„Cele mai dure pietre nu pot rezista mult; doar oamenii îndură”

Anthony Beevor, 2020, Stalingrad, București, Litera, 748 p.

Ștefan-Marius DEACONU

O bătălie care a schimbat soarta lumii

În aceste zile marcăm împlinirea a opt decenii de la momentul în care, pe 22 iunie 1941, debuta Operațiunea Barbarossa: invazia Germaniei naziste și a aliaților ei asupra URSS. Lupta dintre doi dintre cei mai sângeroși tirani ai istoriei, Adolf Hitler și Iosif Stalin, avea să conducă la o schimbare a cursului celui de-Al Doilea Război Mondial, mistuind milioane de suflete și provocând distrugeri materiale inimaginabile până la acel moment.

Antony Beevor are marele merit de a aduce în atenția cititorilor o istorie scrisă în mod captivant și nuanțat a Bătăliei de la Stalingrad. Purtată între august 1942 și februarie 1943, aceasta a reprezentat, cu adevărat, prima înfrângere decisivă a Reich-ului, previzionată oarecum de eșecul ofensivei asupra Moscovei de la sfârșitul lui 1941. Istoricul militar britanic a fost printre primii specialiști din Occident care au accesat materiale arhivistice esențiale din fosta Uniunea Sovietică. Spre exemplu, în vederea documentării acestui volum, Beevor a consultat rapoartele ofițerilor politici din Armata Roșie. Prin urmare, autorul a putut să parcurgă documente în care adevărul istoric a fost, pe alocuri, puțin alterat, necesitatea unor rapoarte care să expună adevărata situație de pe câmpul de luptă fiind solicitată într-un moment de maximă tensiune de către Stalin însuși.

De asemenea, chiar dacă autorul are profilul unui istoric militar, acesta reușește să încondeieze într-o manieră atractivă pagini încărcate, descriind operațiuni ale armatelor beligerante, cu file care prezintă greutățile înfruntate de actorii implicați. Populația civilă joacă un rol important în volum, fiind descrise atrocitățile comise de principalele armate combatante. Atât Wehrmachtul, cât și Armata Roșie au comis crime lipsite de orice umanitate, deseori împotriva celor mai vulnerabile categorii ale populației. Pogromurile îndreptate împotriva evreilor și romilor orchestrate de către Deutsches Heer, cu participarea armatelor „satelit”, reprezintă file odioase ale istoriei care ar merita mai des amintite. De asemenea, armata sovietică, cu o coloană puternic politizată și a cărei capacitate de acțiune era deseori afectată de tratamentul sălbatic al NKVD-ului, a comis un șir lung de abuzuri și crime.

Falimentul moral al obsesiilor unor dictatori

Beevor insistă pe portretizarea și reliefarea rolului unor comandanți care au avut un rol important pe parcursul Bătăliei de la Stalingrad. Acest lucru reușește să îi contureze cititorului contextul în care s-au purtat luptele, precum și modul în care s-au luat principalele decizii. Moartea sau captivitatea a peste două milioane de soldați, printre care și peste 150.000 de români, s-a datorat statorniciei cu care dictatorii implicați în această încleștare și-au urmat dezideratele nesăbuite. Erorile strategice grave provin, în parte, din lipsa unei perspective raționale asupra situației din teren și a capacității armatelor.

Figurile unor ofițeri precum Maximilian von Weichs, Erich von Manstein, Gheorghi Jukov, Andrei Eremenko sau Vasili Ciuikov sunt descrise în detaliu, faptele lor de arme fiind expuse pe larg. De asemenea, o atenție aparte este acordată generalului Friedrich Wilhelm von Paulus, care a predat Armata a 6-a în mâinile sovieticilor odată ce încercuirea sovieticilor a fost finalizată. Alături de acesta s-au predat și ultimele rămășițe ale corpurilor de armate române. De altfel, acest volum este extrem de util pentru cititorul român, în contextul în care dezastrul de la Cotul Donului este bine întipărit în conștiința națională, însă desfășurarea bătăliei de la Stalingrad este mai puțin cunoscută, din mai multe motive. De altfel, una dintre diviziile celebre constituite din prizonierii de război români capturați de URSS – „Horia, Cloșca și Crișan” – avea să fie condusă de generalul Mihail Lascăr, unul dintre cei mai apreciați militari români, fiind printre ultimii dintre cei care s-au predat în timpul Bătăliei de la Stalingrad.

Antony Beevor a realizat o amplă documentare asupra unei bătălii decisive din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Volumul este ușor de parcurs întrucât cadența construită de autor invită cititorul să parcurgă capitol după capitol. În contextul în care peste un an se vor împlini 80 de ani de la începutul Bătăliei de la Stalingrad, vă invit să citiți una dintre cele mai sângeroase pagini ale secolului trecut, care conține și descrierea unuia dintre cele mai grave eșecuri ale Armatei române.

 

Cartea poate fi comandată aici: Libris

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *