„Poezia nu este o formațiune de cuvinte”, testimonial Alia TĂNĂSOIU

Alia TĂNĂSOIU, 17 ani, participantă din România

Proiectul Erasmus+ PATH-TRY: Empathy through poetry mi-a demonstrat în numai șapte zile cum conexiunile interumane sunt cel mai prețios mijloc de autocunoaștere. Teamă, confuzie, spirit de apartenență, admirație și recunoștință, acestea sunt doar câteva dintre sentimentele trăite cronologic, pe parcursul acestui proiect. Firesc, fiind un program intercultural au existat inițial frici în legătură cu interacțiunea cu națiuni foarte diferite, croați și letoni. Totuși, pot spune cu entuziasm că diferențele noastre, culturale, lingvistice și nu numai ne-au adus mai aproape unii de ceilalți. 

Pentru început, activitățile în aer liber, cu scop energizant și de punere în mișcare a minții, respectiv a corpului, mi se păreau nefirești în primele zile, însă spre finalul programului au început să mă surprindă din ce în ce mai mult prin complexitatea lor și necesitatea lucrului în echipă. De asemenea, zilele încărcate cu sesiuni, justificate de timpul scurt pe care îl puteam avea împreună, mi-au îmbunătățit organizarea temporală și conduita în echipă. 

În afara activităților fizice, am avut parte de o redescoperire a semnificației poeziei. Câteva dintre acestea fiind: sunete, mișcări, priviri, empatie, ceea ce denotă concret că poezia nu este exclusiv o formațiune de cuvinte. În această călătorie a cunoașterii, am fost surprinsă de momentul în care a trebuit să interpretăm un poem, acompaniați de muzică clasică, echipe formate din două persoane ce abia s-au cunoscut. Unii ar presupune un final dezastruos, fiind o scenetă improvizată, dar pot să vă asigur că fiecare poem a impresionat prin ingeniozitatea sa, demonstrând chimia puternică a relațiilor interumane. 

Ulterior, nici muzica nu a mai fost necesară, deoarece sunetele produse de om, în armonie și sincron, au produs cel mai autentic acompaniament poetic. La începutul confesiunii mele am declarat că unele dintre emoțiile percepute de mine au fost spiritul de apartenență, admirație și recunoștință, însă dat fiind multitudinea experiențelor creative, spontane și intuitive, simt că este suficient să menționez că dacă aș avea posibilitatea să dau timpul înapoi și să iau o altă decizie în legătură cu participarea mea în cadrul acestui proiect Erasmus, nu aș schimba nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *