Ștefan-Marius DEACONU
Armand Goșu, 2021, Rusia, o ecuație complicată: convorbiri cu Lucian Popescu, Iași, Polirom, 335 p.
Astăzi, poate mai mult ca niciodată, orice lectură avizată despre Rusia este necesară. Tensiunile dintre Statele Unite ale Americii și Rusia, reflectate în special în situația din Ucraina, pot conduce la convulsii semnificative în perioada imediat apropiată. Rusia, beneficiind de coordonarea tot mai apropiată cu China, principalul competitor al SUA în lupta pentru deținerea hegemoniei, manifestă un comportament tot mai belicos în ultimele luni, masând contigente militar numeroase la granița cu regiunile separatiste din estul Ucrainei. Anexarea fulger a Crimeii din 2014, precum și invazia din Donețk și Luhansk au luat prin nepregătire cancelariile occidentale. Lipsa de informație despre ce reprezintă astăzi Rusia, care sunt năzuințele (și dificultățile) regimului Putin sunt suplinite doar parțial printr-o informare în mediul online a cititorului din România. De asemenea, în contextul unor campanii majore de proliferare a fake newsurilor și a trollingului tot mai agresive în această parte a Europei, manifestate prin intermediul unor canale mai mult sau mai puțin oficiale, este important ca cititorii să se îndrepte către resurse credibile.
În căutarea unor analiști români ai spațiului ex-sovietic
Armand Goșu este printre cei mai cunoscuți politologi români avizați în problema spațiului ex-sovietic. Conferențiar în cadrul Universității din București, acesta a fost de-a lungul timpului corespondent al BBC la Moscova sau consilier al Ministrului Afacerilor Externe. Ideea unor articole informative structurate sub forma unui dialog între Goșu și Lucian Popescu, prin intermediul platformei Contributors.ro, a reprezentant o oportunitate pentru propagarea unor analize mai mult decât necesare pentru cititorii din România, vizând politica Rusiei în state vecine, precum Ucraina și Republica Moldova. Volumul de față reunește colecția de interviuri din ultimii ani, cu o serie de adăugiri.
Rusia, o ecuație complicată este structurată în patru mari părți: Românii și Rusia, Agonia regimului Putin, Ucraina. De la Poroșenko la Zelenski și Republica Moldova. Agonia și prăbușirea regimului Plahotniuc). Este un volum ușor de parcurs, cei doi interlocutori fiind savuroși în multe expresii utilizate. Goșu arată faptul că are un bagaj impresionant de cunoștințe și este un atent observator al politicii externe, dar și interne, atât din Rusia, cât și din statele foste membre URSS.
Armand Goșu reia de-a lungul paginilor o serie de teze, una dintre cele mai pronunțate fiind aceea a faptului că nu există un bazin de experți în domeniul studiilor ruse și al spațiului ex-sovietic. Teza este una corectă, ușor de verificat în oferta educațională a instituțiilor de învățământ superior, dar și a instituțiilor de cercetare. Subiectul merită dezvoltat, însă este de menționat că, în ultimii ani, experți de frunte în acest domeniu au oferit, nu de puține ori, informații contradictorii sau prognoze departe de viitoarele desfășurări ale evenimentelor. Chiar și Goșu face o serie de afirmații care au fost contrazise în timp. Merită numărate aparițiile adjectivului „neașteptat” în paginile cărții. De asemenea, aș aprecia și numărul în creștere al tinerilor români care au aprofundat domeniul relațiilor internaționale și care studiază sau au studiat în Occident. Va depinde de structurile de profil din România dacă acești profesioniști vor fi încadrați în posturi unde este atât de mare nevoie de ei. Goșu insistă asupra faptului că România nu a gestionat dosarul Republica Moldova într-un mod satisfăcător în ultimii ani. Realitatea îi dă dreptate, Maia Sandu fiind aleasă președinte al Republicii Moldova, în absența un sprijin semnificativ de la București.
Flux și reflux rusesc în Marea Neagră
Principalul interlocutor realizează, nu de puține ori, o descriere succintă, dar bine documentată cu privire la statele din spațiul ex-sovietic. Distingem aici Ucraina, Belarus și, bineînțeles, Republica Moldova. Impulsul de a explica cititorilor cât mai succint evenimentele complexe din acest spațiu îl provoacă pe Armand Goșu să facă o serie de trimiteri care s-au dovedit hazardate (ex. comparația revoltelor generale din Belarus cu „revoluțiile de catifea” din 1989), acestea având un rol explicativ și trebuind înțelese în acest registru.
De asemenea, înțepăturile fine la adresa presei românești, precum și la cititorii unor publicații internaționale (ex. New York Times) dau o notă pătimașă textului, Armand Goșu fiind vădit implicat și emoțional în conturarea acestor texte. Având în vedere că nu este vorba despre o lucrare academică, ele sunt, poate, binevenite pentru cititori, conferind paragrafelor încărcate de informații o interfață mai agreabilă. Chiar dacă nu a prevăzut ascensiunea la putere a unor lideri precum Vladimir Zelenski sau Maia Sandu („În Moldova nu se fac planuri pe mai mult de două zile, să presupui că doamna Sandu are o strategie sofisticată de a câștiga prezidențialele e o fantezie” – noiembrie 2019), dialogurile între Lucian Popescu și Armand Goșu sunt analize post-factum utile.
Una peste alta, Rusia, o ecuație complicată reprezintă o apariție oportună pentru care merită felicitați atât autorii, cât și Editura Polirom. Pentru publicul larg din România, este o oportunitate bună să se familiarizeze în termeni accesibili și cu o abordare apropiată de cotidianul lor în ceea ce privește situația internă și externă din Rusia, dar și din Belarus, Ucraina sau Republica Moldova. O lectură necesară pentru a depăși un orizont maniheist și pentru a înțelege existența unor nuanțe care fac diferența în Estul Europei. Lectură plăcută!
Cartea poate fi comandată aici: Editura Polirom