În amintirea victimelor colaterale ale regimului comunist din România

Ștefan-Marius DEACONU

Cosmin Budeancă (coord.), Dalia Báthory, Andreea Tuzu, Dragoș Ursu, 2021, Vieți în umbrele trecutului: supraviețuirea și integrarea socioprofesională a familiilor foștilor deținuți politici în comunism: mărturii și documente, vol. 2, Iași, Polirom, 381 p.

Ca în fiecare an, luna decembrie este dedicată comemorării victimelor Revoluției din 1989. Profit de acest moment să aduc în atenția cititorilor noștri un volum care ne ajută să înțelegem dificultățile celor mai puțin cunoscuți, mai puțin auziți, dar care au suferit cu vârf și îndesat o răzbunare colectivă brutală și ilogică din partea regimului comunist, de cele mai multe ori doar pentru simpla legătură de sânge cu opozanții PCR.

Datoria și, în aceeași măsură, necesitatea de a rememora tragediile personale ale celor cărora destinul le-a hărăzit să intre în coliziune cu regimul comunist din România a condus la editarea unor lucrări de mare importanță precum cea care constituie subiectul articolului de astăzi. Sub coordonarea lui Cosmin Budeancă, cunoscut pentru contribuțiile sale în domeniul istoriei orale (și nu numai), o echipă formată din cercetătorii Dalia Báthory, Andreea Iustina Opriș (n. Tuzu) și Dragoș Ursu au realizat o serie de interviuri cu persoane care au suferit, în mod direct, represalii din partea regimului comunist, pornind de la propriile acțiuni sau de la apartenența lor familială. Cercetările au fost realizate în cadrul proiectului Strategii de supraviețuire și de integrare socio-profesională în familiile foștilor deținuți politici în primele două decenii ale regimului comunist, desfășurat în perioada 2015-2017 (www.istoriinespuse.ro).

Demersurile de recuperare a memoriei prin intermediul istoriei orale au început în România târziu, în a doua parte a anilor 1990. Istoria orală, în sine, a fost și încă mai este contestată de o parte dintre istorici. Având în vedere că numărul acestora este într-o semnificativă scădere și, în contextul dezvoltării unor programe de studii universitare dedicate acestui subiect (aș exemplifica aici programul de master Istorie, memorie, oralitate în secolul XX din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), specialiștii români au putut constitui mai multe arhive de istorie orală, mare parte dintre acestea fiind dedicate studierii regimului comunist din România.

Volumul de față este un bun exemplu în acest sens, însă, demn de menționat, aduce și o serie de documente referitoare la deținuții politici și la familiile acestora, documente care ajută cititorii să înțeleagă mai bine contextul istoric al relatărilor celor intervievați, pornind chiar de la cazul acestora. Interviurile sunt cutremurătoare. Sunt prezentate viețile unor oameni care au fost zdrobiți, pornind de la simpla legătură de rudenie cu „apropiați” pe care, în unele cazuri, nu i-au cunoscut. Sunt dese cazurile în care vorbim chiar de părinți, pe care autorii relatărilor i-au cunoscut târziu, uneori doar după finalizarea unor perioade lungi de detenție.

Interviurile sunt conduse cu respectarea normelor metodologice și au fost pregătite pentru publicul larg astfel încât să fie parcurse într-un mod cât mai cursiv. Neputința, foamea și alte forme de suferință sunt cvasi-prezente în relatările celor care au fost intervievați. Volumul este o adevărată definiție pentru conceptul de reziliență, al cărui sens a fost golit de conținut în contextul unei repetări aproape nevrotice în ultimii ani. Sunt mărturii cutremurătoare ale unor persoane care au fost nevoie, mai mult ca alte categorii de cetățeni ai Republicii Socialiste România, să adopte o politică a duplicității (foarte bine reliefată în documentele suport, care întregesc mărturiile acestora). Regimul nu a reușit, însă, să le „aresteze” gândurile și simțirile pe care le-au putut exprima ulterior debutului procesului de democratizare, în decembrie 1989.

Vieți în umbrele trecutului reprezintă un volum necesar în biblioteca oricărui român care urmărește să înțeleagă greutățile persoanelor din proximitatea celor care au avut curajul de a înfrunta regimul comunist din România. Volumul, alături de primul din această serie, întregește colecția apărută pe această temă la Editura Polirom. Nu putem încheia acest text fără a aminti cuvintele Aureliei Ștefănescu, una dintre persoanele intervievate – „Istoria aceasta face parte din noi. Și nu trebuie să o uităm”.

 

Cartea poate fi comandată aici: Editura Polirom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *