Patricia Polacco, 2021, Mulțumesc, domnule profesor!, Editura Frontiera, 40 p.
Alina Ioana STAN
Patricia Polacco (11 iulie 1944) este scriitoare și ilustratoare americană care își dedică întreaga activitate creatoare copiilor. Harul povestirii l-a moștenit de la bunici, cei care au crescut-o și au hrănit-o cu poveștile și amintirile lor; povești pe care, mai târziu, Patricia Polacco le-a spus propriilor copii și copiilor din lumea întreagă.
La 41 de ani, scriitoarea a adunat poveștile pe care bunica i le spunea în copilărie, la gura sobei, le-a prelucrat și le-a ilustrat, iar în prezent sunt peste 100 de cărți pentru copii care poartă semnătura îndrăgitei Patricia Polacco. În România, câteva din cărțile autoarei au apărut la Editura Frontiera: Când tună a tort (2018) și Recenka și ouăle de Paști (2020), în traducerea Cameliei Vida-Rațiu. Anul acesta, aceeași editură și același traducător îi bucură pe copii cu o nouă carte scrisă de Patricia Polacco: Mulțumesc, domnule profesor!.
Profesorul – „eroul meu pentru totdeauna”
Cartea Mulțumesc, domnule profesor! este inspirată din viața scriitoarei și îi este dedicată domnului George Falker E., profesorul Patriciei Polacco, pe care aceasta l-a numit „eroul meu pentru totdeauna”.
Trisha, elevă în clasa a treia, avea mari probleme la școală: abia reușea să citească cele mai simple cuvinte, iar numerele, adunările îi dădeau bătăi de cap. Dar asta nu era tot, colegii râdeau de Trisha, o jigneau, o ocoleau, ajungând chiar să fie violenți fizic față de ea. Toate acestea însă au luat sfârșit odată cu venirea profesorului George Falker E. Domnul Falker nu a fost eroul Trishei pentru că i-a oprit pe colegii acesteia să mai fie violenți cu ea, ci pentru că a văzut-o, i-a văzut nevoia, dar și potențialul, talentul.
Profesorul a stat alături de Trisha, a lucrat cu ea, a încurajat-o și i-a oferit încredere. Astfel, copila ajunge să poată citi, să poată socoti, iar peste câteva zeci de ani…
De la dislexie la… Patricia Polacco
Peste câteva zeci de ani, Trisha și domnul Falker se reîntâlnesc, iar eleva dislexică îi mărturisește profesorului că scrie și ilustrează cărți pentru copii, iar toate acestea au fost posibile datorită lui. Povestea Trishei este, de fapt, povestea Patriciei Polacco și, cu siguranță, a multor altor copii care, încurajați și iubiți, au reușit să-și depășească limitele pe care cei din jurul lor le credeau de netrecut.
Autoarea oferă lecții scurte, dar importante despre cum să rezolvi problemele elevilor cu școala, cu ei înșiși, cu ceilalți elevi. Soluția? Dragostea, dăruirea.
Mulțumesc, domnule profesor! reprezintă un scurt, dar profund omagiu adus profesorilor care, pe lângă desaga cu informații, le dăruiesc copiilor încredere, curaj, timp, înțelegere, bucurie și dragoste, care-i mai mare decât toate.
„Mierea e dulce precum învățătura. Iar învățătura e ca albina care a făcut mierea. Trebuie să o alergi mult printre paginile cărții până s-o prinzi.”
Cartea poate fi comandată aici: Libris