„Mereu ai în fața ta modelul pe care vrei să îl urmezi!”

Călin Torsan, 2021, Prieten cu umbra, Iași, Polirom, 278 p.

Alina PARTENIE

Ce înseamnă să fii copil aici și-acum? Cum poți să rezolvi (aproape) orice situație dificilă în care te afli? Ce mai înseamnă prietenia astăzi, dar prietenia cu o umbră? Iată doar câteva dintre întrebările serioase pe care Călin Torsan ni le pune tuturor în această carte apărută în colecția „Junior” a editurii Polirom.

Prieten cu umbra este o carte despre prietenie. Prietenia dintre oameni, dintre copii din culturi și naționalități diferite. Este prietenia dintre Nimo (Ieronim) Brumă și Imran, băiatul sirian care îl învață, de fapt, ce este prietenia, ajutorul necondiționat. Este prietenia lui Nimo cu o umbră, umbra bunicului care apare exact atunci când are nevoie. Prieten cu umbra este și o carte despre copilărie, iar Nimo îi va atrage pe tinerii cititori: este un copil din clasa a șasea, asemenea lor, un copil care stă doar alături de tată, un copil care își pune întrebări și caută răspunsuri (Ce s-a întâmplat cu mama?), un copil curios, curajos, care are teze și teste. Prieten cu umbra este o carte despre București, iar cititorul va călători cu tatăl lui Nimo, Hector, cu autobuzele 313 și 268 pe care le conduce: din Drumul Taberei până la Piața Romană sau de la Piața Unirii până în cartierul Apărătorii Patriei. Numerele nu sunt întâmplătoare: tatăl lui Nimo își dorește să aibă în casă nu număr de cărți egal cu numărul autobuzului pe care îl conduce. Prieten cu umbra este și o carte despre statui, despre valoarea și viața lor, despre rolul lor într-un oraș, dar și despre lipsa de curiozitate și indiferența cu care trecem, câteodată, pe lângă ele. Și chiar atunci când, în epilog, statuia nu mai prinde în viață „Doar Nimo visase, într-o noapte cu fulgere și furtună, că dacă ar lipi la loc acea bucățică de marmură, atunci…”

Dincolo de aventurile prin care băiatul trece, mereu apare cineva, umbra, prezență permanentă, curioasă și  misterioasă, mereu dispusă să îl ajute pe băiat, mereu îndrumându-l mai ales în descoperirea secretului despre destinul mamei sale, secret pe care îl află într-o călătorie în Macedonia de Nord, alături de familia prietenului său, Imran (curioșii vor afla răspunsurile citind cartea, căci Prieten cu umbra este și o carte curioasă, plină de suspans!). Chiar dacă această imagine poate să ne facă să ridicăm din sprâncene pe noi, „cei mari”, mereu cu picioarele pe pământ, cum ne place să credem, cu toții avem nevoie cîndva de ajutorul unei umbre.

O carte cu tâlc

Călin Torsan realizează o carte nu numai pentru copii, ci o carte pentru și despre oameni, o carte plină de tâlc și de valori ascunse uneori în întâmplări cotidiene. Pentru o clipă (sau mai mult!) te face să te întrebi dacă nu cumva povestea e reală, să vrei să treci pe lângă statuile din Piața Universității și să le privești, dorind pentru o clipă ca și lucrarea ta să fie făcută de Spiru Haret, asemenea tezei lui Nimo. Este și o carte plină de îndemnuri, de omenie, de educație adevărată și valoroasă ascunsă în vorbele oamenilor simpli, așa cum este și tatăl lui Nimo: „Nu poți face nimic singur, chiar dacă uneori pare așa.  Tocmai de aceea în viață nu există nici învingători, nici învinși. Suntem cu toții împreună, Nimo. Ca-ntr-o horă. Întotdeauna se mai găsește un om în spatele tău, așa cum sunt cei pe care îi vezi acum în oglindă. Mereu există un sfat după care te-ai luat și care ți-a făcut bine. Mereu ai în fața ta modelul pe care vrei să îl urmezi. Trebuie doar să fii hotărât și s-o faci. De-aia contează mai mult faptele noastre, nu vorbele. Pe-alea le cauți mai bine în cărți. Iar dacă o să încerci să te comporți întotdeauna așa, o să pricepi repede că lumea e ceva mai fericită decât aceea de ieri.” (p.176).

Prieten cu umbra este o carte prietenoasă cu cititorul, cu oamenii și cu neputințele lor, iar în fiecare personaj pe care îl construiește, Călin Torsan adaugă cu ingeniozitate și o fărâmă de lumină, de umanitate. Poate de acolo ar trebui începută lectura acestei cărți pentru copii (parte din lista de lecturi pentru vacanță!), dar și pentru copiii mai mari. Ca în teatrul de umbre proiectat în casa prietenului sirian cu toții vom fi atenți, curioși, unii vom zâmbi amar și vom aștepta o continuare a aventurilor lui Nimo, cel ce nu renunță nici la final să creadă în visul său!

Cartea poate fi comandată aici: Editura Polirom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *