Jonathan Coe, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori britanici contemporani, în colecția „Junior”

Editura Polirom a publicat recent Oglinda dorinţelor a cunoscutului scriitorul englez Jonathan Coe, autorul capodoperei Casa somnului (1997; Polirom, 2001, 2015), pentru care a fost recompensat cu Writers’ Guild of Great Britain Award și Prix Médicis étranger.

Oglinda dorinţelor cuprinde ilustraţii de Chiara Coccorese și este publicată în colecția Junior, în traducerea lui Radu Paraschivescu, vîrsta recomandată 10+.

Într-o zi micuţa Claire, încercînd să scape de certurile părinţilor, se retrage în spatele casei, unde descoperă o oglinjoară spartă ce exercită o stranie atracţie asupra ei. Deși e doar un ciob de sticlă, are puterea magică de-a transforma pînă și realitatea cea mai urîtă într-o lume fabuloasă. Răsfrînt în oglindă, cerul cenușiu devine de azur, iar casa modestă de la periferie în care locuiește Claire se preschimbă într-un castel cu turnuri falnice, împodobit cu scoici. Timpul trece, iar Claire crește, avînd mereu cu ea oglinda magică, în care își poate vedea chipul neatins de semnele pubertăţii și relaţia dintre părinţii ei plină de armonie. Însă oglinjoara creează doar iluzii, iar Claire, furioasă, vrea s-o arunce. Peter, un fost coleg de școală, o oprește. Dar, cînd el o invită într-o seară în spatele casei, Claire rămîne uluită: Peter a găsit la rîndul lui un ciob de oglindă, ce se dovedește a fi o piesă dintr-un puzzle mult mai mare.

O poveste despre trecerea de la lumea visurilor, refugiul copilăriei, la visurile lumii, care se pot împlini dacă toţi își unesc forţele.

Jonathan Coe (născut în 1961, la Birmingham) a studiat la Trinity College, Cambridge. A fost profesor la University of Warwick, unde a obţinut și titlul de doctor în literatură engleză. Primele sale romane – Femeia întîmplătoare (1987), Un strop de dragoste (1989) și Piticii morţii (1990; Polirom, 2006) – s-au bucurat de mare succes, impunîndu-l ca o voce originală, plină de umor, a literaturii britanice contemporane. Romanul Ce hăcuială! (1994; Polirom, 2008) a obţinut John Llewellyn Rhys Prize în Anglia și Prix du Meilleur Livre étranger în Franţa, iar Casa somnului (1997; Polirom, 2001, 2015), considerat capodopera sa, a fost recompensat cu Writers’ Guild of Great Britain Award și Prix Médicis étranger. Ulterior, autorului britanic i s-a decernat Bollinger Everyman Wodehouse Prize pentru romanul Clubul putregaiurilor (2001; Polirom, 2004, 2012).

La Editura Polirom au mai apărut Cercul închis (2006), Ploaia înainte să cadă (2009), Înspăimîntătoarea viaţă personală a lui Maxwell Sim (2011), Expo ’58 (2014) și Numărul 11 sau Mărturii despre nebunie (2019). Romanul Middle England a primit prestigiosul Costa Book Award 2019.

Titlurile apărute în colecția „Junior”, aici.

În pregătire: Philip Reeve, Goblinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *