Robert Schuman, Jean Monnet, Alcide de Gasperi sau Konrad Adenauer sunt nume strâns legate de realitatea societală pe care o trăim în prezent, mai mult sau mai puțin conștient. Alături de alte personalități marcante ale politicii europene din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cunoscuți sub denumirea de „Părinții Uniunii Europene”, aceștia au constituit premisele pentru cea mai îndelungată perioadă de pace a continentului european de până acum.
Dar cum de asociem aceste nume cu data de 9 Mai? Pe scurt, Konrad Adenauer a contribuit la îmbunătățirea politicii externe, reconciliind Germania cu Franța, Alcide de Gasperi a contribuit la promovarea unor idei comune de unificare a statelor europene, la fel cum Robert Schuman și Jean Monnet și-au dedicat viețile unificării și integrării europene, ca astăzi să beneficiem de o serie de drepturi civice, de acces la justiția europeană, de securitate ridicată și așa mai departe.
Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului a generat una dintre cele mai ambițioase, dacă nu cea mai reușită, construcție suprastatală în secolul trecut. Faptul că statele fondatoare au înțeles că doar printr-o colaborare strânsă și obiective comune de dezvoltare pot genera prosperitate pentru cetățeni și pot evita un viitor flagel după două războaie mondiale sângeroase reprezintă temelia și garanția unui viitor prosper pentru europeni. Indiferent de dificultatea provocărilor cu care ne confruntăm, avem siguranța că doar împreună putem reuși. Suntem astăzi martorii celei mai lungi perioade fără război pe Bătrânul continent (cu o notabilă și regretabilă excepție în cazul Iugoslaviei). Dezvoltarea fără precedent a statelor membre UE nu s-ar fi putut realiza în absența unor instrumente, precum piața unică sau deplasarea fără restricții în interiorul blocului comunitar.
Dintr-o altă perspectivă, Uniunea Europeană și, în genere, Europa este, de fapt, o denumire convențională nu doar pentru multe drepturi, ci și pentru multe sentimente pozitive. Europa este artă, cultură, valoare. Europa este o plimbare pe malurile Senei, o după-amiază pe străduțele olandeze, o privire aruncată dincolo de zările Mării Mediterane, o oază valoroasă de resurse. Europa este și locul unde se află risipiți mulți dintre prietenii noștri. Comunitatea europeană este despre multiculturalitate, despre conviețuire și despre acceptare, iar Uniunea Europeană înseamnă libertate de apartenență, identitate și obiective comune. În fond, pacea și unitatea reprezintă pilonii unei societăți sănătoase și ai unei vieți prospere. La mulți ani, dragă comunitate europeană!
echipa Filologisme
Sursă foto: m.rfi.ro