Muzeul de artă modernă din Tel Aviv. Artă cu rădăcini românești în Israel

de Alina ROINIȚĂ

Muzeele de artă modernă din lumea întreagă întruchipează forme mai puțin comune chiar și ochiului bine format în muzeologie. Muzeul de artă din Tel Aviv arată, din exterior, o formă bizară, pe jumătate dreptunghi, pe jumătate triunghi, din beton, într-o culoare gri deschis. Numeroase persoane compară, cel puțin vizual, Muzeul de artă modernă din Tel Aviv cu Muzeul Solomon R. Guggenheim din New York.

Muzeul israelian a fost fondat în 1932, de arhitectul Preston Scott Cohen. Interiorul arhitectural al muzeului este cel puțin la fel spectaculos ca exteriorul, date fiind forma mai puțin comună și modurile în care galeriile sunt legate între ele, prin forme geometrice neconvenționale. Scările capătă și ele reprezentări diferite, iar lumina se propagă natural prin acoperișul muzeului, de la al cincilea nivel, făcându-și loc până la galeriile de la parter.

Colecțiile care se regăsesc în muzeu întregesc istoria artei istraeliene, dar nu numai. Pe lângă colecțiile de artă modernă israeliene, se remarcă picturi europene și americane renumite. Monet și Pissarro apar cu Water Lily Pond și Afternoon Break, Girl and Young Peasant Woman Resting, în timp ce Picasso apare cu Musketeer with a Pipe, Farewell of the Fisherman, Mother and Child by the Sea etc. De asemenea, Gaugain și Matisse sunt prezenți prin Barbaric Tales și Woman with Gladiola. Nu poate fi pierdut din vedere Van Gogh cu The Shepherdess, The Spinner etc. Firește, Degas, Renoir, Morisot, Cézanne, Chagall, Dalí și Klimt sunt prezenți și ei, printre alții, cu o serie de picturi expuse.  Cele mai multe dintre picturi au fost donate, astfel încât colecțiile poartă numele celor care le-au donat.

În ceea ce privește arta modernă israeliană, colecțiile cuprind, în special, ultimele decenii de artă, reunind nume celebre. Artă fotografică este nelipsită, iar figurile reprezentative sunt, de această dată, mâinile. Zeci de fotografii din sport redau mâinile în prim-plan pentru exprimarea emoțiilor încă de la intrarea în muzeu. Se pot observa o serie de artiști post-minimaliști, dar și diverse picturi ce aparțin primei generații de pictori-femei din arta israeliană. Printre cei mai cunoscuți pictori evrei, se numără Sigalit Landau, Michal Rovner, Meir Levavi etc. Meir Levavi, unul dintre fondatorii Kibbutz Merhavia, are o serie de picturi expuse în muzeu, concentrându-se, în prim-plan, pe suferința umană pe care o percepe într-un mod neobișnuit. O zonă interesantă a muzeului cuprinde o colecție de artă post-minimalistă, inspirată din arta americană. Obiectele și fenomenele înfățișate sunt reduse formal, iar metode precum măsurarea, adăugirea sau delimitarea sunt elemente-cheie în arta timpului. Mai mult, relația dintre artă și ideologiile politice este manifestată în multe picturi, lăsând loc unui mediu multicultural în locul naționalismului.

Ce m-a impresionat în acest muzeu a fost și întâlnirea multor nume românești. Bucuria pe care am simțit-o când am întâlnit operele lui Brâncuși în Paris sau în New York a căpătat viață și în Muzeul de artă modernă din Tel Aviv. Dintre pictorii români sau, mai bine zis, cu rădăcini românești, se regăsesc mai mulți: (1) Reuven Rubin, născut în Galați, în 1893, cu pictura în ulei pe pânză: The Zeppelin over Tel Aviv; (2) Nahum Gutman, născut în Telenești, în 1898, cu pictura în ulei pe pânză Siesta and Purchase; (3) Un nume ceva mai pitoresc este al pictorului Mordecai (Mordechai) Levanon, care apare născut în Transilvania, în 1901, și care a emigrat în Israel, în 1921. Levanon este considerat unul dintre fondatorii școlii de artă de la Paris, dar și al artei israeliene, în genere, câștigând numeroase premii de-a lungul timpului în acest sens. Pictura Soldiers at Post ilustrează, într-o notă modernistă, câteva influențe de-ale lui Van Gogh. (4) Suprarealistul Victor Brauner are expusă o pictură, așa cum el însuși afirma, în cele mai adânci izvoare ale neliniștii sale: Dream Space. Muzeul de artă modernă din Tel Aviv devine, astfel, o bucurie pentru toți cei care îndrăgesc arta modernă și, mai ales, pentru vizitatorul român care își găsește originile printre picturi israeliene!

 

sursă foto: Alina Roiniță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *