Dezbatere despre volumul „Fake news şi dezinformare online”, de Bogdan Oprea

Vineri, 24 februarie, la ora 18.30, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere dedicată volumului Fake news şi dezinformare online: recunoaşte şi verifică. Manual pentru toți utilizatorii de internet (ediția a II-a), de Bogdan Oprea, publicat la Editura Polirom, în colecția Collegium. Media.

Evenimentul pe Facebook: https://www.facebook.com/events/6203436999687434

Despre carte
„Cartea este o sinteză a dezbaterilor pe tema dezinformării și manipulării, dublată de analize de caz și de o sumă de tehnici de identificare a fake news. Ea se impune prin efortul de a face ordine într-o junglă a textelor referitoare la fake news, la dezinformare și la formele de influențare a publicurilor (persuasiune, propagandă, manipulare etc.), scoțând în evidență liniile de forță ale discuțiilor și controverselor. În plus, cartea prezintă mai multe modele de interpretare a fenomenelor din zona cercetată (modelul «Lund», modelul «Pennsylvania» etc.): analiza acestora este detaliată, cu accent pe aplicarea lor în cercetarea formelor diverse ale dezinformării. Studiile de caz dezvăluie complexitatea acestor fenomene și oferă baza pentru prezentarea unor strategii de «apărare» și a unor tehnici de «detectare», cu aplicație îndeosebi în social media.” (Mihai Coman)

„Ediția de față, revăzută și adăugită, a luat naștere ca urmare a deschiderii cu care a fost primită de public prima ediție. Ea aduce o actualizare a capitolelor teoretice, adăugând conceptualizări și abordări de ultimă oră pentru principalele noțiuni din sfera dezinformării, manipulării și propagandei, dar și cu privire la evoluția acestui fenomen, a obiceiurilor de consum mass-media și media sociale și alte date relevante pentru buna înțelegere a tematicii. Poate cea mai importantă contribuție a noii ediții este actualizarea resurselor online de verificare a informațiilor, texte, fotografii, videoclipuri, website-uri, și de media literacy. Lucrarea cuprinde, astfel, 78 de instrumente, plugin-uri, extensii, add-on-uri, platforme etc. care le pot servi deopotrivă utilizatorilor obișnuiți de internet și fact-checker-ilor profesioniști în activitățile lor de identificare a dezinformărilor din spațiul public.” (Bogdan Oprea)

Bogdan Oprea este specialist în comunicare în administrație publică și a lucrat la nivel înalt atât în România (fiind, printre altele, purtător de cuvânt al președintelui României și șef al Departamentului de Comunicare Publică al Administrației Prezidențiale, purtător de cuvânt al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății), cât și în Uniunea Europeană (fiind, printre altele, consilier de rang înalt al UE pentru comunicare și vizibilitate în cadrul Cancelariei de Stat a Guvernului Republicii Moldova). A susținut una dintre primele lucrări de doctorat în științele comunicării pe tema fake news și a dezinformării online, cu o cercetare asupra alegerilor prezidențiale din România, pentru care i‑a fost acordat titlul de doctor cu distincția „Excelent/Summa cum laude”. Din 2007 este cadru didactic la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, unde, în urmă cu trei ani, a lansat primul curs din mediul universitar românesc dedicat combaterii fenomenului dezinformării, manipulării și fake news‑ului online („Fake news și dezinformare online: recunoaște și verifică”) și unde mai predă și alte cursuri de jurnalism și comunicare („Inovație media și tehnologie”, „Producție de presă scrisă”, „Presă și actualitate” etc.). Timp de 12 ani, a profesat ca jurnalist și a ocupat poziții redacționale, de la cele de redactor și reporter până la cea de redactor‑șef adjunct la mai multe media românești centrale (printre care Evenimentul zilei, Adevărul de seară, NewsIn, Prima TV). Totodată, a lansat și a condus editorial și administrativ mai multe cotidiene de rețea și reviste lunare de nișă. De‑a lungul timpului, a fost bursier în cadrul mai multor programe ale Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii și ale Comisiei Europene. Este implicat activ în multiple proiecte de voluntariat în țară, dar și în misiuni umanitare internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *