Când renunțarea la certitudini aduce libertate

Livia DROBOTĂ

Ayaan Hirsi Ali, 2021, Nomada. Din Islam în America. O experiență personală a ciocnirii civilizațiilor, traducere de Silvia Pavel, Polirom, Iași, 312 p. 

 

„Toată viața am fost o nomadă. Am rătăcit, dezrădăcinată. Am fost nevoită să plec din toate locurile în care m-am stabilit; am renunțat la toate certitudinile pe care le-am dobândit.”

Pe un ton nostalgic și reflexiv, Ayan Hirsi Ali pătrunde pe tărâmul evenimentelor care i-au marcat viața. Activistă pentru drepturile omului, în special pentru drepturile femeilor musulmane, și susținătoare a libertății de exprimare, autoarea transmite cititorului încă din primele rânduri un val de emoții puternice, îmbinate ulterior cu o stare de revoltă pricinuită de situațiile descrise în carte.

Într-un limbaj accesibil oricărui cititor, Ayan Hirsi Ali prezintă retrospectiv parcursul ei spre libertate, pavat cu renunțarea la adevăruri „absolute” dobândite de-a lungul copilăriei și adolescenței, fuga de familie și renunțarea la religia islamică. Oferind o perspectivă veridică asupra întâmplărilor, Nomada. Din Islam în America. O experiență personală a ciocnirii civilizațiilor, apărută anul acesta la editura Polirom, este o carte de memorii care poate fi privită ca o continuare a poveștii din „Necredincioasa”, cartea care a înregistrat un succes internațional fulminant.

Trecutul mitic al vieții de nomadă

Născută în Mogadishu, capitala Somaliei, și trăind o viață de nomadă, Ayan Hirsi Ali reușește să creeze o imagine suficient de informativă asupra vieții tribale din Africa și a societății de tip clan în care a crescut, ceea ce oferă legitimitate argumentelor pe care le prezintă în favoarea emancipării femeilor musulmane. Pe parcursul cărții, prin exemple bine alese, subiective, aceasta își exprimă punctul de vedere îndrăzneț, revoltător, tranșant la adresa Islamului și asupra modului în care sunt tratate de multe ori femeile din cadrul acestei religii, opinii care i-au adus repetate amenințări cu moartea. Cartea, structurată în patru capitole, îmbină trăirile personale ale lui Ayan Hirsi Ali, pornind cu descrierea familiei în care a crescut, a culturii și a obiceiurilor tribale ale Islamului, pe care le-a abandonat ulterior, cu părerile filosofice și politice ale autoarei în ceea ce privește egalitatea între sexe în Islam și integrarea imigranților în societățile occidentale.

Între două lumi

„Făcusem o călătorie de la mentalitatea de trib la cea din Occident” (pag. 99)

O ferventă susținătoare a renunțării de către imigranți la obiceiurile tribale și a adaptării acestora cât mai mult la cultura țării gazdă, Ayan Hirsi Ali propune în ultima parte a cărții o serie de soluții pentru integrarea minorităților, inclusiv atragerea acestora de către preoți spre credința creștină. În opinia ei, conflictul de valori dintre cultura tribală a islamului și modernitatea occidentală poate fi sintetizat în 3 aspecte: „vederi fundamental diferite privind demografia, puterea de cumpărare și capacitățile militare” (pag. 106).

„Nomada” este un testimonial al curajului, al maturității, al inteligenței și al efortului depuse de Ayan Hirsi Ali pentru a depăși frontierele geografice, culturale, mentale ale culturii de tip clan caracteristică locului în care s-a născut, dar și al adaptării continue la diversele culturi din țările în care a fost nevoită să-și ducă traiul: Kenya, Etiopia, Arabia Saudită, Olanda și Statele Unite ale Americii. Pentru a se bucura de drepturi fundamentale și de o viață liberă pe care mulți dintre noi le considerăm lucruri normale, Ayan Hirsi Ali a fost nevoită să renunțe la familia ei din Africa și la religia în care a trăit. Ayan Hirsi Ali este un nume controversat în rândul comunității musulmane din cauza criticii dure adresate Islamului, prin cărțile, activismul și munca sa, deopotrivă, dând o voce femeilor care ar vrea să vorbească, dar nu pot să o facă.

Cartea poate fi comandată aici: Editura Polirom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *