Un cuprinzător portret al lui Vladimir Putin

Robert Service, 2020, Iarnă la Kremlin: Rusia și a doua venire a lui Vladimir Putin, Iași, Polirom, 438 p.

Marius-Ștefan DEACONU

Cu câteva ore înainte de a celebra trecerea în anul 2000, o știre surprinzătoare din Rusia a ocultat focurile de artificii din marile capitale ale lumii, respectiv teama de virusul informatic care urma să atace calculatoarele din întreaga lume. Boris Elțîn, carismaticul lider rus care a ghidat tranziția rușilor de la o economie de comandă la capitalism, a anunțat că se retrage și cedează poziția de președinte al Federației Ruse către Vladimir Putin. Tânăr și cvasi-necunoscut la nivel global, fiind prim-ministru de puțin timp după ce în prealabil condusese FSB (continuatoarea KGB), puțină lume s-ar fi așteptat ca două decenii mai târziu, acesta să fie în continuare în aceeași poziție.

În ciuda trimiterii din titlu („a doua revenire), volumul lui Robert Service realizează o sinteză amplă a regimului Vladimir Putin. Volumul conține multiple trimiteri și la perioada 2008-2012, când a existat o rocadă între funcția de președinte și cea de prim-ministru (ocupată în prealabil de Dmitri Medvedev), accentul căzând, însă, pe perioada cuprinsă între 2012 și 2019 (când a fost finalizată redactarea cărții).

Sarcina de a realiza un portret al lui Vladimir Putin este una extrem de dificilă. Autorul a reușit, însă, să surprindă cele mai relevante episoade din ascensiunea acestuia în cea mai înaltă poziție în stat. Pentru că aprofundarea acțiunilor și a personalității liderului rus este dificilă în absența unor multiple trimiteri acolade cu substrat istoric, Robert Service a optat pentru o structură a cărții care să nu fie cronologică. Capitolele, însă, au titluri mai mult decât sugestive: Imagine, Cadrele, Fractura, Controlul, Puterea și Ambiția.

Prin subiectele atinse și modul în care autorul prezintă informații, volumul este de mare actualitate. Acesta oferă cititorilor un cadru extins în baza căruia pot (re)interpreta o acțiunile președintelui rus. Unul dintre exemple poate fi Referendumul pentru schimbarea Constituției, desfășurat în plină pandemie de COVID-19, timp de o săptămână chiar (!), și care a securizat posibilitatea lui Putin de a fi președintele Federației Ruse până în 2036. După experiența parțial nereușită dintre 2008-2012, în care a făcut un pas formal în spate și i-a permis lui Medvedev să traverseze câteva mici nuanțe individuale în politica externă, Putin se confrunta cu o situație similară la orizontul alegerilor prezidențiale din 2024. Robert Service relatează pe larg modul în care această perioadă a schimbat stilul de a conduce a președintelui rus.

Autoritatea lui Vladimir Putin, ca președinte a Federației Ruse, se întinde acum din Crimeea (anexată în 2014 printr-o mișcare mai mult decât îndrăzneață, ca răspuns la interferența tot mai mare a statelor occidentale în Ucraina) și până în Cecenia (rămasă în interiorul federației după două războaie sângeroase). Dificultatea de a guverna provincii profund diferite, cu o populație rareori omogenă și cu provocări economice diferite este detaliată pe larg în cuprinsul volumului. În toată această perioadă, menținerea unei balanțe între ambițiile expansioniste, susținute mai degrabă militar decât diplomatic, precum și menținerea cheltuielilor necesare unui climat de stabilitate socială, prin subvenționarea masivă a diferitelor servicii către populație au reprezentat și reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale lui Vladimir Putin, dacă nu cea mai mare.

Volumul prezintă pe larg și relația complicată a liderului rus cu mass-media, precum și modul în care s-a raportat la principalii opozanți. Robert Service nu se ferește să tranșeze anumite subiecte, în încercarea de a oferi cititorului cât mai multe certitudini. Pe de altă parte, în lipsa unor informații certe, autorul preferă să lase loc unor viitoare interpretări. Relația dintre Donald Trump și Vladimir Putin este însă slab dezvoltată în cuprinsul volumul, aspect care este de înțeles prin prisma lipsei unor surse de informație, respectiv a apropierii față de evenimente.

Editura Polirom continuă să aducă în atenția publicului din România lucrări ale istoricului britanic Robert Service, după apariția volumului Lenin. O biografie. Service a absolvit King’s College, în cadrul Universității din Cambridge, devenind ulterior profesor al Universității din Oxford. Este unul dintre cei mai apreciați specialiști în istoria Rusiei (începând cu finalul secolului al XIX-lea), fiind totodată membru al Academiei Britanice. Tonul lui Service este unul echilibrat, narațiunea istorică fiind fluentă și cu bogate trimiteri în epoca comunistă sau chiar de la sfârșitul Imperiului rus. Volumul este extrem de cuprinzător din punct de vedere informațional.

Iarnă la Kremlin. Rusia și a doua venire a lui Vladimir Putin este un must-read pentru a înțelege provocările contemporane generate de Federația Rusă. Chiar și în momentul scrierii acestor rânduri, tensiunea în estul Ucrainei a crescut considerabil, fără a mai menționa implicarea decisivă a președintelui rus în armistițiul dintre Armenia și Azerbaidjan, încheiat în noiembrie 2020. Cu această ocazie vă lansez și o provocare: numărați de câte ori apare numele României în carte, respectiv în ce context. Lectură plăcută!

Cartea poate fi comandată aici: Editura Polirom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *