Jude Morgan, 2019, Viața secretă a lui William Shakespeare, București, Nemira, 640 p.

Corina HAGIU

Există cineva oare care să nu fi auzit de Shakespeare? Care mare pasionat de lectură nu a citit Hamlet, Othello și care mare iubitor de teatru nu a văzut cel puțin un spectacol jucat după piesele scrise de el? Care îndrăgostiți nu s-au crezut pentru o clipă Romeo și Julieta? Dar cine a fost cu adevărat Will Shakespeare? Cum a ajuns el unul dintre cei mai mari dramaturgi ai tuturor timpurilor? Unde a trăit până să devină cunoscut? Cum și-a „șlefuit” talentul?! Shakespeare, scriitorul care astăzi se află pe buzele tuturor, a rămas actual, indiferent de trecerea timpului. El este dramaturgul ale cărui piese se joacă și în prezent cu sălile teatrelor pline, este cel care a reușit să stârnească interesul genarațiilor de-a lungul timpului. Cu toate acestea, viața personală a ajuns să-i fie din ce în ce mai puțin cunoscută, rămânând ascunsă în spatele cortinei.  În tot acest timp, au rămas doar câteva detalii cunoscute, cum ar fi data nașterii – 26 aprilie 1564, locul – Stratford-upon-Avon, căsătoria cu Anne Hathaway, și câteva momente incerte din viața petrecută la Londra, unde „a activat” ca scriitor și actor.

Jude Morgan, interesat de biografiile scriitorilor din țara sa, reușește să aducă în prim-plan ceea ce ne place să numim omul Shakespeare, prin recreerea credibilă a vieții și a personalității acestuia. Cartea, intitulată Viața secretă a lui William Shakespeare, a apărut în ediția românească la editura Nemira, în traducerea Adrianei Voicu, în 2019, în colecția Babel, și scoate din spatele cortinei pe Marele Will, cel care a stârnit controverse inclusiv cu propria existență.

Mergând pe reconstituirile fin conturate de Jude Morgan, încă de la începutul romanului, facem cunoștință cu un Will Shakespeare, fiu de mănușar în Stratford, crescut și trăit la țară, care se deosebește de restul localnicilor, fiindcă știe să citească și este fermecat de trupele de teatru care trec ocazional prin zonă. Urmărindu-le pe cele din urmă, ajunge să viseze la propriile roluri, în propriile piese de teatru. Cunoaștem un Shakespeare tânăr, înconjurat de clovni și aflat în conflict cu propriul tată, sobru și ancorat în societate care, din cauza pasiunii tânărului fiu pentru lectură și teatru, pasiuni considerate nedemne, încearcă să-l convingă să-și asume rolul de om serios printr-o profesie statornică.  Mai cunoaștem un Will care se îndrăgostește de Anne, o tânără nu doar frumoasă, ci și înțeleaptă și cu câțiva ani mai mare decât el, care ajunge să-i fie soție, susținătoare, confidentă, în limita înțelegerii pe care o poate avea pentru soțul care se va muta la Londra și o va vizita ocazional.

Romanul ne prezintă minuțios nu doar viața personală, ci și ascensiunea în lumea teatrală a lui Shakespeare. Cititorul îi va cunoaște prietenii, gândurile, propria viață, văzută din perspectiva sa sau din perspectiva Anei. De asemenea, îi cunoaștem simpatiile, antipatiile, viciile și norocul de a fi protejat de unele personalități emblematice ale vremii sale. Rolul acestei cărți este de a trage cortina și a ne invita „să ne imaginăm cum ar fi putut fi el înainte ca un om de rând să se transforme într-o legendă”. Interesele și controversele îi joacă feste necontenit, dar el își cunoaște calitățile, „scrie, joacă roluri, se caută pe sine în tipsia mare și lustruită” (p. 514). Astfel, ajunge să fie, nu doar cunoscut, ci și apreciat, iubit și considerat un reper al lumii teatrale.

Într-un mod detaliat și cât se poate de interiorizat este prezentată viața lui Shakespeare în romanul de față. Trageți cu ochiul după cortină! Viața secretă a lui Will e plină de măști și travestiuri, la propriu și la figurat. Lumea de pretutindeni se oprește la The Globe sau The Rose, cum se numesc două dintre teatrele londoneze din epocă, unde trag căruțașii și nevestele zdravene, să mai vadă câte o poveste. Dacă nu le place, n-au decât să se revolte și să judece actorii care nu reușesc să-i facă să se desprindă de realitate. Iar Jude Morgan a reușit să folosească doza necesară de ficțiune, coroborată cu puținele informații cunoscute, pentru a reda verosimilitate unei vieți mărinimoase.

Cartea poate fi comandată aici: Libris

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *