Două milioane de opere de artă în muzeul cosmopolit din New York

de Alina ROINIȚĂ

Muzeul Metropolitan de Artă din New York (Metropolitan Museum of Art sau The MET) constituie cel mai mare muzeu de artă din Statele Unite ale Americii și unul dintre cele mai reprezentative muzee de artă din lume. Având o colecție de peste două milioane de opere, The MET prezintă peste 5000 de ani de artă din toate culturile și timpurile și ocupă locul patru în ierarhia celor mai mari muzee de artă din lume, după Muzeul Luvru, Muzeul Ermitaj și Muzeul Național din China, conform World Atlas. În ultimii doi ani, muzeul a avut peste șapte milioane de vizitatori anual, ocupând locul al treilea în lume. Interesant de observat este că unul dintre cele mai mari muzee ale lumii se află tocmai în S.U.A., în binecunoscutul Central Park, dat fiind că majoritatea operelor de artă sunt create de europeni, africani ori asiatici. Muzeul Metropolitan de Artă din New York a fost deschis în 1870, la patru ani după ce un grup de americani, sub îndrumarea lui John Jay care se afla într-o excursie în Franța, au hotărât să aducă arta în spațiul american. Încă din 1870 și până astăzi, muzeul a colecționat opere de artă ce aparțin unor pictori și sculptori celebri, precum van Dyck, Poussin, Manet, Renoir, Matisse, Degas, van Gogh, Vermeer, Velasquez, Goya etc.

Woman combing her hair, Edgar Degas

Secțiunile pe care le cuprinde The MET includ colecția de picturi și sculpturi europene, colecția egipteană, colecții decorative din Africa, America, Australia și Asia, colecția romană și colecția greacă de artă, colecția de artă islamică, colecția de artă medievală, colecția de artă modernă și contemporană, colecția de artă fotografică etc. Din colecția americană, trebuie amintiți unii pictori, precum John S. Sargent, Winslow Homer, Thomas Eakins, George C. Bingham etc.

The MET reprezintă o sursă culturală care nu poate fi vizitată într-o zi și nici măcar într-o săptămână dacă s-ar avea în vedere toate exponatele. De la intrarea de pe Fifth Avenue, vizitatorul poate alege să viziteze colecțiile de artă care sunt împărțite în funcție de perioadă și de zona geografică. Cea mai veche colecție de artă este cea a Orientului Apropiat și cuprinde opere de artă babiloniană, sumeriană și asiriană. Printre zeci de obiecte de cult sau statuete, se află și un sfinx asirian denumit Lamassus. Totuși, diferența dintre Sfinx și Lamassus este că acela din urmă are, pe lângă corpul de leu ori taur, și aripi de pasăre. Trecând de la colecțiile antice din Orientul Apropiat la colecțiile antice din Egipt, intrarea în Muzeul Metropolitan de Artă se transformă într-o galerie imensă care cuprinde 40 de săli dedicate culturii egiptene. Bine de știut este faptul că foarte multe artefacte expuse aparțin, de fapt, muzeului, datorită săpăturilor și cercetărilor proprii avute în Egipt. Astfel, o mare parte dintre descoperirile de acolo a fost adusă în S.U.A., la Muzeul Egiptean din Cairo rămânând mai puține obiecte de artă. Totuși, Muzeul Egiptean cuprinde mult mai multe opere, constituind, așa cum ar trebui, cel mai amplu muzeu de artă egipteană din lume. Cu toate acestea, din Dendur, Teba, Luxor ori Deir el-Bahri, colecțiile egiptene din The MET reprezintă o unitate impresionantă a unei culturii îndepărtate, încă din 300.000 î. Hr.

Commemorative Mother and            Child Figure, Congo

Nu de puține ori, când se discută despre artă, Europa constituie, implicit, centrul tuturor atracțiilor. Totuși, dacă pentru pictură ori sculptură Europa reprezintă inima artei, în privința civilizațiilor și a conservării obiectelor de artă, nu Europa este cea care ocupă locul de frunte. Africa se evidențiază prin colecțiile de obiecte, materiale și instrumente folosite, în special, în diverse ritualuri, în unele triburi din Nigeria, Zimbabwe, Sudan, Congo, Guinea etc. Un exemplu de obiect de ritual este masca Nwantantay, cea care era folosită în ritualurile de înmormântare, dar și în cele de reînnoire. Articolele vestimentare, sculpturile din teracotă ori măștile din secolul al XVI-lea introduc vizitatorul într-o lume mai puțin cunoscută, despre care se știu puține amănunte. Țesăturile cu modele tradiționale apropiate de cele europene arată că a existat o proiecție similară asupra artei. Muzeul Metropolitan de Artă găzduiește cele mai multe colecții ale civilizațiilor prin comparație cu multe alte mari muzee ale lumii, iar în acest sens, colecțiile de artă asiatică și americană reprezintă cele mai extinse departamente din întreg muzeul. Colecția asiatică pornește dinspre Vest spre centrul Tibetan și, mai apoi, spre Cambodgia și Thailanda. Sculpturile, unele dintre cele mai reprezentative opere de artă ale civilizației asiatice, fac referire, în mod special, la religiile asiatice. De la hinduism la budism ori jainism, obiectele rituale prezintă, în aceeași manieră, o istorie diferită și un prezent necunoscut.

Arta romană și greacă cuprinde peste 17.000 de obiecte, de la statui binecunoscute la sarcofage ori instrumente și vase din perioada Antichității. De asemenea, reprezentativă este și arta islamică care cuprinde de la obiecte de cult, dedicate practicilor islamului, până la diverse colecții de textile, vase din ceramică ori alte elemente decorative. În plus, arta islamică curprinde și o colecție impresionantă de manuscrise, iar un exemplu în acest sens îl constituie Shahnama, unul dintre cele mai cunoscute poeme ale lumii.

The Funeral of Isfandiyar, Shahnama

Shahnama prezintă istoria conducătorilor Iranului până în anul 651 d. Hr. Poemul a fost publicat în anul 1010 și a fost dedicat conducătorului Ghaznavid Mahmud al Ghazna. Manuscrisul reprezintă o operă de artă și prin picturile pe care le cuprinde, evidențiindu-se, în principal, prin culorile luminoase. Cât despre picturile și sculpturile europene, trebuie menționat că în muzeu se găsesc aproximativ 1700 de picturi și peste 50000 de obiecte decorative și sculpturi. Printre sculptori, se numără Bernini, Rodin și Houdon. De altfel, există o secțiune dedicată desenelor și altor ilustrații, iar câteva nume celebre sunt Michelangelo, Rembrandt și da Vinci. Dintre pictori, mai trebuie amintiți Goya și Boticelli.

The MET cuprinde și o colecție de costume, printre care se numără designeri cunoscuți, precum Yves Saint Laurent, Chanel, Versace etc. În cadrul acestei colecții se fac anual diverse evenimente care sunt susținute de revista Vogue. Pe lângă colecția de costume, o altă galerie de artă modernă și contemporană aduce în prim-plan cultura americană prin colecția de picturi, dar și de fotografii.Unul dintre cei mai cunoscuți fotografi americani este Diane Arbus. Ea este renumită mai ales pentru expozițiile din New York prin care a captat elemente de discriminare din partea populației asupra persoanelor marginalizate. Autoarea imaginilor captate a vrut să reliefeze momente din viața indivizilor marginalizați, de la cei cu anumite deficiențe fizice până la indivizii homosexuali. Spre deosebire de multe alte muzee, The MET cuprinde și o colecție digitală care poate fi găsită și urmărită on-line.

Muzeul Metropolitan de Artă din New York este o sursă de inspirație și un test de cultură generală. Neașteptat, poate, muzeul cuprinde unele dintre cele mai diferite colecții de artă, de la picturi și sculpturi la obiecte decorative și instrumente specifice diverselor civilizații ale lumii ori la artă fotografică și vestimentară inedită. O vizită în The MET este necesară cel puțin o dată în viață, nu doar pentru o îmbogățire a cunoștințelor, ci și pentru o mai bună înțelegere a istoriei omenirii, a diferențelor culturale și a impactului societății asupra individului.

sursă foto: Alina Roiniță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *