PATH-TRY: „Cea mai frumoasă experiență din viața mea!”

În perioada 10-16 iulie 2022, am găzduit 27 de participanți – adolescenți cu vârste între 14-18 ani din mai multe țări –, în Adunații-Copăceni, Giurgiu, într-o mobilitate interculturală sub egida programului Erasmus+, dedicată dezvoltării empatiei prin poezie.

După cum am prezentat proiectul într-un articol înainte de începerea mobilității, ținem să avem și o opinie ulterioară mobilității.

Dincolo de multe tehnicalități și elemente de logistică apărute pe ultima sută de metri, mobilitatea s-a desfășurat lin, empatic, în ton cu tema acestuia. Primii participanți care au sosit în locul unde aveau să-și petreacă șapte zile alături de adolescenți din alte țări au fost românii. Venirea participanților din Letonia și, ulterior, din Croația, a fost întâmpinată cu mult fast și cu pancarte de bun-venit. Entuziasmul de a întâlni persoane din alte țări a fost extrem de ridicat, mai ales că toți participanții din România erau la prima experiență de acest fel.

Despre activități. Tips and tricks

Fiecare zi a avut o structură similară: 4 sesiuni de lucru, două pauze scurte, o pauză mai lungă de prânz și seri tematice. Finalul fiecărei zile s-a terminat cu o sesiune de reflecție asupra celor întâmplate în ziua respectivă, pentru a ne asigura că toți participanții se simt confortabil din orice punct de vedere.

Sesiunea zilnică de reflecție, în medie de 30 de minute, este un instrument care nu poate lipsi după o zi de lucru. Orice mică doleanță care apare și nu este împărtășită la timp poate da naștere unor probleme neașteptate. Totodată, aceste momente de reflecție sunt vitale pentru adaptarea metodologiei de lucru la grupul țintă, în funcție de nevoile apărute pe parcursul desfășurării activităților, care pot varia de la un minut la altul.

Asigurarea permanentă a coeziunii și dinamicii grupului este, de asemenea, un aspect care nu poate fi pierdut din vedere în niciun punct al mobilității. Orice mică neconcordață de opinie care poate apărea între participanți poate conduce la posibile dezechilibre în privința coeziunii grupului. Armonizarea permanentă a părerilor, no black and white, no good and bad sunt elemente ce trebuie menționate și reamintite pe tot parcursul mobilității.

Cum au decurs cele 7 zile de lucru?

Într-o atmosferă plăcută, uneori hazlie, alteori foarte emoțională. Activitățile realizate pe tot parcursul mobilității au fost construite cu scopul de a crește în intensitate, de a atinge anumite borne emoționale profunde odată cu începerea unei alte zile. Ce metode am folosit? Multe dintre ele bazate pe joc de rol, cercetare, creație. Am cercetat relevanța lecturii prin efectele pe care le are asupra corpului uman, prin body mapping, așa cum am creat versuri și muzică pentru acele versuri din sunete folosind exclusiv anumite elemente ale corpului. Am dezbătut alegerile noastre privind modul în care arătăm empatie celor din jur, vizând cât mai multe categorii sociale de persoane, și am experimentat teatral poezia ca formă de empatie în diverse contexte.

Care a fost feedbackul participanților?

În mare parte, feedbackul s-a redus la multe plânsete de despărțire și la Cea mai frumoasă experiență din viața mea! Apoi, de ce reguli scrise mai ai nevoie când în 7 zile poți crea un grup unitar, dinamic, deși e format din participanți provenind din contexte dintre cele mai diferite? Când feedbackul acesta e completat de: am stat 4 ani în gimnaziu alături de aceiași colegi și când ne-am despărțit la liceu nu ne-am simțit atât de apropiați, cum am reușit în acest proiect, în numai 7 zile. Ce ne arată asta? Că educația nonformală este un instrument foarte potrivit în adresarea nevoilor reale ale adolescenților și tinerilor. Că dinamica și coeziunea grupului îs piloni centrali spre o bună comuniune și pentru rezultate dintre cele mai bune. Că implicarea în mod activ, experiențial, în procesul de învățare a participanților reprezintă cheia spre a construi comunități sănătoase, care să aibă la bază valorile comune: onestitate, corectitudine, empatie, compasiune etc. Că este nevoie de pus mult preț pe abilități și competențe, însă atitudinea și comportamentul față de toate circumstanțele care ne înconjoară nu trebuie să rămână în subsidiar, ci dimpotrivă, trebuie avute mereu în vedere.

Ne bucurăm că primul nostru proiect a fost așa o reușită! Acest fapt ne-a arătat cât de important este să muncești pentru fiecare aspect al unui proiect și să te asiguri că, în cele din urmă, tot ce contează este acea urmă pe care o lași în memoria cuiva și acea sămânță pe care o plantezi și care, la un moment dat, când va prinde contextul favorabil, va da roade. Sperăm ca în viitor să mai avem ocazia să deschidem astfel de ferestre!

O să vă prezentăm în articolele viitoare testimonialele participanților, așadar țineți aproape! Vă mulțumim pentru lectură!

One thought on “PATH-TRY: „Cea mai frumoasă experiență din viața mea!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *