Alina PARTENIE
Mihai Buzea, 2022, „Vulcan. Lumina vine de la Asfințit”, Iași, Polirom, 194 p.
Recunosc că biografia romanțată „Vulcan. Lumina vine de la Asfințit”, semnată de Mihai Buzea și apărută în colecția de „Biografii romanțate” de la Polirom, mi-a adus aminte de un moment de acum mulți ani în urmă, când am auzit pentru prima dată de Iosif Vulcan. Participând la un concurs național de literatură desfășurat tocmai la Oradea și venind de la Târgu Jiu, am luat un taxi care să ne ducă la Liceul Iosif Vulcan, acolo unde trebuia să se desfășoare concursul. Cum fiece călătorie cu taxiul poate deveni o poveste, șoferul ne-a întrebat dacă știm cine este Iosif Vulcan! Firește, niciunul dintre noi nu știa… Așa am ajuns să-l cunoaștem prima dată pe Iosif Vulcan, să auzim despre revista Familia, într-un tur al orașului, cu taxiul. Iar ca să ne fie și învățătură pe viață, la final, când să coborăm, șoferul ne-a atenționat frumos: „Când mai auziți nume de străzi, de licee sau de statui să vă întrebați cine a fost omul care le-a dat numele!”. Am păstrat în amintire acel monolog al șoferului de taxi până astăzi. Unele detalii aflate atunci despre viața lui Iosif Vulcan nu le-am găsit în altă parte. Mă gândesc acum: să fi început de atunci o biografie romanțată despre viața acestuia?
Lumina cea uitată
Mihai Buzea, în „Vulcan. Lumina vine de la Asfințit”, încearcă să aducă această lumină uitată în prezent, construind imaginea lumii în care Iosif Vulcan a trăit și a muncit din perspective diferite, construite în trei părți „Scrisorile”, „Caietele”, „Confesiunea”. Astfel, se regăsesc laolaltă scrisorile imaginare ale lui Ady Endre către soţia lui Iosif Vulcan, Aurelia, unele note ale unchiului lui Iosif Vulcan, chimistul Iriny Janos, şi notațiile Aureliei Vulcan. Interesant este că Iosif Vulcan „nu ia niciodată cuvântul în aceste rânduri”, iar imaginea sa este construită de ceilalți: colaboratori, prieteni sau familie. Parcă la fel cum a creat și a condus revista Familia: fără să scrie mult și-a legat numele de ceilalți. Astfel, a reușit să și-l construiască pe al său.
Lumina regăsită… prin muncă
O evocare deosebită a lui Iosif Vulcan este cea realizată de soția sa, Aurelia: o poveste puternică, având în comun mai ales puterea și libertatea. O familie fără urmași, pe care amândoi și-au construit-o, vrând-nevrând, în jurul revistei Familia: „Viața mea s-a scurs în umbra lui Iosif, iar viața lui în umbra revistei. (…) S-a chinuit până la sfârșit să creadă că lasă în urmă o operă. Dar nu. În afară de revistă, n-a lăsat nimic de valoare” (p. 158). Imaginea publică a lui Iosif Vulcan a fost, de fapt, o mască pe care „Trebuia s-o poarte. Nu avea de ales.(…) Încă de când era la Pesta și-a dat seama că nu avea nicio altă șansă, fiindcă nu studia la nicio materie și nici bogat nu era. (…) Fără el n-ar fi existat revista asta, dar fără Familia nici Iosif nu ar fi fost decât un ilustru necunoscut” (p. 159).
O viață construită prin muncă și onestitate, așa apare printre rânduri viața încă puțin cunoscută a lui Iosif Vulcan. Poate tocmai de aceea ar fi fost singurul care i-ar fi plătit lui Eminescu poeziile publicate în paginile revistei sale: „În afară de Iosif, nu i-a dat nimeni nimic.” (p.160). De altfel, soția a decis ca după moartea lui Iosif Vulcan revista ar trebui să nu mai apară: „Familia a fost, fundamental, opera, binecuvântarea sau blestemul unui singur om.” (p.167).
În Nota explicativă de la finalul cărții, autorul Mihai Buzea generalizează lecția de viață pe care a primit-o după scrierea acestei biografii romanțate: „Contezi numai cât muncești!” O constatare firească, actuală, copleșitoare și înălțătoare, deopotrivă, asupra omului ce contează doar cât timp este un Sisif al timpurilor sale! O biografie romanțată mult așteptată, pe care Mihai Buzea o evocă remarcabil, cu mult tact și cu onestitate, aproape in absentia personajului său aș zice, însă care este în fapt despre omul care a dat viață prestigioasei reviste Familia și avea să fie primul Dickens român. Vă invit la o lectură mai puțin obișnuită!
Cartea poate fi comandată aici: Editura Polirom