Universitatea din Malmö – parte din cultura suedeză, prin ochi de turist

Mihaela-Roxana MUNTEANU

Pe lângă muzee, parcuri și piețe, și universitățile pot constitui puncte de reper pentru turiștii care vor să înțeleagă o parte din sistemul educațional al țării pe care o vizitează. A intra într-o universitate și a-i înțelege specificul înseamnă a pătrunde, fie și puțin, în cultura unei țări.

Am vizitat, de curând, Suedia. Acolo, am găsit Universitatea din Malmö, un loc primitor și prietenos pentru studenți. Universitatea se remarcă prin clădirile ultramoderne și impunătoare, care se completează cu arhitectura istorică a orașului. Sălile de curs au pereți interiori din sticlă sau ferestre interioare largi, care să permită, din hol, accesul oricărui curios la dinamica cursurilor, precum și să faciliteze studenților o conexiune cu lumea exterioară și, poate, un zbor al gândurilor. Accesul în sălile de curs este permis doar prin scanarea unei cartele, așa că asistarea la cursuri este destul de dificilă pentru publicul larg.

Orkanen, una dintre cele trei biblioteci ale Universității, este cea mai spațioasă, întinzându-se pe un întreg etaj. Sistemul de retur al cărților este automatizat, făcându-se pe o bandă ce transportă cărțile în bibliotecă. Tot aici, pe lângă spațiile de studiu, există și spații de recreere, de unde profesorii își pot susține orele online, stând, degajat, pe unul dintre multele scaune rotative colorate. Din bibliotecă, studenții au acces la o priveliște grozavă asupra orașului, pereții din sticlă permițând întrevederea strâmtorii Øresund.

Lucrul care m-a frapat cel mai tare este existența, pe holuri, a unor chicinete, cu multe frigidere și cuptoare cu microunde, care să le ușureze studenților orele petrecute în universitate. Tot pe holuri, există și truse de prim ajutor, prevăzute, printre altele, și cu instrucțiuni de acționare în caz de urgențe medicale.

Pe lângă sălile de curs, există și spații pentru studiu individual sau în echipă, mici încăperi în care studenții își pot realiza proiectele. Aceștia au acces la restaurante și cafenele, dar și la spații deschise, destinate lecturii, acestea din urmă regăsindu-se, mai ales, în cea mai recentă clădire a Universității: Niagara. Iar toate acestea se află într-un campus integrat – în adevăratul sens al cuvântului!

Am înțeles că universitatea găzduiește aproximativ 24,000 de studenți și în jur de 90 de programe de specializare. O vizită în Malmö merită o oprire la Universitate. Pe lângă muzee și locuri de promenadă, Universitatea are propria cultură a locului, așadar merită pusă pe listă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *