope Canyon, înainte de era telefoanelor smart și a fotografiilor digitale, pe vremea când fotografia era mai mult decât este astăzi o formă de artă.

Pentru că am pomenit de civilizația Navajo, plecând de la modul de formare a formațiunilor din canion, oamenii Navajo au numit Upper Antelope Canyon Tsebighanilini, în engleză, „the place where water runs through rocks”, iar Lower Antelope Canyon, Hasdestwazi, „spiral rock arches”. Membrii Națiunii Navajo, de altfel și cea mai mare rezervație din Statele Unite, consideră Antelope Canyon un loc foarte sacru, cu o semnificație religioasă profundă. De aceea, pentru ei, intrarea în canion este asemănătoare cu intrarea într-o catedrală la creștini, cu un ritual precis înainte de a păși în canion. Canionul, un simbol al darurilor și al forței cu care Mama Natură este înzestrată, primește o binecuvântare odată la patru ani, atunci când se aduc mulțumiri naturii pentru frumusețea unică a canionului. Tocmai această valoare spirituală atribuită canionului face ca Antelope Canyon să fi fost desemnat un parc național al triburilor Navajo, permițându-se explorarea sa numai în timpul vizitelor organizate.

În final, dacă ajungeți în Page, alte locuri spectaculoase pe care nu trebuie să le ratați sunt: Horseshoe Bend, Rainbow Bridge și Monument Valley, iar la doar o jumătate de oră cu mașina, în Kanab, Utah, vă veți putea bucura de faimoasele Paria Rimrocks Toadstool Hoodoos. Revenind în Page, dați o șansă celui mai bun restaurant cu specific mexican, El Tapatio. Desigur, mai multe informații despre civilizațiile Navajo și Hopi puteți afla citind cartea lui Fran Kosik, Native Roads, The Complete Motoring Guide to the Navajo and Hopi Nations, un ghid de călătorie complet și foarte util.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *