Alain Leclercq, 2019, Cele mai crude femei din istorie, București, Niculescu, 216 p.
Mihaela-Roxana MUNTEANU
Cele mai crude femei din istorie aduce în prim-plan cazurile unor femei, din timpuri și culturi diferite, care au săvârșit crime teribile și care au influențat negativ viața socială și politică. Cartea este alcătuită din 23 de capitole, precedate de un Prolog și de o Introducere și urmate de o secțiune cu imagini (fotografii sau tablouri) în care sunt înfățișate cele 23 de femei ale căror vieți au fost discutate în cuprinsul cărții.
În Prolog, autorul – pornind de la piesa Miss Maggie a lui Renaud Séchan, în care Margaret Thatcher era descrisă în culori negative – subliniază atât diversitatea modurilor în care femeile și-au afirmat, de-a lungul timpului, autoritatea și puterea, cât și motivele care le-au determinat pe unele dintre ele să înfăptuiască crime. Introducerea este o pledoarie pentru înțelegerea raționamentelor care le-au condus pe femei la comiterea unor orori: tulburări mintale, dorința de dobândire a puterii, sărăcia, lipsa de educație, dorința de răzbunare, tendința de a adopta comportamente nonconformiste etc.
În cuprins, sunt prezentate cazurile unor femei care au trăit în condiții sociale, politice și religioase diferite și pe care le unește renumele negativ pe care l-au dobândit prin acțiunile lor, denumindu-le Cele mai crude femei din istorie. Astfel, mergând pe axa timpului, sunt prezentate situațiile unor femei ca Salomeea (personaj născut în mitologia creștină) sau Ecaterina a II-a a Rusiei (văzută ca un despot decadent), dar și cazurilor femeilor complice ale pedofililor infanticizi din zilele noastre.
Cartea lui Alain Leclercq reprezintă o echilibrată trecere în revistă a unor femei rămase în istorie pentru modul în care au influențat sau au determinat diverse crime. Chiar dacă titlul conține o remarcă subiectivă (,,crude”), în cuprinsul cărții se insistă asupra înțelegerii mai profunde a contextelor de orice natură, care le-au determinat pe femeile prezentate să acționeze într-un anumit sens.
Cartea poate fi comandată aici: Libris