„Singur. Viața lui Mihail Sebastian”

Corina HAGIU

Singur. Viața lui Mihail Sebastian, de Tatiana Niculescu, este, de departe, una dintre cele mai încântătoare cărți pe care le puteți citi despre Mihail Sebastian. Descriindu-l întru totul prin cuvântul bine ales în titlu, Singur, cartea descrie cronologic cele mai importante momente din viața scriitorului, pe numele lui real Iosif Mendel Hechter.

Copilăria lui Mihail Sebastian începe în orașul-port Brăila, unde multiculturalismul se îmbină cu verva, noutatea și informația. Bucuria și inocența l-au însoțit pe micul Iosef Hechter până la sosirea nemților și începutul războiului. Aceste evenimente istorice i-au influențat în mod direct copilăria, tinerețea și întreaga viață. Tatiana Niculescu reușește să surprindă fin și subtil impactul fiecărui eveniment major asupra tânărului de origine evreiască.

Singur nu e doar o carte, ci o incursiune în perioada interbelică, acea lumină de la capătul tunelului care te ține cu sufletul la gură și te face să te gândești sau să pui faptele în legătură cu momentele de importanță istorică, să le analizezi și să realizezi că nu mai trebuie repetat nimic din tot ce s-a întâmplat în trecut. Plecând de la propria deviză, Viața e simplă, Mihail Sebastian a trăit, a iubit, a scris, a călătorit, a fost dezamăgit de sistem, de oameni, părăsit și regăsit de prieteni, el însuși părăsind lumea aceasta fix când părea să fi depășit toate necazurile.

Fiind un ager observator, Tatiana Niculescu nu scapă de sub lupa observației relația tânărului evreu Hechter cu mentorul său, Nae Ionescu, dar și cu alți scriitori ai vremii; de altfel, autoarea nu ezită să treacă în revistă nici câteva observații privind instalarea antisemită a totalitarismului, influența sovietică, abdicarea regelui și jocurile de culise care au avut loc în rândurile politicienilor vremii și ale opozanților.

Mulți dintre noi îl admirăm (sic!) pe Mihail Sebastian pentru ce a scris, dar mai cu seamă și pentru ce a trăit. Tatiana Niculescu tocmai asta face, îl conturează pe Mihail Sebastian plecând de la experiențele sale de viață. Obiectivismul autoarei este de admirat și ea însăși poate fi văzută asemenea unui jurnalist de investigație. Tatiana Niculescu este acel scriitor care se poziționează în umbra poveștii, însă prezentând evenimentele asemenea unui martor in presentia. Câteva evenimente descrise în carte care pot avea un impact ridicat asupra cititorului sunt legate de apariția legilor antisemite și modul în care l-au afectat pe evreul Iosef Hechter, îndepărtarea evreilor de propria lor viață, privarea de drepturi, hula, ura, lovirea, uciderea. Detaliile sunt legate de întreg parcursul evreilor în perioada Holocaustului, de limita dintre viață și moarte, exproprierea și deportarea, împingerea unor oameni până într-acolo unde nu mai erau considerați oameni. Pe toate acestea, Sebastian le-a trăit încă din studenție și a continuat să le trăiască până la aproape patruzeci de ani, când a soarta nefastă i-a jucat ultima carte.

Mihail Sebastian a zăcut în evenimentele istoriei, fiind redescoperit abia la câțiva ani distanță după căderea comunismului, odată cu apariția propriului jurnal, în 1996. Rămâne totuși întrebarea: Ce s-ar fi întâmplat cu Mihail Sebastian dacă nu ar fi fost accidentul? Ar fi fost un renumit avocat, profesor și scriitor? I s-ar fi înapoiat toate drepturile luate? Ar fi plecat în Franța cu familia sau ar fi fost persecutat, judecat și marginalizat doar pentru „vina” de a se fi născut într-o familie de evrei? Putem presupune mai multe răspunsuri, însă nu vom avea certitudinea unuia niciodată. Știm doar că a început să fie apreciat și descoperit mult prea târziu.

Singur. Viața lui Mihail Sebastian, de Tatiana Niculescu, este o carte despre viața însăși, cu toate cotloanele ei, cu drumuri line și mai puțin line, surprinzând parcursul unui om și scriitor în una dintre cele mai crunte perioade din istoria omenirii. Citind-o, nu te vei sătura să-l descoperi și redescoperi pe Mihail Sebastian, personajul care i-a frapat pe mulți, mai ales atunci când a îmbrăcat rolul de scriitor. Vă invităm la lectură!

Cartea poate fi comandată aici: Libris

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *