Paul Țanicui, Căderea. Lansare de carte la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Paul Țanicui, Căderea. Lansare de carte la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Vineri, 30 septembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta 38, București), va avea loc lansarea romanului Căderea de Paul Țanicui, apărut de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Invitați, alături de autor:

Carmen Mușat

Felicia Waldman

Dana Pîrvan

Copel Moscu

Evenimentul se va încheia cu o ședință de autografe.

Despre carte

Martin Plant, regizor, american. Ana-Maria Iacob, scenografă, româncă. O nuntă în Brașov, o escapadă în Munții Făgărașului, o viață în doi începută în candoarea și frumusețea a două suflete pereche. Dar în a treia zi a căsniciei lor Ana dispare pur și simplu. Soțul ei este considerat suspect, însă ancheta poliției e sistată din lipsă de probe. Suferința lui Martin capătă noi dimensiuni după ce descoperă jurnalul Anei, o Ana neștiută, încercând să pătrundă înțelesul scrierilor mistice ale iudaismului. În visele ei notate cu acuratețe, un înger (sau un demon?) îi desenează planul unei case, în fapt Templul lui Solomon adus la scară. Martin înțelege că trebuie să construiască această casă chiar pe locul unde dispăruse soția lui. Înțelege că, odată ridicat, templul îi va aduce înapoi dragostea. Un proces greu și complicat, care îi va pune la încercare răbdarea și credința în oameni: este atacat și tâlhărit, amenințat de autorități, ocolit de sătenii habotnici și superstițioși, acuzat că vrea să se închine lui Satan. Cu toate acestea, limitele în care este împins, efortul supraomenesc la care se supune, transfigurările prin care trece îi vor limpezi mintea și sufletul: Ana lui e aici, în această serenitate a ființei, și îl așteaptă. Iar el e hotărât să facă pasul spre ea.

„Cartea de față e scrisă în cheia cabalei literale, temurah. Aici metoda devine un proces de construcție care duce către un adevăr incontestabil: dragostea e căderea în cer, calea spre iluminarea sufletului.” (Paul Țanicui)

Paul Țanicui a fost, într-o ordine aleatorie, vânzător de cărți, marochiner, săpător de fântâni în fosta Iugoslavie, vânzător ambulant de cârnați italienești, topitor de plumb într-un atelier de vitralii, copywriter în diverse agenții de publicitate (BBDO, Publicis), inițiator, dezvoltator și producător al proiectelor muzicale Shukar și Shukar Collective. A contribuit ca producător delegat la realizarea unui album world music de Peter Gabriel. A absolvit Facultatea de Film din cadrul UNATC București. Este scenarist și regizor de film (Iagalo, România, 2001, regie; Mousse au chocolat, România-Franța, 2009, regie; Two Lives, România, 2011, regie). A publicat un reality-book (Trăind pe credit, Brumar, 2012), romane (Quimera, Humanitas, 2015; Contre-jour, Curtea Veche Publishing, 2018), poezie (Cealaltă inimă, ArtHalle & Humanitas, 2016, în ediție de lux cu cinci gravuri originale semnate Ciprian Mureșan; ed. a II-a, Paralela 45, 2019) și un album biografic (Comédia țiganilor, Curtea Veche Publishing, 2019), dedicat faimosului Taraf de Haidouks.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *