Despre Olanda în oglinda artei: Rijksmuseum

de Alina PARTENIE

În Amsterdam, una dintre cele mai cunoscute și mai controversate capitale europene, Rijksmuseum, cel mai mare muzeu olandez, poate să îi ofere oricărui călător o imagine asupra artelor. Dacă Muzeul Van Gogh și Muzeul orașului Amsterdam au un anumit specific, Rijksmuseum este cel care se apropie de Luvrul parizian, de National Gallery din Londra sau de Muzeul de istoria artei din Viena. Muzeul reflectă Olanda în oglinda artei, de această dată.

Muzeul se află pe Câmpia muzeelor, alături de Muzeul Van Gogh și Muzeul Stedelijk. Clădirea este construită în stil olandez, iar, în momentul deschiderii, la 1800, muzeul s-a numit „Galeria de Istoria Artei”. Însă puțini știu că, inițial, muzeul, inspirat după model francez, s-a aflat la Haga pentru a expune operele producătorilor locali. Din 1895, muzeul s-a mutat în actuala clădire, care a fost inițial parte din Palatul Regal, găzduind opere olandeze și străine și stârnind interesul atât prin colecțiile sale, cât și prin decorațiunile și picturile sălilor sale realizate respectând specificul Țărilor de Jos. Față de forma inițială, muzeul a cunoscut mai multe renovări care au corespuns creșterii numărului de opere pe care le găzduiește sau creșterii progresive a numărului de vizitatori. Din 2013, Rijksmuseum și-a redeschis porțile, fiind complet renovat. Muzeului îi calcă pragul aproape două milioane de vizitatori anual.

Deși găzduiește opere diferite (picturi, schițe, sculpturi olandeze care datează din Evul Mediu până în zilele noastre), interesante sunt picturile olandeze, școala olandeză fiind una dintre cele mai importante școli europene de pictori. Vârsta de Aur a picturii olandeze include picturi ale lui Johannes Vermeer, Jan Steen, Frans Hals sau Rembrandt. Există, la Rijksmuseum, aproape 8000 de piese din arta olandeză. Vermeer este unul dintre cei mai celebri pictori olandezi, iar Rijksmuseum găzduiește opere ca „Lăptăreasa”. Pictată între 1654-1658, „Lăptăreasa” lui Vermeer impresionează încă prin realismul ei aproape fotografic. Alte opere ale lui Vermeer sunt „Femeie citind o scrisoare”, „Scrisoarea de dragoste” și „Vedere din Delft”, una dintre puținele picturi vermeeriene reprezentând un peisaj exterior. Rembrandt nu putea lipsi din muzeul olandezilor. Una dintre cele mai cunoscute picturi expuse la Rijksmuseum este „Rondul de noapte”, pictura care a marcat o turnură în creația artistului. Pictura este așezată pe Holul de Onoare, fiind cea mai mare pictură ca dimensiuni a lui Rembrandt (379,5 cm lungime și 453,5 cm lățime). Chiar în anul în care a realizat pictura, soția lui Rembrandt a murit, chipul fetei din tablou fiind un tribut adus dragostei pentru Saskia. Alte opere ale lui Rembrandt sunt „Portretul unui cuplu. Isaac și Rebeca” cunoscut și ca „Mireasa evreică” sau „Autoportretul” (reprezentativ pentru creația artistului). Un autoportret inedit al lui Rembrandt este „Autoportret ca apostolul Pavel” (1661), fiind singurul portret al artistului în ipostaza unei figuri biblice. Tot cu un „Autoportret” îl regăsim și pe Vincent Van Gogh, căruia îi este dedicat un întreg muzeu, tot pe Câmpia Muzeelor din Amsterdam. Interesantă este și pictura „Lebăda amenințată” realizată de Jan Asselijn, în 1650. Aceasta este prima pictură achiziționată de Galeria de Artă care a precedat Rijksmuseum. De asemenea, lebăda care se apăra de un câine a devenit simbolul rezistenței naționale olandeze. Muzeul este recunoscut și pentru obiectele de mobilier olandez pe care le deține și, mai ales, pentru „casele de păpuși”, specific olandeze. Dintre pictorii străini, nu trebuie uitat germanul Albrecht Dürer cu „Adam și Eva” (1504) sau cu portretul realizat gânditorului Erasmus din Rotterdam. O descriere a Rijksmuseum nu poate omite Biblioteca Cuypers care deține cea mai bogată colecție de texte olandeze din istoria artei. Vizitarea bibliotecii permite o incursiune și în istoria muzeului.

O călătorie în Rijksmuseum reprezintă mai mult decât o călătorie culturală printre obiecte de artă: este o incursiune în cultura, civilizația, istoria și specificul olandez de-a lungul veacurilor. Vizitatorul va avea, astfel, o privire asupra unei alte priviri, în oglindă, asupra Olandei. O lume în mic, plină de simboluri, de portrete, de culoare. Rijksmuseum este, astfel, unul dintre mai fascinante muzee europene.

sursă foto: www.awesomeamsterdam.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *